Lounais-Häme

Tammelaa yli 100 vuoden takaa

Forssassa kehräämömestarina toimineen Alfred Williamsonin ja Suomen ensimmäisen tasavallan presidentin serkun Emil Ståhlbergin elämäntyöt kohtaavat Tammelan kunnantalolla. Yhdistävä tekijä löytyy valokuvauksesta näyttelyssä, jonka takana ovat tammelalainen Pekka Heikkilä ja jokioislainen Osmo Korhonen.
He ovat ripustaneet Tammela 100 vuotta sitten – valokuvia ja postimerkkejä -katselmukseen reilut 40 paikkakuntansa ajankuvaa monipuolisesti välittävää näytettä. 
Heikkilän postikorttikokoelmistaan ja Korhosen kokoelmiinsa kuuluvista Alfred Williamsonin valokuvista koostamat osuudet jakautuvat näyttelyssä puoliksi.
Kokonaisuus paljastaa Alfred Williamsonin sekä aikansa merkittävimpiin valokuvaajiin ja alan vaikuttajiin maassamme kuuluneen Emil Ståhlberg löytäneen Tammelan maisemissa osin samojen kohteiden äärelle.
Pekka Heikkilän postikortit välittävät aikansa kuvaa toisin kuin mustavalkoista originaalikieltään puhuvat valokuvat värisävyin, jotka ne ovat saaneet mustavalkoiseen alkuperäispintaansa jälkeenpäin käsin värityksenä. Esillä olevat näytteet kertovat menetelmän synnyttäneen varsinkin joissakin tapauksissa väripaletiltaan yliampuvaa, jopa hätkähdyttävää jälkeä. 
Osmo Korhosen valokuvissa vetoaa myös filmimateriaaleista poikkeava lasinegatiivien niin sävykkyyttä kuin piirron terävyyttäkin korostava rakeiden puuttuminen.
Williamson on dokumentoinut ansiokkaasti aikansa elämänmuotoa ja miljöötä osoittautuen myös kuvaajana mestariluokan tekijäksi. Oman huomionsa ansaitsee Pekka Heikkilän A4-kokoisille näyttelyvedoksille pohjustuksellaan kokonaisvaikutelmaan antama laadukkuuslisä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti