Lounais-Häme Tammela

Tammelan kansallispuistot ja Saaren kansanpuisto pääroolissa Ylen suositussa sarjassa

Tammelan maisemat ovat esillä torstaina Yle TV1:ssä esitettävässä Metsien kätkemä -jaksossa.
Metsien kätkemä -sarjaa juontavat Reetta Ranta ja Antti Huttunen. Mukana soilla kiertämässä on myös "vainuvastaava" Pietu. Kuva: Miikka Niemi

Ylen suosittu Metsien kätkemä -sarja palasi televisioihin viime viikolla, kun ohjelman toinen kausi käynnistyi Yle TV1:ssä.

Kauden avausjaksossa liikuttiin Raaseporissa ja Elisaarella, kun taas toisessa jaksossa pääosassa ovat Hämeen Härkätie ja ennen kaikkea Tammela. Jaksossa ihaillaan muun muassa kahden kansallispuiston maisemia.

Sarjan toisellakin kaudella Suomeen tutustutaan juontajina toimivien Antti Huttusen ja Reetta Rannan sekä “vainuvastaavan” eli Pietu-koiran kanssa.

Hämeen Härkätiellä -niminen jakso alkaa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen maisemista, jotka ovat kuin “köyhän miehen Lappi”, kuten jaksossa todetaan.

Erityisesti merien vetäydyttyä nopeasti noin 8500 vuotta sitten syntynyt Suomen syvin suo Torronsuo teki vaikutuksen juontajapariin.

– Torronsuohon liittyy huikeaa kansanperinnettä ja mystiikkaa. Suo ei ole elävien eikä kuolleiden maailmaa, vaan jotain siltä väliltä, siellä ovat molemmat maailmat läsnä, Huttunen kertoo.

Hämeen Härkätiellä -jaksossa tutustutaan myös Korteniemen perinnetilaan.

Suomaisemista jaksossa jatketaan Letkun kylään. Letkun koulun tuntumasta löytyy kuppikiviä, jotka on yksi Suomen historian myyttisimpiä ilmiöitä. Kuppikivet ovat kiven pintaan tehtyjä kuppimaisia koloja, joista suuri osa satojen vuosien takaa.

Kuppikiviä on käytetty joissain paikoin jopa 1900-luvulle asti. Silloin niitä on käytetty esimerkiksi sairauksien hoidossa.

– Kuppikivet ovat osa historiaa ja kansanperinnettä, mutta niiden todellista merkitystä ei edelleenkään aivan tiedetä. Kuppikiviä tunnetaan Suomesta kuitenkin todella monia, joten halusimme pöyhiä niiden mysteeriä, Huttunen toteaa.

Jakson aikana vieraillaan myös Saaren kansanpuistossa Kaukolanharjun näkötornissa sekä Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilalla, jonka miljöö on pala vanhaa maaseudun kulttuuriympäristöä.

Huttunen kehuu koko kuvausviikon mukavimpana hetkenä löylyjä Korteniemen savusaunassa, jota ryhmät voivat vuokrata käyttöönsä. Korteniemessä ohjelman juontajakaksikko pääsee myös oikeisiin töihin eläinten ruokkimisesta pellon niittämiseen. FL

Metsien kätkemää -sarjan toisen kauden toinen jakso Hämeen Härkätie Yle TV1:ssä to 1.11. klo 20 sekä jo nyt Yle Areenassa.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 31.10. klo 16.05. 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat