Lounais-Häme

Tammelan kunnanhallitus esittää nykyisen koulukeskuksen purkamista ja yhtenäiskoulun rakentamista

Tammelan valtuutetut päättävät kolmesta vaihtoehdosta. Kunnanhallitus esittää uuden yhtenäiskoulun rakentamista.
Tammelan koulukeskus vaatii lähivuosina perusteellista remonttia. Kunnanhallitus puoltaa uuden yhtenäiskoulun rakentamista ja nykyisen koulurakennuksen purkamista.

Tammelan kouluverkosta saatiin pitkän ja tunteita kuohuttaneen väännön jälkeen päätös viime huhtikuussa, mutta nyt valtuutetut ovat jälleen isojen päätösten edessä.

Tilakonsultit TM2 oy.n tekemä Tammelan yhtenäiskoulun tarveselvitys on valmistunut. Selvityksen tehtävänantona oli vertailla kolme eri kehitysvaihtoehtoa. Vaihtoehto yksi on nykyisen koulukeskuksen täydellinen remontoiminen. Vaihtoehto kaksi on nykyisen alakouluosan säilyttäminen, yläkoulun purkaminen ja tilojen laajentaminen OPS2016 mukaisella laajennusosalla. Kolmas vaihtoehto on nykyisen koulurakennuksen purkaminen ja korvaaminen OPS2016:n mukaisella uudisrakennuksella.

Täydellisen peruskorjauksen hintalapuksi selvityksessä saatiin 11,55 miljoonaa euroa (alv 0%). 20 vuoden elinkaarikustannus olisi laskelmien mukaan 17,1 miljoonaa euroa. Osittaisessa peruskorjauksessa ja uudisrakentamisessa hinta olisi 9,9 miljoonaa euroa ja elinkaarikustannus 14,1 miljoonaa euroa. Kokonaan uuden rakentamisen hinnaksi tulisi 10,5 miljoonaa euroa 14,5 miljoonan euron elinkaarikustannuksella.

 

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson päätyi esittämään kunnanhallitukselle vaihtoehtoa kolme, eli kokonaan uuden koulurakennuksen rakentamista. Yhtenä merkittävänä tekijänä Larssonin mukaan on hinta. Larsson myöntää yllättyneensä, että kokonaan uuden rakentaminen tulee selvityksen mukaan halvemmaksi kuin vanhan peruskorjaus.

– Vanhan peruskorjaus jäi vaihtoehdoista viimeiseksi. On vaikea perustella 1,5 miljoonaa euroa kalliimpaa peruskorjausta. Osittaisen peruskorjauksen ja kokonaan uuden välinen ero on vain noin puoli miljoonaa euroa, mikä on hyväksyttävyyden rajoissa. Jos ero olisi yli miljoona euroa, olisin esittänyt osittaista peruskorjausta ja osittaista uudisrakentamista, Larsson perustelee.

Kunnanjohtajan mukaan hintaakin enemmän hänen esityksessään vaikutti kokonaissuunnittelu, joka lähtee puhtaalta pöydältä. Hänen mukaansa uudisrakennuksella voidaan toteuttaa parhaiten yhtenäiskoulun ja OPS2106:n tavoitteita.

 

Selvityksen yhteydessä tutkittiin kirjaston ja koulun tarpeita laajemman palloilusalin sekä nuorisotilan sijoittumismahdollisuudet ja kustannukset, jos ne toteutettaisiin yhtenäiskoulun rakentamisen yhteydessä. Tarveselvityksen yhteydessä tutkittiin myös mahdollisuus rakentaa keskuskeittiö yhtenäiskoulun yhteyteen.

Luitko tämän: Kunnantalolle vai uuteen yhtenäiskouluun? Tammelan kirjaston paikka ratkaistaan tänä syksynä

Keskuskeittiön hinnaksi tulisi 319 000 euroa, pääkirjaston 1,57 miljoonaa euroa, liikuntahallin lähes 2,5 miljoonaa euroa ja nuorisotilan 313 000 euroa. Larssonin esitys oli, että rakentamisen yhteyteen sisällytetään keskuskeittiön toteutus.

– Optiot ovat herkullisia. Valmistuskeittiöstä on olemassa kunnanvaltuuston epävirallinen linjaus. Investoinnit ovat isoja, eikä niistä ole käyty riittävästi poliittista keskustelua, Larsson muotoilee.

 

Tammelan kunnanhallitus päätyi esittämään yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että koulukeskuksen tontille rakennetaan vaihtoehto kolmen mukaisesti yhtenäiskoulu. Nykyiset koulurakennukset puretaan ja korvataan OPS2106 mukaisella uudisrakennuksella. Koulun keittiö toteutetaan keskuskeittiönä ja hankesuunnittelu aloitetaan välittömästi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic