Lounais-Häme Forssan seutu

Tammelan rovastikunnassa 41 työajatonta – Valtaosalla kirkon työntekijöistä on työaika mutta papeille sitä ei ole luvassa

Jenni Kaarenojalla ei ole työaikaa. Töitä tehdään niin arkena kuin viikonloppuisinkin, ja vapaata vietetään silloin, kun se on mahdollista.
Varhaiskasvatuksen ohjaaja Jenni Kaarenojalle työajaton työ on pääsääntöisesti sopinut. Kaarenoja (vas.) opasti Samuli Kuulaa, perhepäivähoitaja Sirpa Ylanderia sekä Samu Klemelää ja Mira Yrjänää askartelussa Tölön avoimessa perhekerhossa. Kuva: Tapio Tuomela
Varhaiskasvatuksen ohjaaja Jenni Kaarenojalle työajaton työ on pääsääntöisesti sopinut. Kaarenoja (vas.) opasti Samuli Kuulaa, perhepäivähoitaja Sirpa Ylanderia sekä Samu Klemelää ja Mira Yrjänää askartelussa Tölön avoimessa perhekerhossa. Kuva: Tapio Tuomela

Uusi työaikalaki on jakanut evankelis-luterilaisen kirkon kahtia.

Suurimmalla osalla kirkon 19 000 työntekijästä on jo työaika, mutta sen ulkopuolelle ovat jääneet esimerkiksi diakonit ja nuorisotyönohjaajat. He saavat nyt työajan toisin kuin toimituksia suorittavat papit ja kanttorit.

Tammelan rovastikunnan viidessä seurakunnassa työajattomia työntekijöitä on hieman alle puolet. Seurakunnissa on yhteensä 87 työntekijää ja heistä 41:llä ei ole työaikaa.

Erimielisyyttä perusteistakin

Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junnin mukaan työajan tulo on kirkolle mullistus. Akavaan kuuluvassa työmarkkinajärjestössä on jäseninä kaikkiaan 5 500 pappia, kanttoria ja teologia.

– Olemme yrittäneet ratkaista ongelmaa aktiivisesti huhtikuusta lähtien, mutta minkäänlaista sopua ei ole löydetty. Erimielisyyttä on jopa siitä, mitä uudella työaikalailla edes tarkoitetaan, Junni korostaa.

Kirkon akateemisten eli Aki ry:n ja Kirkon työmarkkinalaitoksen neuvottelut ovat käynnissä. Alan työehtosopimus päättyy maaliskuun lopussa.

Tuntuvia korotuksia

Työaikaa sovelletaan jatkossa myös suurimpaan osaan papistoa ja kanttoreita. Ainoastaan kirkon ylin johto ja uskonnollisia toimituksia suorittavat työntekijät, jotka voivat päättää täysin työajoistaan, jäisivät lain ulkopuolelle

Junnin mukaan rahasta ei ole neuvottelujen aikana juurikaan puhuttu, vaikka työaika tietääkin lisä-, ylityö- ja sunnuntaikorvauksia. Tähän asti kirkon työntekijöille ei korvauksia ole maksettu.

– Olen laskenut itsekseni, että esimerkiksi pappien palkankorotukset olisivat ainakin kymmenen prosenttia. Se on jo tuntuva korotus, Junni sanoo.

Kirkkoherrat sekä sairaala- ja oppilaitospapit ovat edelleen kirkon työajattomissa tehtävissä. Pappien lisäksi työaikojen ulkopuolella ovat Suomessa vain tuomioistuinten tuomarit.

Leirityön kustannukset kohoavat

Forssan seurakunnan talousjohtaja Raila Joki sanoo, että työaikakorvauksia maksettaisiin Forssassakin uusille työntekijäryhmille ja arkipyhät vähentäisivät kaikilta työaikaa. Tällä hetkellä työaikakorvauksia ei makseta työajattomille työntekijöille eikä ylimmän johdon palkkausjärjestelmässä oleville eikä työajallisillekaan.

– Suurin vaikutus olisi leirityön kustannuksiin eli sen teettäminen tulisi merkittävästi kalliimmaksi, hän toteaa.

Ypäjän kirkkoherra Vesa Parikka toteaa, että muutos vaikeuttaisi entisestään vaikeaa työntekijä- ja taloustilannetta.

– Pieni seurakunta ei pysty tälläkään hetkellä kilpailemaan säännöllisillä työajoilla ja palkoilla, jotka kulkevat sopimushaarukan alareunoilla. Miten mahtaisi rippileirien käydä, hän pohtii.

Jenni Kaarenoja: Työ joustaa molempiin suuntiin

Viikottaiset työajat vaihtelevat seurakunnissa Junnin mukaan 30 ja 50 tunnin välillä. Hän arvioi, että etenkin ruuhkavuosia eläville työntekijöille suuret vaihtelut tekevät työstä erittäin raskaan.

Forssan seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaajalla Jenni Kaarenojalla ei ole työaikaa. Töitä tehdään niin arkena kuin viikonloppuisinkin, ja vapaata vietetään silloin, kun se on mahdollista.

Työt ja vapaat sovitellaan kalenteriin seurakunnassa yhdessä työaloittain.

– Samassa yhteydessä katsotaan myös vapaapäivien paikat ja niitä pyritään saamaan kaksi vierekkäin ja sopivassa rytmissä.

Jenni Kaarenoja sanoo, että työ joustaa onneksi molempiin suuntiin.

– Jos on pitänyt lapsi viedä aamulla hammaslääkäriin, työpäivää on voinut jatkaa illasta. Ainoa minua harmittanut asia on se, että ei ole arkipyhiä vapaana. Jos muulla perheellä on vapaata, olisi itsekin kiva olla heidän kanssaan. Olen käyttänyt arkipyhinä siirtovapaita, hän kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic