Lounais-Häme Tammela

Tammelan kunnantalon aulan viimeinen näyttely avautui – Mistä löytyvät uudet tilat, kun kirjasto valtaa aulan?

Tammelan kunnantalon aulassa on järjestetty näyttelyitä lähes 30 vuoden ajan. Nyt näyttelyille etsitään kunnantalolta uutta tilaa. Yksi potentiaalinen on jo löytynyt.
Tammelan kunnantalon aulaan on pystytetty viimeinen näyttely. Kesällä aula menee remonttiin, ja sinne tehdään kirjasto. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelan kunnantalon aulaan on pystytetty viimeinen näyttely. Kesällä aula menee remonttiin, ja sinne tehdään kirjasto. Kuva: Tapio Tuomela

Maanantaina pystytettiin viimeinen taidenäyttely Tammelan kunnantalon aulaan. Juhannuksen jälkeen aulaan aletaan rakentaa kirjastoa. Näyttelytila siirtyy pois aluksi remontin alta. Kun remontti on valmis, taidenäyttelyille ei ole enää tilaa uudessa kirjastossa.

– Onhan tämä vähän harmi. Aula on ollut mahtava näyttelytila, koska siihen ovat jääneet ohikulkijatkin ihailemaan taidetta. Aulassa on järjestetty näyttelyitä koko kunnantalon historian ajan, eli 90-luvulta saakka, sanoo Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija.

Kolmekymmenvuotinen aikakausi on nyt tulossa päätökseensä, ja taidenäyttelyille etsitään uusia tiloja.

Ainakin syksyllä näyttelyitä aiotaan järjestää valtuustosalin edessä olevassa tilassa yläkerrassa. Tavoitteena on löytää kuitenkin paremmat näyttelytilat vuoden 2020 alussa.

Paijalla on jo yksi idea mielessä.

– Kunnantalon alakerrassa sijaitsevat kotipalvelun toimistotilat. Kotipalvelu muuttaisi mielellään nykyisen kirjaston tiloihin, joissa heillä olisi enemmän tilaa. Alakerran toimistotilaan voitaisiin saada uusi näyttelytila, Paija suunnittelee.

Paijan mielestä näyttelytilat olisi hyvä löytää kunnantalolta, jotta valvonta saadaan varmistettua.

Lisää kunnantalon muutoshankkeesta:  Tammelan omatoimikirjasto saa valtionavustusta 20 000 euroa – kunnantalosta jalostuu kuntalaistalo

Kotihoidon toimistotilaan saataisiin remontoitua hieman pienempi näyttelytila kuin nykyiseen aulaan, mutta alakerran tilallakin on omat hyvät puolensa.

Erilliseen tilaan saadaan rakennettua helpommin kokonaisuuksia, kun teoksia ei tarvitse kiinnittää irrallisiin sermeihin.

– Isojen töiden kiinnittäminen sermeihin on ollut joskus varsin haastavaa, Paija sanoo.

Kuvataiteita tekevä ja opettava Vesa Viljanen huomauttaa, että rauhallisessa ympäristössä taidetta voi olla mukavampi katsella. Häiriötekijät on minimoitu ja katsoja saa oman rauhan tarkastella taidetta.

Uusien näyttelytilojen löytäminen onkin Tammelalle tärkeää. Kunnantalon aula on varsin suosittu näyttelypaikka, ja siellä on lähes jatkuvasti joku näyttely esillä.

– Aulassa on vuosittain noin 13–14 näyttelyä. Tila on siis tyhjänä varsin harvoin. Näyttelytilat ovat paikkakunnalle tärkeät, ja jos niitä ei jostain syystä löydetä kunnantalosta, ne pitää löytää jostain muualta, Paija sanoo.

Kunnantalon aulan kirjasto valmistunee tämän vuoden loppuun mennessä. Remontin yhteydessä nykyinen info-tiski puretaan, aulaan tulee uusia kirjaston hyllyjä sekä kirjaston tiski. FL

Lue myös: Omatoimikirjasto avataan Tammelan kunnantalolla vuonna 2020

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic