Lounais-Häme

Tammelan katuvalot palavat illalla pitempään – Kunta hankkii uuden katuvalojen ohjausjärjestelmän

Katuvalojen sammuttamisella on säästetty 9000 euroa vuodessa.
Tammela hankkii uuden katuvalojen ohjausjärjestelmän, jonka ansiosta katuvalaistusta voidaan säätää etäohjauksella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammela höllentää katuvalojen yösammutuksen aikarajaa viikonloppuisin ja arkena. Yösammutus kytketään jatkossa päälle tuntia nykyistä myöhemmin eli puolenyön aikaan. Valot kytketään taas päälle kello 5 aamulla, kuten nytkin.

Poikkeuksena ovat lauantain ja sunnuntain väliset yöt, jolloin yösammutus kytketään päälle vasta kello 3. Poikkeus koskee keskustan aluetta Hakkapeliitantieltä Rauhatielle.

Kunnalle toimitetussa kuntalaisaloitteessa toivotaan katuvalojen yösammutusaikojen höllentämistä. Lautakunta päätti aloitteen käsittelyn myöntymällä valaistun ajan pidentämiseen varsinkin keskustassa.

Valaistuksen ohjaaminen alueellisesti vaatii katuvalojen ohjausjärjestelmän uusimista. Tällä hetkellä katuvaloissa ei ole muuta ohjausta kuin hämäräkytkimet ja kello.

Muutos astuu voimaan siinä vaiheessa, kun kunta ottaa käyttöön uuden katuvalojen ohjauskeskuksen. Tekninen lautakunta päätti hankkia katuvalojen etäohjausjärjestelmän, jonka hankintakustannus on noin 10 000 euroa. Kuluvalle vuodelle kunnalla on varattuna 35 000 euroa katuvaloinvestointeihin.

Uuden ohjauskeskuksen ansiosta valaistusta voidaan ohjata alueellisesti, mutta ei katu kerrallaan. Mikäli valaistuksen ohjausta haluttaisiin kohdentaa tietyille kaduille, pitäisi keskuksen lisäksi hankkia pienohjauskeskuksia jokaiselle sivukadulle. Näiden kustannus on vajaat 800 euroa kappaleelta.

Lautakunta myös selvitti aloitteen tekijöiden toivomuksesta katuvalaistuksen kokonaishyödyn. Nykyisellään valojen sammuttaminen yöksi tuo kunnan kassaan säästöä 6 euroa tunnilta. Vuodessa hyöty on 9000 euroa.

Tällä hetkellä katuvalaistusta on Tammelassa keskustan lisäksi Lamalan, Kydön, Ruisluodon Matintuomion, Kukkuramäen, Nuutin, Lassin ja Kaukjärven teollisuusalueen asemakaava-alueilla.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic