Lounais-Häme Tammela

Tammelan Marttojen jäsenmäärä sen kun kasvaa – Nyt marttailu kiinnostaa myös miehiä

Ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän kotoilu ja sen myötä Marttayhdistyksen toiminta. Myös miehet ovat viime vuosina innostuneet marttailusta.
Omenapuun istuttaminen oli Tammelan Marttojen pieni ilmastoteko 80-vuotisen taipaleen kunniaksi. Istutuspuuhissa Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen ja valtuutettu Ismo Ojansuu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Omenapuun istuttaminen oli Tammelan Marttojen pieni ilmastoteko 80-vuotisen taipaleen kunniaksi. Istutuspuuhissa Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen ja valtuutettu Ismo Ojansuu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan Martat juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan, eikä pyöreitä voisi juuri paremmissa tunnelmissa viettää.

Samaan aikaan, kun monet yhdistykset menettävät jäseniään tai jopa tekevät kuolemaa, Tammelan Marttayhdistyksen jäsenmäärä sen kun jatkaa kasvuaan.

Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 110 jäsentä, joista kymmenkunta on miehiä. Miehet ovat innostuneet Marttayhdistyksen toiminnasta vasta aivan viime vuosina. Suurin osa miesjäsenistä, joita Tammelassa kutsutaan marteiksi, on liittynyt yhdistykseen vuoden sisällä.

Mikä sitten selittää Tammelan Marttojen kasvavan suosion 80 vuoden toiminnan jälkeen?

Puheenjohtaja Erja-Liisa Lähteen mukaan syitä on useita.

Yksi on se, että Tammelan Martat on varsin aktiivinen yhdistys. Kun Tammelassa tapahtuu, yhdistys pyrkii olemaan paikalla. Esimerkiksi lauantaina martat paistavat makkaraa kyläkauppapäivän kunniaksi ja ovat mukana myös Tammelan Makkaramarkkinoilla tulevana viikonloppuna. Marttayhdistys tekee yhteistyötä monen tahon kanssa, joten yhdistys on tunnettu ja siksi siihen liitytäänkin helpommin.

Toinen syy marttailun suosioon voi olla se, että kotoilu on alkanut jälleen kiinnostaa.

Ihmiset haluavat kutoa itse villasukkansa, hyödyntää ruoantähteet järkevästi ja perustaa oman hyötypuutahran. Marttojen tapaamisista ja kursseilta saa apua esimerkiksi tällaisiin teemoihin. Ihmisiä kiinnostavat myös kestävän kehityksen edistäminen ja perinteiset siivoustavat, joihin Tammelan Martat pyrkii tarjoamaan käytännön vinkkejä.

– Meillä on rento yhdistys, joka on avoin ihan kaikille. Jokainen jäsen saa osallistua sellaisiin tilaisuuksiin, mitkä heitä itseään kiinnostavat. Ketään ei pakoteta mihinkään. On ollut mukava huomata, että uudetkin paikkakuntalaiset ovat uskaltaneet lähteä mukaan toimintaan, Erja-Liisa Lähde sanoo.

Puheenjohtajan mielestä yhdistyksen toiminta on kehittynyt 80 vuoden aikana ja tullut nykyisin selvästi aiempaa avoimemmaksi.

Yhdistyksen jäsenet kohtaavat nyt säännöllisesti, ja iso osa yhdistyksen järjestämistä kursseista on kaikille avoimia.

Kursseja riittääkin, ja ne kiinnostavat sukupuoleen katsomatta. Puheenjohtaja odottaa, että esimerkiksi elokuussa järjestettävä kalankäsittely-kurssi kerää runsaasti niin mies- kuin naisosallistujia. Myös ruoanlaittokurssit saavuttavat jatkuvasti enemmän suosiota ikään ja sukupuoleen katsomatta.

– Ajatuksenamme on nostaa kotitalouksien arvostusta, tarjota mukava yhteisö ja oppia toinen toisiltamme. Näen, että yhdistyksemme tulevaisuus on valoisa, Lähde sanoo. FL

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic