Lounais-Häme

Tammelan 4H-yhdistys palkkaa nuoria: Lahjoita 17 euroa ja vanhukset saavat seuraa tunniksi

Tammelan 4H-yhdistys lanseerasi helmikuun alussa virikeohjaajamallin. Tavoitteena on palkata paikallisia nuoria seuraksi Tammelan vanhushuollon asukkaille.

Idea on yksinkertainen. Kuka tahansa voi lahjoittaa varoja paikalliselle 4H:lle ja korvamerkintä ne virikeohjaajatoimintaan. Jokainen kertyvä 17 euroa muuttuu tunniksi virikeohjausta. Summa sisältää kaikki palkanmaksun kulut. Nuoren tuntipalkka on seitsemän euroa.

-Toimintamalli hakee muotoaan, mutta olemme esitelleet mallia Tammelan vanhushuollolle ja yläkoululle. Tavoitteena on tarjota vähintään 20 tunnin työpätkiä yläkouluikäisille nuorille, Tammelan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kivijärvi avaa.

 

4H:n virikeohjausmalli sai alkunsa viitisen vuotta sitten Mynämäen–Nousiaisten 4H-yhdistyksestä ja on laajentumassa valtakunnalliseksi. Mukana on jo noin 30 4H-yhdistystä.

Sanana virikeohjaus on mekaaninen mutta toteutuessaan käytännönläheistä.

-Virikeohjaus on hyvin laajasti kaikkea, mitä nuori voi vanhusten kanssa tehdä. Ulkoiluttamista, lukemista, musisointia tai ihan seuranpitoa, nuoren omien mieltymysten ja vahvuusalueiden mukaan, Suomen 4H-yhdistysten järjestöpäällikkö Anu Parviainen kertoo.

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä 4H:n idea otettiin ilomielin vastaan.

-Työ, jota nuoret pääsevät tekemään, on äärettömän tärkeää ja arvokasta, vs. vanhuspalvelujohtaja Raija Virtanen kiittää ja uskoo nuorten saavan kohtaamisista paljon.

Maria Kivijärvi muistuttaa nuoren hankkivan samalla arvokasta työkokemusta.

-Nuori saa näkemystä siitä, minkälaista on käydä töissä. Työkokemuksesta on aina apua, kun nuori pyrkii eteenpäin. Ja sen ensimmäisen työkokemuksen voi saada tätä kautta, Kivijärvi kannustaa.

Tavoitteena on, että nuoret vierailevat Tammelan kaikissa vanhushuollon yksikössä: Lupiinissa ja Iltatuulessa sekä Ruisluodon kolmessa yksikössä.

 

Tammelan hoivakodeissa ei ole erillistä virikeohjaajaa. Virikkeitä tarjoavat hoitajat muun työn lomassa.

-Lisäksi kuntohoitaja pitää toiminnallisia hetkiä, asumispalveluesimies Pia Vanha-Similä kertoo.

Vapaaehtoisapua Tammelassa on tarjonnut jo vuosia Miessakki, joka ulkoiluttaa asukkaita säännöllisesti. Muita vapaaehtoisia ei tällä hetkellä ole, mutta vapaaehtoiset toivotetaan tervetulleeksi.

-Jo ihan keskustelu tekee hyvää ja piristää asiakkaita, Vanha-Similä kannustaa. FL

Näin lahjoitatLahjoitukset maksetaan Tammelan 4H-yhdistyksen tilille: Tilinumero FI37 5025 9520 0115 38 – Lounaismaan Osuuspankki – Tammelan 4h-yhdistys ry. Viestikenttään ’Virikeohjaaja’ sekä oma nimi, jos lahjoittaja haluaa, että nimi julkaistaan yhdistyksen nettisivuilla.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic