Lounais-Häme Tammela

Tammelalaiset VPK:t perustavat nuoriso-osaston – Lapset tutustuvat palokunnan työhön, autoihin ja tekniikkaan

Nuoret tutustuvat palokunnan työhön, autoihin ja tekniikkaan. Samalla harjoitellaan käytännössä, miten ihminen pelastetaan ja palo sammutetaan.
Aino Ali-Tuomola (oik.) ja Ansa Kangasniemi istuivat Tammelan VPK:n paloauton ratin taakse ja kokeilivat, miltä tuntuisi olla pelastaja.

Kypärä päähän ja pelastushommiin. Se on Tammelan, Teuron ja Portaan vapaaehtoisten palokuntien (VPK) nuoriso-osaston asenne.

Vastaperustetun nuoriso-osaston tavoitteena on pitää lapsilla kädet savessa koko ajan, eli palokunnan töitä päästään kokeilemaan käytännössä.

– Tutustutaan paloasemaan, paloautoon ja muuhun kalustoon, kokeillaan sammutusta, käytetään radiopuhelimia, harjoitellaan ensiapua, käydään leireillä ja opitaan, miksi palo ylipäätään syttyy, Pertti Latovehmas Tammelan VPK:sta luettelee.

Uusi nuoriso-osasto aloitti toimintansa viime sunnuntaina, mutta toimintaan pääsee mukaan milloin tahansa. Nuorelta vaaditaan 10–17 vuoden ikää sekä kumisaappaat. Muut varusteet palokunta kustantaa, ja harrastus on nuorelle muutenkin maksuton.

– Ei välttämättä kannata pukea parhaita vaatteita päälle harjoituksiin, koska joskus saattaa tulla vettä tai nokea päälle, Latovehmas sanoo.

Hänen mukaansa harrastus sopii kaikille nuorille, jotka haluavat touhuilla, oivaltaa sekä oppia palokunnan töistä ja tekniikoista.

– VPK tarjoaa hyvät valmiudet myös ammattipelastajan uralle.

Albert Aro (edessä) ja Mauri Juhola pääsivät tutustumaan paloautoon heti ensimmäisenä päivänään VPK:ssa. Tammelan vapaaehtoisen palokunnan puheenjohtaja Janne Mäkelä esitteli autoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Albert Aro (edessä) ja Mauri Juhola pääsivät tutustumaan paloautoon heti ensimmäisenä päivänään VPK:ssa. Tammelan vapaaehtoisen palokunnan puheenjohtaja Janne Mäkelä esitteli autoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuoriso-osasto perustettiin kolmesta syystä.

Ensimmäinen on se, että tammelalaiset toivovat palokunnalta säännöllisesti tekemistä myös nuorille.

Tammelassa on toiminut nuoriso-osasto viimeksi vuosia sitten. Toiminta hiipui, koska ohjaajien oli vaikea sovitella aikataulujaan.

Nyt ohjaajapulaan on keksitty ratkaisu, joka on toinen syy elvyttää nuoriso-osasto uudestaan henkiin. Kolmen palokunnan yhteistyön vuoksi kouluttajia riittää. Lisäksi viikkoharjoitukset järjestetään sunnuntaisin, jolloin ohjaajilla on pääsääntöisestä vapaa-aikaa.

Kolmas syy nuorisotoiminnan elvyttämiseen on se, että hälytysosastoihin kaivataan lisää vapaaehtoisia.

Erityisesti viime vuoden kesä oli Tammelan VPK:n hälytysosastolle rankka lukuisten maastopalojen vuoksi.

– Muutenkin toiminnan jatkuvuuden kannalta uusien harrastajien löytäminen on tärkeää. Kaikista nuorista ei tietenkään tule hälytysosaston väkeä, mutta osalla voi olla siihen kiinnostusta aikuisena, Latovehmas sanoo.

Hänen mukaansa Tammelan VPK on mukava paikka opetella pelastustöitä, koska palokunnalla on erityistä kalustoa, kuten drone ja raivausauto.

Nuoriso-osaston perustaminen saattaa olla alku suuremmalle muutokselle.

VPK:t kaavailevat myös nais- ja veteraaniosastojen perustamista. Taustalla on ajatus siitä, että vapaaehtoisissa palokunnissa tarvitaan hälytysosaston lisäksi muitakin auttajia.

– Kaikki aikuiset eivät esimerkiksi läpäise hälytysosaston toimintaan vaadittavaa kuntotestiä. Emme kuitenkaan halua sulkea tällaisia henkilöitä pois palokunnan toiminnasta, koska heidänkin osaamiselleen ja työpanokselleen löytyy käyttöä. FL

Uuden nuoriso-osaston seuraavat viikkoharjoitukset ja huoltajien infopäivä järjestetään sunnuntaina 8. syyskuuta kello 17 Tammelan paloasemalla osoitteessa Iisaksentie 5, Tammela.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic