Lounais-Häme Tammela

Tammelan K-Marketin uusi kauppias ihastui marketin tunnelmaan: "Haluan yhtä hyvät välit asiakkaisiin kuin Eino Amonsenilla oli"

Hämeenlinnalainen Iina Komeri aloitti Tammelan K-Marketin kauppiaana kesäkuun alussa. Komeri haluaa lisätä myymälässä paikallisten tuottajien tuotteita. Kuva: Tapio Tuomela
Hämeenlinnalainen Iina Komeri aloitti Tammelan K-Marketin kauppiaana kesäkuun alussa. Komeri haluaa lisätä myymälässä paikallisten tuottajien tuotteita. Kuva: Tapio Tuomela

Eletään kesäkuista arkiaamua Tammelan K-Marketissa. Tuore kauppias Iina Komeri latoo ruukkusalaatteja hyllyyn.

Hieman kauempana entisen kauppiaan Eino Amonsenin poika Antti Amonsen tyhjentää lihalaatikoita kylmähyllyyn.

– Antti, saitko jo laatikot purettua, Komeri huutelee, kun yksi asiakkaista alkaa siirtyä kassaa kohti.

Tuoreen kauppiaan aika on tänäänkin rajallinen, koska kaikki tuntuvat kaipaavan hänen huomiotaan. Toimistossa vierailee tuote-edustajia, joku tuo kirjekuorellisen täytettäviä papereita, puhaltimen asentaja haluaa vaihtaa pari sanaa ja sitten vielä oma äitikin tekee yllätysvierailun ja syöksyy halaamaan tuoretta kauppiasta.

Hämeenlinnalainen Iina Komeri aloitti Tammelan K-Marketissa kauppiaana kesäkuun alussa. K-kauppa on hänen ensimmäinen oma kauppansa, joten työ jännittää ja tekemistä tuntuu riittävän aamusta iltaan.

– Onneksi minulla on apunani Eino ja Antti Amonsen sekä koko muu kaupan henkilökunta. Heillä on hyvä suhde asiakkaisiin ja paljon tietoa käytännöistä, Komeri kiittää.

Eino Amonsen jäi kesäkuun alussa eläkkeelle kauppiaan työstä ja siirtyi ”omien projektiensa” pariin. Hän on kuitenkin luvannut olla Komerin tukena tarvittaessa.

Muutaman päivän kauppiaskokemuksella Iina Komeri on huomannut, että vaikka Amonsenin saappaat ovat suuret, tammelalaiset ovat hyväksyneet hänet niihin.

– Pelkäsin asiakkaiden ajattelevan, että mitä tuo hämeenlinnalainen tyttö kuvittelee mistään tietävänsä, Komeri kertoo.

Hän on valtakunnallisestikin tarkasteltuna varsin nuori kauppias. 27-vuotiaalla Komerilla on kuitenkin yli 10 vuoden kokemus kaupanalalta. Hän päätyi kauppaan töihin ensimmäisen kerran vuonna 2007 opiskellessaan matkailualaa.

– Mutta eihän se matkailu enää valmistuessa kiinnostanutkaan. Halusin jäädä pysyvästi kauppaan töihin.

Viimeksi Komeri työskenteli Hämeenlinnan Tiiriön Citymarketin osastopäällikkönä. Lisäksi hän on työskennellyt myyjänä Hämeenlinnassa ja Vantaalla.

Työvuosiensa aikana Komeri on miettinyt useasti kauppiaan uraa, mutta odottanut sille sopivaa hetkeä.

Sellainen tuli, kun hän valmistui Keskon kauppiaskoulutuksesta viime marraskuussa.

– Kokemusta oli kerätty, koulut käyty, lapsi oli tehty ja olin valmis kantamaan enemmän vastuuta.

Komeri ilmoitti Keskolle etsivänsä kauppaa Hämeenlinnan läheltä. Ehtona oli, että kauppiaalla olisi mahdollisuus tuntea asiakkaansa henkilökohtaisesti. Suurten kaupunkien keskustamyymälät rajautuivat siis pois jo alkumetreillä.

Kun sitten huhtikuussa saapui odotettu puhelu, Komeri ajoi heti katsomaan Tammelan K-Marketia.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun kävin Tammelassa. Ihastuin kauppaan, sen lämpimään tunnelmaan sekä kauppiaan ja asiakkaiden suhteeseen. Soitin heti vierailun jälkeen Keskoon, että kyllä tämä vaikuttaa oikein hyvältä.

Mieli ei ole muuttunut.

Komerille on tärkeää, että K-Marketissa säilyy lämmin tunnelma.

– Tavoite kyllä varmasti onnistuu. Iina on ihan hyvä tyyppi, toteaa Antti Amonsen, joka on kiirehtinyt kassalle palvelemaan asiakkaita.

Hänen mukaansa paikalliset ovat ottaneet uuden kauppiaan hyvin vastaan, joskin entisestäkin kauppiaasta puhutaan paljon. Eino Amonsenista tuli monille tärkeä hahmo.

Komeri haluaisi tulla yhtä läheiseksi asiakkaiden kanssa kuin Amonsen. Se tarkoittaa sitä, että työtä on tehtävä erityisesti toimiston ulkopuolella, myymälässä.

– Haluan tuottaa asiakkaille sellaisen tunteen, että he ovat meille tärkeitä. Joillekin ikäihmisille kaupassa käynti voi olla päivän ainoa sosiaalinen hetki. Kohtaamisella on merkitystä.

Komeri tietää, että monella kauppiaalla on tavoitteena edetä urallaan yhä isompaan liikkeeseen, mutta hän ei itse näe tulevaisuuttaan vaikkapa Citymarketin kauppiaana.

– En suunnittele Tammelasta poistumista. Oikeastaan päinvastoin. Haluan tutustua paikallisiin ja löytää oman paikkani täältä. Olen lisäksi alkanut ajatella, että Tammela voisi olla mukava kunta kasvattaa tyttäreni. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic