Lounais-Häme Tammela

Tammelan liikuntapuistossa on mahdollisuuksia monien lajien harrastamiseen, ja lisää on tulossa

Liikuntapuiston kohteet ovat vapaasti käytettävissä. Liikkujia saapuu myös ulkopaikkakunnilta.
Ulkokuntoiluvälinepaikalla harjoitellaan oman painon vastuksilla. Petri Takala näyttää mallia.

Tammelan koulukeskuksen takaa avautuu näkymä, jonka edessä liikunnan ystävälle voi tulla valinnanvaikeus. Tammelan kunnan liikuntakoordinaattori Petri Takalan mukaan puiston käyttäjiä on lapsesta senioriin.

– Ensimmäiset tulevat jo aamuseitsemältä ulkokuntoiluvälinepaikalle, hän naurahtaa.

Kuntoportaiden rakennustyöt ovat alkaneet. Portaita pitkin tulee pääsemään kuntoradalle.

Kuntoportaat valmistuvat vauhdilla

Vaikka liikuntapuisto on jo monipuolinen, tehdään kunnostus- ja kehitystyötä parhaillaankin. Nyt kaivinkoneella on kavuttu Kaukjärven puoleiseen rinteeseen, sillä rakenteilla ovat kuntoportaat.

– Kuntoportaiden sijainti on mietitty kuntoradan yhteyteen, jotta esimerkiksi lenkin jälkeen voi tehdä vielä palauttavan treenin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, portaat ovat valmiina käyttöön kesän loppupuolella, Takala sanoo

Portaiden rakentamisen yhteydessä myös kuntoratoja levennetään. Kuntoratareittejä on liikuntapuistossa eripituisia, ja Takala vinkkaa, että radalta pystyy jatkamaan lenkkiä aina Forssaan saakka. Hän kertoo, että Kaukjärven rantaan suunnitellaan rakennettavan ulkoilureittejä ja laavuja, koska ihmiset ovat innostuneet liikkumaan luonnossa. Kaukjärven maisemat saadaan pian näkyville myös urheilukentän puolelle puita harventamalla.

Liikuntapuiston frisbeegolfradalla on 18 väylää.

Frisbeegolfaamaan tullaan kauempaakin

Liikuntapuistosta löytyy ulkokuntoiluvälineiden ja kuntoratareittien lisäksi hiekkatekonurmikenttä, jossa voi pelata tennistä, koripalloa ja jalkapalloa. Yleisurheilukenttä ja keinonurmi sijaitsevat puiston keskellä. Heittolajeille on erillinen hiekkakenttä. Myös rantalentopalloa pääsee pelaamaan omalle hiekalleen. Pysäköintialueen kulmalla on skeittiparkki. Suosituin liikuntapuiston kohteista lienee Mustialaan jatkuva frisbeegolf-rata, jonne tullaan pelaamaan Takalan mukaan muualtakin päin Suomea.

Tammelan koulukeskuksen 5a- ja b-luokkalaiset sekä nelosluokkalaisten pienryhmä tulivat liikuntatunnille liikuntapuistoon. Pesäpallopeli onnistuu keinonurmella. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Tammelan koulukeskuksen 5a- ja b-luokkalaiset sekä nelosluokkalaisten pienryhmä tulivat liikuntatunnille liikuntapuistoon. Pesäpallopeli onnistuu keinonurmella. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Kentät kaikkien käytössä

Tammelan vireä urheiluseuratoiminta on ollut yhtenä syynä liikuntapuiston kehittämiselle. Urheiluseurojen lisäksi toinen iso käyttäjäryhmä on koululaiset. Kenttien ollessa vapaana liikuntatunneilta ja urheiluharjoituksilta niitä saa käyttää kuka tahansa ilmaiseksi. Kaikki muutkin kohteet huoltorakennuksen kuntosalia lukuun ottamatta ovat ilmaisia.

– Välineet täytyy kuitenkin olla omasta takaa, Takala tarkentaa.

Vapaa pääsy puistoon ei ole aiheuttanut liikaa ilkivaltaa. Myöskään parkkipaikalla hengailevista nuorista ei ole ollut liikuntapuistolle suurempaa haittaa. Liikuntapuistoon pääsee turvallisesti Tammelan keskustasta kevyen liikenteen väylää pitkin. Takala kertoo, että parkkipaikan vieressä olevalle hiekkatekonurmikentälle on esteetön kulku.

Petri Takala kertoo, että urheilukenttä ja keinonurmikenttä valmistuivat vuonna 2018. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Petri Takala kertoo, että urheilukenttä ja keinonurmikenttä valmistuivat vuonna 2018. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Maali kolmen vuoden päässä

Liikuntapuistoa on rakennettu pala palalta vuodesta 2014 lähtien. Kymmenvuotisen suunnitelman mukaan työ jatkuu aina vuoteen 2024 saakka. Puistoa varten perustettiin oma työryhmänsä, ja myös urheiluseurojen jäsenet ovat olleet mukana suunnittelutyössä. Takala kertoo, että kaikkien kohteiden rakentamiseen on saatu liikuntapaikka-avustusta.

– Eihän tämä mikään ”one man show” ole vaan yhdessä asioita tehdään, Takala sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic