Lounais-Häme Forssan seutu

Tammela tarjoaa ilmaista varhaiskasvatusta 5-vuotiaille, ja nyt 98 prosenttia ikäryhmästä käy päivähoidossa

5-vuotiaiden ilmainen varhaiskasvatus lisäsi päivähoitoa saavien lasten osuutta. Tammelassa jopa 98 prosenttia 5-vuotiaista saa tänä syksynä varhaiskasvatusta.
Maksuttomuus saa kiitosta vanhemmilta ja innostaa tuomaan lapsen vaikka osapäiväisesti hoitoon. Pedagogiikan asiantuntijoiden mukaan varhaiskasvatus on merkityksellistä erityisesti lapsen itsensä kannalta. Kuva: Silja Viitala
Maksuttomuus saa kiitosta vanhemmilta ja innostaa tuomaan lapsen vaikka osapäiväisesti hoitoon. Pedagogiikan asiantuntijoiden mukaan varhaiskasvatus on merkityksellistä erityisesti lapsen itsensä kannalta. Kuva: Silja Viitala

Forssan ja Tammelan päätös tarjota 5-vuotiaille lapsille 20 viikkotuntia maksutonta varhaiskasvatusta on saanut yhä useamman lapsen varhaiskasvatuksen piiriin.

Tammela aloitti maksuttoman päivähoidon elokuussa. Nyt jopa 98 prosenttia kaikista vuonna 2014 syntyneistä tammelalaisista on varhaiskasvatuksen piirissä. Viime vuonna varhaiskasvatus oli vielä maksullista. Silloin päivähoitoa sai arviolta 87 prosenttia kaikista tammelalaisista 5-vuotiaista.

– Koska maksuton varhaiskasvatus on niin tuore asia kunnassa, on liian varhaista sanoa, johtuuko kasvu maksuttomuudesta vai jostain muusta syystä, Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso toteaa.

Forssa tarjonnut vuoden

Osviittaa saa kuitenkin Forssasta.

Forssa alkoi tarjota 20 viikkotuntia maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaille vuoden 2018 syksystä alkaen.

Tuolloin maksuton varhaiskasvatus toi 11 uutta 5-vuotiasta Forssan varhaiskasvatuksen piiriin. Tänä vuonna maksuttomuus innosti palvelun piiriin kuusi 5-vuotiasta, jotka eivät aiemmin saaneet varhaiskasvatusta.

Maksuttomuuden vaikutuksen puolesta puhuu myös tuore valtakunnallinen raportti. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen raportin mukaan maksuton varhaiskasvatus kasvatti lukuvuonna 2018–2019 varhaiskasvatusta saaneiden lasten osuutta.

Valtakunnallinen hanke päättynee

Alueen kunnista maksutonta varhaiskasvatusta tarjoavat tällä hetkellä Forssa, Somero ja Tammela. Varhaiskasvatus on maksutonta ensi kevääseen asti kaikille vuonna 2014 syntyneille lapsille. Näillä näkymin valtakunnallinen hanke päättyy tämän lukuvuoden jälkeen.

Forssassa on kuitenkin tavoitteena tarjota ilmaista varhaiskasvatusta 5-vuotiaille myös tulevina vuosina, vaikka hanke loppuisikin. Forssa tarjoaa jo nyt varhaiskasvatuksen omasta pussistaan, koska kaupunki epäonnistui valtion avustuksen hakemisessa.

– Päätökset tulevien vuosien maksuttomuudesta tehdään tietenkin talousarvioissa. Forssalla on kuitenkin tavoitteena tarjota lapsille yhdenvertaisia palveluita, ja tällaiseen arvoon maksuton varhaiskasvatus sopii hyvin, Forssan kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen sanoo.

”Voi olla iso asia perheiden taloudelle”

Sekä Forssassa että Tammelassa ilmainen varhaiskasvatus on saanut runsaasti kiitosta vanhemmilta. Näin siitäkin huolimatta, että molemmissa kunnissa varhaiskasvatukseen osallistuneiden lasten osuus on ollut jo pitkään korkea.

– Maksuton varhaiskasvatus voi olla iso asia perheiden taloudelle, Paula Laakso sanoo.

Hänen mukaansa varhaiskasvatuksen suurimman hyödyn saa kuitenkin lapsi.

– Tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksella on merkittävä vaikutus esimerkiksi koulussa pärjäämiseen. Varhaiskasvatus voi myös vähentää tuen tarvetta myöhemmin elämässä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic