Lounais-Häme Tammela

Tammelan Porras heräsi tasan 80 vuotta sitten kauhun hetkiin, kun pommit räjähtelivät – Katso video: Talvisota sai muistomerkkinsä

Tammelan Porras heräsi tasan 80 vuotta sitten kauhun hetkiin: pommien räjähdyksiin.
Mikko Meri ideoi ja Martti Pura (oik.) oli mukana toteuttamassa "Portaan pommituksen" eli talvisodan muistomerkkiä Porrassyrjäntien varteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mikko Meri ideoi ja Martti Pura (oik.) oli mukana toteuttamassa "Portaan pommituksen" eli talvisodan muistomerkkiä Porrassyrjäntien varteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Mikko Meri havahtui 11-vuotiaana poikana Portaassa kotitalossaan pommikoneiden jylinään tasan 80 vuotta sitten, 2.2.1940 kello 02. Koko perhekunta riensi ikkunaan katsomaan ulos kuutamosäähän. Kymmeniä koneita lensi kuusi-seitsemän kilometriä korkealla kuten talvisodan aikana ennenkin, mutta tällä kertaa se ei jäänyt ylilennoksi.

Mikko Meri näki Levon talon suunnassa kirkkaan välähdyksen ja kuuli kolme kovaa jysäystä. Lähitalojen ikkunat särkyivät ja kauempana helisivät. Räjähdysten paineaalto tuntui selvästi kilometrin päähän.

”Ei puhuta pojjaat mittään, jos tää räjähtää”

Aamulla Mikko Meri hiihti tapahtumapaikalle, joka oli jo eristetty nauhoin. Hän katseli parinkymmenen metrin päästä, kun kolme isäntää nosti yhtä suutariksi jäänyttä lentopommia rekeen. Paksu ja siivekkeellinen pommi oli puolisen metriä pitkä.

Kauppias Markus Aaltonen lohkaisi pommia nostettaessa: ”Ei puhuta pojjaat mittään, jos tää räjähtää.” Armeijaväki räjäytti pommin myöhemmin sorakuopassa.

Portaaseen putosi siis neljä pommia, joista yksi jäi suutariksi. Meren tuntemat pojat olivat käyneet paikalla jo aamuhämärissä ja saivat opastaa paikalle myös vastaan tulleen ”sotaherrojen” auton.

Hangelta kerätyt pommin sirpaleet ovat ajan saatossa hävinneet.

Jos ei muistella, ei muisteta

Veteraaniautoilija Mikko Meri, 91, sai jokin aika sitten idean, että 80 vuoden takaisesta tapahtuneesta pitää jättää jälkipolville konkreettinen ja pysyvä muisto.

Kyläläiset tarttuivat toimeen, raivasivat muistokiven ympäristön, hommasivat kiven, sen pystytyksen sekä muistolaatan.

Talvisodan muistomerkki on pystytetty sotiemme veteraanien ja sodan kokeneiden kyläläisten muistoksi.

Tammelan kulttuurisihteeri Päivi Paija kiittää portaalaisten esimerkillistä aktiivisuutta paikallishistorian tallentamisessa jälkipolville.

Kirkkoherra Juha Koivulahti totesi emerituspiispa Eeron Huovista lainaten: Jos ei muistella, ei muisteta.

Pommilastista piti päästä eroon

Panssarikillan kunniapuheenjohtaja, eversti Erkki Kauppinen totesi kutsuvierastilaisuudessa, että Neuvostoliiton lentopommitukset kohdistuivat juuri helmikuun alussa 1940 Länsi-Suomeen.

– Turku, Pori, Rauma ja Mäntyluoto olivat erityisiä kohteita.

Hänen valistunut arvauksensa on se, että jokin pommikone pudotti muutaman syystä tai toisesta käyttämättä jääneen pomminsa juuri Portaan kohdalla. Pommilastista on syytä päästä eroon ennen koneen kotimatkaa ja laskeutumista.

– Tuskin Porras varakohdekaan oli, anteeksi vaan kyläläiset, hän naurahti.

Portaan muistomerkin lisäksi Tammela on saamassa lähiaikoina Ilmavoimien museosta 52-kiloisen venäläisen pommin kuoret. Tulevaisuudessa, esimerkiksi talvisodan 100-vuotistilaisuudessa tammelalaiset voivat katsella videotallennetta Portaan pommituksen muistomerkin kutsuvierastilaisuudesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic