Lounais-Häme Tammela

Tammelan kirjasto kutsuu yhdistykset tiloihinsa — Syyskuun yhdistyksenä esittäytyvät Tammelan Martat

Paikalliset yhdistykset saavat oman esilläolokuukauden.
Kirjaston uudet tilat mahdollistavat monenlaisen toiminnan. Ensimmäisenä yhdistyksenä tilan valtaa Tammelan Martat. Marttojen Erja-Liisa Lähde (vas.), kunnan Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirjaston uudet tilat mahdollistavat monenlaisen toiminnan. Ensimmäisenä yhdistyksenä tilan valtaa Tammelan Martat. Marttojen Erja-Liisa Lähde (vas.), kunnan Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kulttuurielämä saa syksyllä uutta ytyä, kun kirjasto aloittaa uudenlaiset yhdistysten teemakuukaudet. Kirjastolla näkyy joka kuukausi jokin tammelalainen yhdistys. Ensimmäisenä vuorossa ovat Tammelan Martat.

– Lähdimme innolla mukaan. Nyt on sellainen olo, että kunta arvostaa meitä yhdistyksiä, ja me todella arvostamme tätä, Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde sanoo.

Martat näkyvät kirjastossa syyskuun ajan monin tavoin. On valokuvanäyttely ja käsityöhetkiä, satujen luentaa lapsille ja rentoa yhdessäoloa.

– Kevään tapahtumat peruuntuivat, nyt haluttiin yrittää käynnistää jotain pienimuotoista, Lähde kertoo.

Teemakuukaudet tarjoavat yhdistyksille tilan, näkyvyyttä ja mahdollisuuden tavoittaa uusia ihmisiä.

Lue myös: Tammelan kirjasto muutti uuteen osoitteeseen marraskuussa 2019.

Lisää eloa kunnantalolle

Idea yhteistyöstä syntyi, kun Tammelan kirjasto ja Tammelan kulttuuripalvelut miettivät, miten kunnantalolle saataisiin lisää eloa.

– Kun kirjasto muutti kunnantalolle, mietimme, miten tästä tulisi oikea kuntalaisten talo. Siitä ajatus lähti, Yhdistyksissä on mukana moni. Yhdistykset ovat myös kunnalle voimavara. Ne tuovat sisältöä ihmisten elämään ja lisäävät hyvinvointia, se on meille tärkeää, Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija kertoo.

Lokakuun teemana ovat eläkeläisjärjestöt, marraskuussa lasten kanssa toimivat yhdistykset. Yhdistysten myötä myös kirjastoon toivotaan uusia kävijöitä.

– Oikein innokkaana odotan, miten tämä etenee. Yhdistyksiä on hyvin monenlaisia. Toivon, että tulee jotain yllättävääkin, Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen sanoo.

Ojanen uskoo, että yhteistyö tuo kirjastotoimintaankin lisää sisältöä.

– Saamme talolle elämää ja toimintaa sekä kuntalaisia toimintaan mukaan. Yhdistykset voivat päättää, miten haluavat tilaa käyttää. Täällä voi pitää vaikka avoimia kokouksia tai näyttelyitä. Mekin saamme ehkä vinkkejä kokoelmien päivitykseen, hän sanoo.

Kirjastolla voidaan nostaa esiin yhdistyksen teemaan sopivia teoksia. Nyt esillä on kotoiluhenkisiä kirjoja.

Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde on mielissään yhdistyksille suunnatuista teemakuukausista. Marttoja pääsee tapaamaan myös livenä Tammelan kirjastossa.

Hurja määrä yhdistyksiä

Kaikkiaan Tammelassa on yli 200 yhdistystä, osa hyvin aktiivisia, osa vähemmän.

– Heistä riippuu, miten paljon ja millaisin keinoin haluaa olla esillä. Kunta tiedottaa ja on muutenkin mukana. Näkyvyyttä tässä ainakin saa, Paija sanoo.

Martoissa uskotaan, että kirjastolla näkyminen on hyvä keino tavoittaa laajempaakin kävijäkuntaa. Lähde kertoo, että uusi yhteistyö on jo tuonut ainakin yhden uuden jäsenen. Ovet ovat auki useammallekin.

– Haluamme yhdistyksenä olla mahdollisimman avoin, meillä on mukana monenlaisia ihmisiä: kaikenikäisiä, miehiä sekä naisia. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja toisten tapaaminen. Meillä syntyy myös ystävyyssuhteita. Myös Vilppu-toimintaa käynnistetään taas, Lähde sanoo.

Paija kertoo, että kirjaston teemakuukausia jatketaan ainakin kevääseen.

– Siinä ajassa nähdään, mitä yhteistyö tuo tullessaan ja miten yhdistykset lähtevät mukaan. FL

Martat ovat kirjastolla keskiviikkona 15.9. kello 11 ja 17 sekä keskiviikkona 24.9. kello 17. Luvassa on pillihimmeleiden ja kehikkopipon tekoa ja muutakin kässäilyä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic