Lounais-Häme

Tammela tinkimässä ruoan tasosta

Tammelan kurja talousarvioennuste ja seuraukset ovat konkretisoitumassa arkeen.

Tekniseltä toimelta edellytetään ensi vuonna lähes 600 000 euron säästöjä kuluvaan vuoteen verrattuna. Säästötavoitteesta jäädään, mutta Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava myöntää suoraan, että 535 000 euron leikkaukset näkyvät ensi vuonna ympäristössä ja vaikuttavat kuntalaisten elämään.

Jalava myös sanoo, ettei nyt käytössä olevin keinoin ole mahdollista päästä juuri parempaan tulokseen.

-Koska henkilökuntaa ei saa lomauttaa, meiltä odotetut 591 000 euron säästöt ovat liian haastava tavoite. Vuokria emme lähteneet korottamaan emmekä myöskään pienentämään kiinteistöjen lämmityksiä, Jalava kertoo.

-Ikävää tämä on kaikille. Vastaavassa tilanteessa en ennen ole ollut, vaikka 90-luvun laman jälkeen piti samantyyppistä karsintaa tehdä, hän kuvailee.

 

Mikäli Tammelan kunnanhallitus ja myöhemmin valtuusto hyväksyvät teknisen lautakunnan esitykset, kunnan ruoka- ja puhdistuspalveluja karsitaan 35 000 eurolla. Se merkitsee perussiivouksen vähentämistä kunnan hallinnoimissa kohteissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja palvelutaloissa. Myös ruoan tasosta joudutaan tinkimään.

-Sellaisen linjauksen tekninen lautakunta teki, ettei ainakaan lähiruoasta tingitä. Suositusten mukaisesti yritetään mennä, mutta halvempia elintarvikkeita on pakko käyttää. Säästötavoite on 10 000 euroa vuodessa, eli ei se lautasta kohden kovin paljoa tee, Jalava sanoo.

 

Yhdyskuntatekniikasta, käytännössä puistoista karsitaan 20 000 euroa. Se merkitsee viheralueiden hoitotason laskua. Käytännössä ruohoa leikataan kunnan mailla jatkossa ehkä vain kerran kuukaudessa.

-Aiemmin työn on tehnyt yksi vakituinen ja kaksi määräaikaista henkilöä. Ensi vuonna saman työn tekee yksi vakituinen, määräaikaisia työntekijöitä ei oteta, Jalava kertoo.

Katujen kunnossapidosta ja valaistuksesta tekninen toimi joutuu karsimaan 33 000 euroa. Tämän myötä talviaurauksen lähtörajaa nostetaan viidestä kymmeneen senttimetriin. Samalla hiekoitusta vähennetään, mikä Jalavan mukaan lisää liukastumisvaaraa.

Valaistuksen yösammutusta pidennetään. Nykyisin katuvalot ovat sammuksissa keskustan, Lamalan, Kydön, Ruisuodon, Matintuomion, Kukkuramäen, Nuutin, Lassin ja Kaukjärven teollisuusalueella touko-elokuussa kokonaan ja muuna aikana kello 24–03-välisenä aikana.

Ensi vuoden alusta lähtien katuvalaistus sammutetaan kuudeksi tunniksi eli kello 23–05-välisenä aikana. Tällä saadaan säästöä nykyiseen verrattuna noin 3 500 euroa vuodessa. Kokonaissäästöä saadaan noin 10 000 euroa vuodessa siihen nähden, että katuvalot palaisivat yötä päivää.

 

Suurin yksittäinen säästö saadaan karsimalla kaikki avustukset pois ensi vuodelta. Tämä tarkoittaa, ettei kunta myönnä ensi vuonna yksityistie- tai vesihuoltoavustuksia. Ratkaisulla Tammelan kunta säästää 210 000 euroa vuodessa.

-Ei sillä suurta vaikutusta teiden kuntoon vuodessa ole. Tieosuuskunnillahan on halutessaan mahdollisuus kerätä osakkailta lisää rahaa. Avustukset on tarkoitus palauttaa asteittain entiselle tasolleen, mikäli kunnan taloustilanne sallii.

Vastaavasti vesimaksuja korotetaan ensi vuonna lähes viidellä prosentilla. Se tuo kunnan kassaan lisää rahaa arviolta 44 000 euroa.

 

Kunnan heikon taloustilanteen johdosta investointien on esitetty olevan mahdollisimman alhaiset. Teknisen toimen investointiesitys ensi vuodelle on kaksi miljoonaa euroa, kun toivelistalla oli yhteensä 4,7 miljoonaa euroa.

Lähes puolet, noin miljoona euroa haukkaa vesihuoltoliikelaitos. Summa koostuu pääosin Portaan suunnan vesihuoltohankkeista. Pienempiin vesihuollon rakentamiskohteisiin esitetään 110 000 euroa.

Yhdyskuntarakentamisen hankekohtaisiin investointeihin tekninen lautakunta esittää 439 000 euroa, muuhun yhdyskuntarakentamiseen yhteensä 200 000 euroa. Talonrakennuksen pieniin investointikohteisiin esitetään 277 500 euroa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic