Lounais-Häme Tammela

Tammelan jättävän sivistystoimenjohtaja Mari Haapasen viesti Forssan seudun päättäjille: Panostakaa kuntalaisten hyvinvointiin

Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen vaihtaa kuun vaihteessa työpaikkaa ja siirtyy Vihdin sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi.
Mari Haapanen siirtyy ensi kuun alusta Vihdin sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi. Kuva: Ami Laaksonen
Mari Haapanen siirtyy ensi kuun alusta Vihdin sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi. Kuva: Ami Laaksonen

Viisi vuotta Tammelan kunnan sivistystoimenjohtajana toiminut Mari Haapanen aloittaa huhtikuun alussa Vihdin kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtajana.

– Aloitan vuosilomien aktiivisen pitämisen 1. huhtikuuta, mutta teen samalla muutamia työpäiviä Tammelassa. Toukokuun alusta alkaen en enää työskentele Tammelassa, mutta vuosilomia pidän kesäkuun loppuun asti. Siirryn Vihtiin liukuvalla järjestelyllä, sillä aloitan Vihdin kunnan palveluksessa 1. huhtikuuta. Tämä järjestely sopii sekä Tammelalle että Vihdille, Haapanen kertoo.

Hän valmistelee vielä huhtikuussa pidettävän sivistyslautakunnan kokouksen esityslistan. Haapanen sanoo siirtävänsä hiljaista tietoa sivistystoimen organisaatiossa työskenteleville ja olevansa jatkossakin käytettävissä mentorina tarpeen mukaan.

Tällainen tilanne saattaa olla edessä touko-kesäkuussa, jotka ovat tulevaa lukukautta valmistelevalle sivistystoimelle hektistä työaikaa.

Haapanen kehuu Tammelassa työskentelemäänsä viisivuotisjaksoa hyväksi ja opettavaiseksi.

– Tammelassa on ollut hyvä henki tehdä töitä ja sivistystoimessa on ollut kehittämisen meininki. On saatu aikaan konkreettisia tekoja ja asioita, kuten varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen hanketoiminta ja Lapsiystävällinen kunta -tunnuksen saaminen.

Edes kouluverkon ympärillä käyty vilkas ja ajoittain kiivaskin poliittinen vääntö ei jätä Haapaselle ikäviä muistoja Tammelasta.

– Sain ensimmäisenä työpäivänäni aloitteen, joka koski kouluverkkoratkaisua. Perusopetus- ja varhaiskasvatusverkon työstö liittyy sivistysjohtajan perustyöhön. Matkan aikana on ollut kipeitäkin vaiheita, mutta kiitän päättäjiä siitä, että he ovat kyenneet päättämään kipeitäkin asioita. Ymmärrys molemmin puolin on matkan varrella kasvanut.

Tammelan Haapanen jättää haikeana, mutta suuntaa uutta kohti hyvillä mielen. Hän näkee, että uuden työn kautta hän pystyy laajentamaan ja kasvattamaan omaa osaamistaan.

Erityisesti Haapasta houkutti Vihdissä hyvinvointijohtaminen. Hänen mielestään kuntia tulee johtaa hyvinvoinnin näkökulmasta.

– Ihmisiä pitää osallistaa. Osattomuus ja yksinäisyys lisäävät mielenterveyden haasteita. Esimerkiksi liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluita pitää järjestää niin, että ne saavuttavat väestöryhmiä. Forssan seudullekin tullut valtakunnallinen Kaikukortti on tästä hyvä esimerkki, Haapanen sanoo.

– Kanta-Hämeessäkin kannattaa panostaa palvelujen tuotantoon tältä kannalta, jotta seudulliset synenergiat saadaan kohdilleen. Forssan seutu ei ole tässä asiassa takapajula, mutta kehitettävää riittää, hän jatkaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic