Lounais-Häme

Tammelan kunnanjohtaja: Talouden tasapainottamiseksi vaaditaan rakenteellisia muutoksia, juustohöyläämisen aika on ohi

Tammelan kunnanhallitus jatkaa tänään visaisen ja hankalan ongelman ratkaisemista Tammelassa. Tämän vuoden talousarvio näyttää 1,5 miljoonan euron alijäämää, eivätkä tulevat vuodet näytä sen paremmilta.

Tämän seurauksena kunnassa ryhdyttiin tasapainottamaan taloutta konsultin ja erillisen tasapainottamisryhmän johdolla. Ryhmä esittää muun muassa Portaan päiväkodin sulkemista ensi syksynä.

Joidenkin kuntalaisten keskuudessa tämä on herättänyt vastustusta. Esityksen perumista perustellaan muun muassa sillä, että viime vuoden tilinpäätös kääntyi 400 000 euroa ylijäämäiseksi, kun talousarvioon oli kirjattu alijäämää 350 000 euroa.

 

Kunnanjohtaja Kalle Larsson muistuttaa, että toteutuneen tilinpäätöksen takana on paitsi oman toiminnan aikaansaannoksia, myös asioita, jotka eivät ole kunnan käsissä.

-Pelkillä omilla toimilla olisimme voineet yltää nollatulokseen tai pieneen plussaan. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilinpäätökset olivat odotettua paremmat. Ne olisivat voineet olla myös toisensuuntaiset ja Tammelan tilinpäätös tällöin miljoona euroa pakkasella, Larsson huomauttaa.

Moni pieni asia vaikutti ennakoitua parempaan tilinpäätökseen Tammelassa. Päivähoitomaksuja kirjattiin 80 000 euroa odotettua enemmän, pienet myyntituotot tuottivat 70 000 euroa arvioitua enemmän rahaa kunnan kassaan. Kunnilta ja kuntayhtymiltä saadut korvaukset asiantuntijapalveluiden myynnistä tuottivat 67 000 euroa enemmän, vesi- ja jätevesimaksujen korotukset 37 000 euroa arvioitua paremmin.

Työllisyystilanteen koheneminen ja verottajan usealta vuodelta tekemät palautukset kasvattivat verotuloja 170 000 eurolla. Investoinnit eivät toteutuneet valtuuston päätöksen mukaisesti, mikä pienensi poistojen määrää ja paransi tulosta 230 000 eurolla.

 

Toimintakulut toteutuivat talousarvioon nähden paremmin. Merkittävin säästö saatiin henkilöstökuluissa, yli 300 000 euroa. Sairauspoissaolot vähenivät viime vuonna 700 vuorokaudella, mikä tietää 195 000 euron säästöjä. Larsson kuvailee saavutusta tosi kovaksi.

-Meillä on muutettu varhaisen puuttumisen mallia ja laadittu strategisen hyvinvoinnin ohjelma. Kaikki rekrytoinnit on käyty läpi todella tarkkaan. Olemme vasta matkalla, joten sairauspoissaoloista voidaan saada huomattavia säästöjä jatkossakin, kunnanjohtaja toteaa.

Larsson myöntää, että Tammelassa on vallinnut pitkään varovaisen budjetoinnin kirjaamaton periaate. Kulut on viety talousarvioon pahimman kaavan kautta, vastaavasti tuotot on kirjattu varovaisesti. Tämä on johtanut usein siihen tulokseen, että toteutunut tilinpäätös on parempi kuin talousarvio.

 

Kuntalaiset puolustavat nykyisen palveluverkon säilyttämistä myös alkuvuoden kasvaneilla verotuloilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Larsson muistuttaa, että verottaja maksaa vuoden alkukuukausina kunnille positiivisesti, mutta tasaa maksatusta kesällä ja alkusyksystä.

-Kykyni eivät riitä arvioimaan kuluvan vuoden verotuloja kahden kuukauden perusteella. Syyskuussa voin muodostaa arvioni tilanteesta, Larsson sanoo.

 

Päättäjät juustohöyläsivät menopuolta miljoonalla eurolla vuodelle 2016. Tuloveroprosenttia on nostettu Tammelassa viimeisen viiden vuoden aikana kolme kertaa. Tammela tuottaa palvelut kuntalaisille erittäin edullisesti, joten juustohöyläämisen aika on Larssonin mukaan Tammelassa ohi.

-Jokaisella on oikeus katsoa asioita omasta kulmastaan ja totuuksia on monenlaisia. Kun meillä on 1,5 miljoonaa euroa alijäämäinen talousarvio tälle vuodelle, sen pitäisi herättää jokainen ajattelemaan, miten saamme tilanteen paremmaksi. Se ei toteudu ilman rakenteellisia muutoksia. Koska on oikea aika niille, sen ratkaisevat päättäjät, Larsson sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic