Lounais-Häme

Juttu päivitetty: Tammelan ja Forssan seuduilla yhä noin 200 kotitaloutta sähköttä Ailan jäljiltä - Edessä on poutainen jakso

Sähkökatkojen korjaukset jatkuvat vielä ainakin perjantaina. Kuva: Timo Marttila
Sähkökatkojen korjaukset jatkuvat vielä ainakin perjantaina. Kuva: Timo Marttila

Tammelan ja Forssan seuduilla on sähköttä Aila-myrskyn jäljiltä yhä noin 200 kotitaloutta. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan perjantaina kello 12.45 sähköttä oli yhä Tammelassa 181 kotitaloutta, Forssassa seitsemän ja Humppilassa viisi. Urjalassa sähköttömiä talouksia oli 59 ja Somerolla kahdeksan. Sähköjä on saatu perjantain aikana palautettua kotitalouksiin, sillä perjantaiaamulla kello 8.30 sähköttä oli  Tammelassa 288 kotitaloutta ja Urjalassa 159.

Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Suomessa Ailaa enemmän tuulivahinkoja ovat aiheuttaneet vuonna 2001 iskenyt Janika-myrsky sekä vuonna 2011 iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka iskivät Bergmanin mukaan niin peräjälkeen, että niitä on ollut vaikea erottaa toisistaan.

–  Tuulivahinkoja on tullut niin paljon, että näyttäisi siltä, että Aila-myrsky on ottamassa kolmossijan noiden jälkeen, Bergman kertoi aamukolmen aikoihin perjantaina.

Meteorologin mukaan tuulivahinkojen määrän runsaus johtuu siitä, että puuskat olivat niin laajalla alueella ja olivat Suomen päällä niin pitkään, että ne ehtivät aiheuttaa paljon pienimuotoista tuulivahinkoa.

Sähköttä yhä yli 13 000 asiakasta

Aila-myrsky jätti jälkeensä muun muassa laajoja häiriöitä junaliikenteeseen, kymmeniä tuhansia sähkökatkoja ja satoja pelastustehtäviä.

Perjantaina kello 12.45 aikaan sähköttä oli yli 13 000 kotitaloutta. Sähköttömiä asiakkaita oli palvelun mukaan 102 kunnassa ja 18 sähköyhtiöllä.

Tampereella radalle myrskyn vuoksi kaatunut puu katkaisi kaiken junaliikenteen torstai-iltapäivänä hieman ennen kello neljää. Liikenne oli poikki usean tunnin ajan, ja sähköratahäiriöllä oli kerrannaisvaikutuksia koko Etelä-Suomen kaukojunaliikenteeseen.

Liikennettä saatiin palauteltua kuitenkin alkuillasta yhtä raidetta pitkin. Rataliikennekeskus kertoi tämän jälkeen myöhään torstai-iltana, että sähköradan korjaustyöt oli saatu loppuun puoli kahteentoista mennessä ja kaikki radat saatu jälleen käyttöön.

Edessä poutainen jakso

Perjantaina lämpötilan on määrä kohota maan etelä- ja keskiosassa 15 lämpöasteen paikkeille. Vuodenaikaan nähden kyse on käytännössä aika normaalista lämpötilasta, Bergman arvioi.

–  Varsin mukava poutainen jaksohan tässä on tulossa. Todennäköisiä sateita on tiedossa vasta ensi viikon puolessa välissä.

Bergmanin mukaan sää lämpenee entisestään ja alkuviikosta on tiedossa jopa vähän tavallista lämpimämpää säätä.

Lämpötilat nousevat Bergmanin mukaan ensi viikon alkupuolella yli 15 lämpöasteen. Kahdenkympin lukemat alkavat meteorologin mukaan olla kuitenkin jo harvinaisempia tässä vaiheessa, kun eletään syyskuun loppua.

–  Varsin lämmintä ilmamassaa tuossa pyörii aika lähettyvillä, (sen) näkee mitä ensi viikko tuo sitten tullessaan, hän kertoo.

Lue lisää: Forssan Verkkopalvelujen Jyrki Tulander: ”Paremmin ei olisi voinut mennä”

Juttua päivitetty 18.9. klo 8.35 uusilla tiedoilla sähköttömien kotitalouksien määristä.

Juttua päivitetty 18.9. klo 12.50 uusilla tiedoilla sähköttömien kotitalouksien määristä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic