Lounais-Häme

Tammelan kyläkoulut saamassa jatkoaikaa

Tammelan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että neljän alakoulun lakkauttamista siirretään. Kiistellyssä talouden tasapainottamispaketissa esitettiin, että koulutyö Letkulla, Kaukjärvellä, Myllykylässä ja Teurolla olisi päättynyt vuoden 2019 alussa eli tulevan syyslukukauden jälkeen.

Mikäli kunnanvaltuusto hyväksyy kunnanhallituksen päätösesityksen, jokainen lakkautusuhan alla oleva koulu saa jatkoajan. Hallitus esitti äänestysten jälkeen, että Letkun ja Kaukjärven koulut saavat lisäaikaa kevätlukukaudeksi 2019.

Myllykylä ja Teuro jatkavat, kunnes koulukeskuksen korjaustyöt on saatu päätökseen. Koulukeskuksen peruskorjauksen tai uudisrakentamisen suunnittelu käynnistetään välittömästi. Investointimäärärahat suunnittelua ja rakentamista varten varataan vuosille 2018–2022, mikä tarkoittaa samalla sitä, ettei Norrintien kiinteistöä oteta perusopetuksen käyttöön.

Koulunkäynti Teurolla voi jatkua myös koulukeskuksen valmistumisen jälkeen, mikäli Teuron oppilasmäärä nousee vähintään 35:een. Hallitus nimittäin esittää, että Letkun ja Portaan koulujen toiminnan jatkumisen oppilasraja nostetaan 35 oppilaaseen maaliskuusta 2021 alkaen. Periaatteellinen raja on ollut tähän saakka 20 oppilasta.

Vuosien 2017–2024 oppilasennusteen mukaan Portaan oppilasmäärä painuu alle 35:n lukuvuodella 2024–2025. Teuron nousussa oleva oppilasmäärä on 35:n tietämissä lukuvuodesta 2020–2021 alkaen.

 

Kunnanhallituksen hyväksyi kunnanjohtaja Kalle Larssonin esityksen. Päätöstä edelsi kaksi äänestystä.

Ensin vastakkain olivat Eero Puran (kesk.) ja Johannes Rämön (kok.) esitykset, jotka olivat kouluverkon osalta päinvastaiset. Pura esitti Anne Ylitalon (kesk.) kannattamana, että kunnanvaltuusto kumoaa tekemänsä kouluverkkopäätöksen. Koulukohtaiseksi minimioppilasrajaksi hän esitti 30 oppilasta.

Rämö olisi Sari Kaakisen (sd.) kannattamana pitäytynyt kouluverkkomuutoksen alkuperäisessä aikataulussa. Rämö olisi halunnut hyväksyä myös Tammelan talouden tasapainottamisohjelman vuosille 2018–2020 sellaisenaan poislukien Portaan päiväkodin sulkeminen sekä vesihuoltoavustusten ja yksityistieavustusten leikkaamisen.

Äänestyksessä Puran esitys voitti äänin 4–3. Puran esitystä puolsivat Simo Pärssinen (kesk.), Ilkka Tuovinen (meta) ja Anne Ylitalo. Rämön esityksen kannalla olivat Susanna Lahtinen (kok.) ja Sari Kaakinen.

Lopullisessa äänestyksessä vastakkain olivat kunnanjohtajan ja Puran esitykset. Äänestys päättyi tasan 3–3, sillä Kaakinen äänesti tyhjää. Kunnanjohtajan esitystä puolsivat Rämö, Lahtinen ja Pärssinen, Puran esitystä Tuovinen ja Ylitalo.

Tasatilanteessa puheenjohtajan eli Simo Pärssisen ääni ratkaisi. Pura, Tuovinen ja Ylitalo jättivät päätöksestä eriävät mielipiteet.

Kunnanvaltuusto käsittelee hallituksen esitystä 23. huhtikuuta.

 

Kunnanjohtaja Kalle Larsson toteaa, että kouluverkkopäätöksen aikataulun lykkääminen on välttämätöntä, koska valitus kouluverkkopäätöksestä on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä.

-Totuus on se, ettei meillä ole lainvoimaista päätöstä ja elämme huhtikuun jälkimmäistä puoliskoa, Larsson toteaa ja jatkaa.

-Tässä asiassa ei ole kaikille sopivia ratkaisuja. Ohjausryhmä esitti toinen toistaan vaikeampia ja kivuliaampia ratkaisuja.

Kunnanjohtajan esityksessä ei esitetä hallinto-oikeudessa käsiteltävän kouluverkkopäätöksen kumoamista. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/48862-portaan-paivakoti-kipuiluttaa

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/48038-paatoksenteko-siirtyi-ankarat-saastot-arveluttivat-tammelan-kunnanhallitusta

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/48760-tammelan-kunnanjohtaja-talouden-tasapainottamiseksi-vaaditaan-rakenteellisia-muutoksia

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti