Lounais-Häme

Tammela tavoittelee lapsiystävällistä asemaa

Tammelan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Tammela tavoittelee UNICEF:n lapsiystävällisen kunnan statuksen saamista. UNICEFin lapsiystävällisen kunnan mallissa huomioidaan lasten näkemykset monipuolisesti osana kunnan päätöksentekoa, mitä valtuustoaloitteessaan elokuussa esittivät Meidän Tammela -valtuustoryhmä, Jan Löfstedt (vihr.), Mikko Pietilä (kesk.) ja Tuomo Tuovinen (kesk., sit.).

Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen kertoo, että tammelalaiset lapset on muutaman vuoden voimassa olleen kuntastrategian mukaisesti osallistettu jo päätöksentekoon, mutta asiaa ei ole ilmeisesti riittävästi rummutettu uusien valtuutettujen tietoisuuteen.

Käytännössä lasten osallistaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että varhaiskasvatuksen henkilökunta kysyi syksyn aikana lasten mielipiteitä koulukyytikuljetuksista. Tai oppilaskuntia ja nuorisovaltuustoa kuultiin, kun Koulukeskukselle valittiin uutta rehtoria.

Sekä Haapanen että Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso painottavat, että aikuisten tehtävänä on kysyä asioita lapsilta neutraalisti, ei tarkoituksenhakuisesti tai niin, että aikuisryhmä kertoisi lapsille, mikä on näille parasta.

-Eikä asioita kysytä erikseen, vaan luontevasti arjen muun toiminnan ohessa, jotta kukaan lapsista ei menisi lukkoon, Laakso huomauttaa.

Koulukyytien kilpailutusta käsitellään seuraavassa lautakunnan kokouksessa. Sen jälkeen avataan kilpailutus ja valinta tehdään tammi-helmikuulla.

-Lasten vastaukset varmasti huomioidaan päätöksenteossa, mutta mitään kovin ihmeellistä sieltä ei noussut esiin, Haapanen kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic