Lounais-Häme Tammela

Tammelan valtuustossa keskusteltiin pitkään ja äänestettiin – Yhtenäiskoulun rakentaminen nytkähti eteenpäin

Tammelan kunnanvaltuusto päätti tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyä uuden koulun rakentamismäärärahat vuosille 2021-22.
Minna Nissilä ja seitsemän muuta keskustan valtuutettua esittivät, että vuosien 2021 ja 2022 taloussuunnitelman investointiosasta pudotetaan pois 10 miljoonaa euroa yhtenäiskoulun rakentamiseen varattua rahaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Minna Nissilä ja seitsemän muuta keskustan valtuutettua esittivät, että vuosien 2021 ja 2022 taloussuunnitelman investointiosasta pudotetaan pois 12 miljoonaa euroa yhtenäiskoulun rakentamiseen varattua rahaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan uuden yhtenäiskoulun rakentaminen toteutuu aikataulusuunnitelman mukaisesti. Se varmistui kunnanvaltuuston reilusti yli kolme tuntia kestäneessä kokouksessa.

Äänestämättä asiasta ei päästy sopuun, sillä kahdeksan keskustalaista kunnanvaltuutettua esitti, että yhtenäiskoulun rakentamismäärärahoja vuosille 2021 ja 2022 ei hyväksytä ensi vuoden talousarvioon ja vuosien 2021 ja 2022 taloussuunnitelmaan.

Allekirjoittajien puolesta ehdotuksen luki Minna Nissilä. Hän kritisoi sitä, että ilmassa on erittäin suuria perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Allekirjoittajat penäsivät, että koulun rakentaminen on tuotava valtuuston käsittelyyn ensin.

– Meille on esitelty hankesuunnitelma, jota esiteltäessä jokainen varmasti ymmärsi ja meille tehtiin selväksi, että se oli vain yksi ajatus minkälainen koulusta tai koko alueesta esimerkiksi tulisi. Meille on myös esitelty painelaskelmia ja olemme käyneet tutustumassa pariin uuteen kouluun.

– Mutta emme ole valtuustossa päättäneet, millä rahoituksella, minkä kokoista, millä herkuilla tai tarpeilla varustellun koulun tahtoisimme. Emme ole päättäneet millä tavoin rakennamme, Nissilä sanoi.

”Valtuutettujen yli käveltiin”

Allekirjoittaneet kokevat, että valtuutettujen yli on kävelty siinä vaiheessa, kun kunnanhallitus siirsi perustettavalle rakentamistoimikunnalle 12 miljoonan päätäntävallan.

– Jos hyväksymme tämän talousarvion sellaisenaan, annamme kaikki avoimen valtakirjan poliittisesti valitulle suurelle rakentamisryhmälle, joka päättää meidän puolesta koko projektin. Hallituskin saisi vain raportteja tiedoksi hankkeen etenemisestä.

Nissilä jopa epäili, että voi olla vaikeaa saada jokaiseen puolueeseen ehdokkaita seuraavissa vaaleissa, jos valtuusto on näin tarpeeton.

– Miksi hallituksen päätöstä ei tuotu valtuustoon nyt, se olisi nopeuttanut käsittelyä, hän kysyi.

 

Lue myös: Tammela tekee taas rajusti alijäämäisen tuloksen

Suunnittelun pohjana on 420+20 oppilaan koulu

Taloussuunnitelmassa varattiin koulun rakentamiseen vuodelle 2021 noin 4 miljoonaa euroa, vuodelle 2022 noin 6 miljoonaa euroa. Lisäksi vuodelle 2023 on tulossa noin 2 miljoonan rakentamismäärärahat. Suunnitteluun on varattu ensi vuoden talousarviossa noin 500 000 euroa, sen ehdotuksen allekirjoittaneet olisivat jättäneet voimaan.

Kunnanjohtaja Kalle Larsson avasi prosessin etenemistä. Hän totesi, että talousarvion taustalla on tavoite päästä suunnittelemaan koulua

– Tilatarpeet ja muut yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin. Suunnittelun pohjana on 420+20 oppilaan koulu. Hankesuunnitelmassa on arvioitu, että koulun hinta asettuu 12 miljoonan euron paikkeille, Larsson totesi.

Demarit, kokoomus ja vihreät hyväksyivät ryhmäpuheissaan talousarvioesityksen ja kiittelivät virkamiehiä valmistelusta. Meidän Tammela, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät ryhmäpuhetta pitäneet.

Ilkka Tuovinen (meta) sanoi kannattavansa Nissilän esitystä. Hän kannusti ottamaan mallia Forssasta, jossa tehtiin perusteelliset laskelmat monitoimikeskuksen rakentamisen vaikutuksista muun muassa käyttötalouteen ja henkilöstöön.

– Tämä olisi oikea hetki tehdä selvitykset virkamiestyönä. Selvitetään ensin koulun mitoitustarve ja annetaan sen mukaan rahoitus, Tuovinen näki.

 

”Ihmettelen tätä jarruttamista”

Valtuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) muistutti, että valtuusto päättää ensi vuonna, millainen koulu Tammelaan rakennetaan.

– Ihmettelen tätä jarruttamista. Emme sido itseämme muuhun kuin suunnitteluun, Ojansuu huomautti.

Tämän jälkeen äänestettiin. Nissilän esitystä kannattivat meidän Tammelan Katariina Suutela, Tuovinen ja Erkki Salama sekä perussuomalaisten Kati Leino. Keskustan rivit rakoilivat tässäkin asiassa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen ja Jenni Rauhaniemi kannattivat rakentamismäärärahan myöntämistä. Nissilän taakse asettuivat keskustasta Jyri Kaunisto, Juha Ojansuu, Mikko Pietilä, Eero Pura, Maija-Stiina Rahkonen, Anne Ylitalo ja sitoutumaton Tuomo Tuovinen.

Näin kunnanhallituksen pohjaesitys voitti äänin 15-12. Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Taito Syrjälän (sd.) toivomusponnen siitä, että koulun maksimikooksi kirjataan 420+20 oppilasta. Yksimielisesti hyväksyttiin myös Ilkka Tuovisen esitystä siitä, että kunnanjohtajan esittelemä päätöspolku kirjataan pöytäkirjaan ja se sitoo hallitusta. FL

 

Korjattu 26.11.2019 klo 20.27.

Vaihdettu korjattu grafiikka. Grafiikassa luki aiemmin virheellisesti, että muiden suunnittelijoiden kilpailutus ja valinnat olisivat valtuuston päätöksiä.

Klo 21.41 korjattu kuvatekstiin 12 miljoonaa.

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic