Lounais-Häme

Tammelaan nousee tulevaisuuden si(rk)kala

Jouko ja Kirsi Siikosen tilalla Tammelan Riihivalkamassa asustaa pian yli kaksi miljoonaa kotisirkkaa.

Siikoset kasvattivat aiemmin sikoja, mutta luopuivat niistä vuonna 2014 kannattamattomuuden vuoksi.

Kolmesta sikalasta isoimpaan, johon mahtui 600 sikaa, pystytetään syksyn aikana kolme huonetta kotisirkkojen kasvatusta varten. Jokaiseen huoneeseen mahtuu noin sata muovilaatikkoa, joissa sirkat asuvat.

Ensimmäiset sirkat muuttanevat Siikosille vielä tämän vuoden puolella. Perheen päätulonlähteenä säilyvät silti viljanviljely ja metsätalous.

-Sirkat tulevat yhdeksi osaksi maatilakokonaisuuttamme. Lähdemme liikkeelle pienin askelin, Kirsi Siikonen sanoo.

Jos sirkkojen kasvatus lyö isommin leiville, tyhjillään olevassa sikalassa on tilan puolesta mahdollisuudet laajentaa toiminta jopa kuusinkertaiseksi.

-Uskomme vahvasti, että sirkat ovat tulevaisuuden ruokaa, Jouko Siikonen sanoo.

 

Projekti toteutetaan yhdessä EntoCube-nimisen startup-yrityksen kanssa.

Siikoset toimivat tuottajana, jolta espoolainen EntoCube alkaa ostaa sirkkoja.

Sirkkojen kasvatukseen tulevat konttimaiset huoneet hankitaan myös EntoCuben kautta.

-Me luomme tilan, johon kasvatuslaitteet ja huoneet voi rakentaa. Sen jälkeen ostamme huoneet ja laitteet EntoCubelta avaimet käteen -periaatteella, Jouko Siikonen sanoo.

Siikosten arvion mukaan investointi sirkkoihin on joitakin kymmeniä tuhansia euroja.

-Tämä on pienempi riski kuin se olisi ollut, että olisimme jatkaneet sikatilana. Esimerkiksi sikojen ruokintalaitteemme oli finaalissa, ja sen uusiminen ja muut tarvittavat remontit olisivat tulleet tätä investointia kalliimiksi, Kirsi Siikonen kertoo.

 

Sirkkojen ylläpidossa eniten maksavat ihmistyö sekä lämmittäminen, Siikoset arvioivat.

Sirkkalan lämpötila pitää olla noin 30 astetta talvellakin, minkä lisäksi ilman pitää päästä tilassa jatkuvasti kiertämään.

Jokaiseen sirkkalaatikkoon pitää päivittäin lisätä vettä ja ruokaa. Alkuvaiheessa tämä tapahtuu käsin, mikä tuo oman vaivansa. EntoCube kehittää koko ajan parempia ratkaisuja ylläpitoon.

-Tilastamme on tarkoitus tulla samalla myös heidän koelaitoksensa, jossa testataan teknologiaa ja kehitetään automaatiota. Käsityöstä on päästävä eroon, muuten tämä ei ole tulevaisuudessa kannattavaa, Jouko Siikonen sanoo.

 

Aikanaan sirkat lähtevät Tammelasta kohti Espoota ja EntoCubea pakastettuina.

Reilun kuukauden ikäiset kotisirkat erotellaan muovilaatikoista ja laitetaan jääkaappiin, jossa ne vaipuvat horrokseen.

-Kun ne ovat vaipuneet horrokseen, sirkat laitetaan pakastimeen, jossa ne kuolevat. Horroksen vuoksi sirkka ei huomaa kuolemaansa, joten se on sillä tavalla eettinen tapa, Jouko Siikonen selittää.

Pakastettua sirkkaa voidaan käyttää monella tavalla. Sen voi esimerkiksi heittää suoraan pakastimesta paistinpannulle mausteiden kera ja vaikkapa lisätä jonkin muun ruokalajin joukkoon.

EntoCube myös kuivaa sirkkoja. Sirkat sulatetaan keittämällä, minkä jälkeen ne kuivataan kuivausuunissa.

 

Tällä hetkellä vain kysymysmerkki on sirkkojen markkinointi.

Vaikka sirkkoja selvästi kasvatetaan syötäväksi, Suomessa ei toistaiseksi saa markkinoida hyönteisiä elintarvikkeena.

EntoCube kiertää tällä hetkellä lakia myymällä sirkkapurkkeja ja -pusseja, joita markkinoidaan keittiösomisteina. Pakkauksissa on kuivattuja sirkkoja muun muassa kauraleseiden ja pellavansiementen kanssa.

-Tiedän, että EntoCubella on ollut asiasta Eviran kanssa vääntöä. Evira on ymmärtääkseni ollut asiaa kohtaan aika myötämielinen, mutta tietysti sen pitää valvoa lakia, Jouko Siikonen sanoo.

 

Vuodenvaihteessa uuselintarvikelaki muuttuu kuitenkin koko EU-alueella.

-Laki ei sinällään mahdollista hyönteisten elintarvikekäyttöä, mutta se mahdollistaa, että joku voi hakea lupaa tuottamiseen ja myymiseen, Jouko Siikonen sanoo.

Luvat ovat yleissitovia. Kun joku on hakenut itselleen luvan, myös kaikki muut saavat saman luvan. Tämä myös pätee yli valtion rajojen: toisessa EU-maassa hakemuksen perusteella hyväksyttyä hyönteislajia saa myydä jatkossa myös Suomessa elintarvikkeena.

Ennen kuin ensimmäinen yritys on saanut luvan tuottaa hyönteisiä elintarvikkeeksi, Siikosetkin tuottavat sirkkoja virallisesti EntoCuben keittiösomisteen raaka-aineeksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic