Lounais-Häme Tammela

Tammelan suurin työllistäjä palkkaa lisää henkilökuntaa – Liikevaihto kasvaa ja lisää toimitiloja on vuokrattu

Muun muassa Koneelle hissien osia valmistava Tammelan suurin työllistäjä kasvattaa tuotantoaan ja laajentaa toimintaansa.
Laseroperaattori Jesse Merkkiniemi käsittelee jo tottuneesti tammikuussa käyttöön otettua kuitulaserkonetta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Laseroperaattori Jesse Merkkiniemi käsittelee jo tottuneesti tammikuussa käyttöön otettua kuitulaserkonetta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mekaniikkaa ja elektroniikkaa valmistavalla Steralla pyyhkii hyvin niin Tammelassa kuin yrityksen muillakin tehtailla. Sopimusvalmistajana toimiva Stera Technologies oy työllistää yli 800 henkilöä, heistä noin 220 työskentelee Tammelassa. Perheyritys toimii Suomessa kuudella eri paikkakunnalla. Virossa konsernilla on yksi tehdas Tallinnan lähistöllä.

Liikevaihto kasvaa koko ajan, ennuste tälle vuodelle on noin 90 miljoonaa euroa. Noin kolmannes liikevaihdosta syntyy Tammelassa.

Tammelan tehtaan yksikönpäällikkö Tero Marjamäki ei malta olla hymyilemättä, kun häneltä kysyy syitä hyvään tilanteeseen.

– Ehkä meillä on oikeat asiakkaat. He edustavat eri teknologioita. Jos toisella hiljenee, toisella kiihtyy. Emme ole sen takia niin kiinni kausivaihtelussa, Marjamäki sanoo viitaten muun muassa Koneeseen, Ponsseen ja Sandvikiin. Myös Vilakone Loimaalla kuuluu Steran merkittäviin asiakkaisiin.

Pilvenpiirtäjästä loistoristeilijään

Tammelassa valmistetaan muun muassa Koneelle hissien ovia, hissirunkoja ja hissikuilujen osia. Eri kotimaisille työkonevalmistajille valmistetaan erilaisia komponentteja ja ohjaamoita, joita valmistuu vuositasolla tällä hetkellä useita satoja. Tammelassa valmistetaan myös konttikokoisia säähavaintolaitteistoja kotimaiselle yritykselle, joka toimittaa niitä ympäri maailmaa.

Steran Tammelan-tehtaalla valmistettuja osia saattaa nähdä vaikka pilvenpiirtäjässä New Yorkissa ja Lähi-idässä, tai Karibialla seilaavassa loistoristeilijässä.

– 20 prosenttia tuotteista menee suoraan vientiin, 80 prosenttia päämiesten kautta maailmalle, Marjamäki linjaa.

Investointi kuitulaseriin

Näkymät ovat Marjamäen mukaan hyvät myös tulevina vuosina. Tuotannon kasvaessa uutta tuotantotilaa on vuokrattu lisää Kaukjärveltä Kohon entisestä mailatehtaasta, jossa työskentelee noin 20 henkilöä.

Automaation lisääminen on lisännyt työn tuottavuutta ja tuonut uusia tilauksia Tammelaan. Vuonna 2017 Stera investoi automatisoituun materiaalin käsittely- ja varastojärjestelmään sekä laserleikkauskalustoon.

– Vuodenvaihteessa kyseistä varastoa laajennettiin puolet suuremmaksi ja tehtiin kuitulaser-investointi leikkauskapasiteetin lisäämiseksi. Käytimme Turun tehtaamme automaatio-osaamista hyödyksi ja toteutimme sisäisesti pistehitsausrobottisolun suunnittelun ja toteutuksen, Marjamäki kertoo.

Viime kesänä Stera teki energiatehokkuuden lisäämiseksi valaistusinvestoinnin, jossa vanhat valaisimet korvattiin Steran itse Turun elektroniikkatehtaalla valmistamilla led-valaisimilla. Valaistuksen energiankulutus laski tämän myötä 60 prosenttia.

Vähän vaihtuvuutta

Henkilöstön hyvinvointiin on panostettu muun muassa ilmanvaihdon tehostamisella, aloitepalkkiojärjestelmällä sekä kannustavalla tavoite- ja johtamisjärjestelmällä.

– Joulukuussa palkittiin jälleen 4 työntekijää 30 vuoden palveluksesta. Henkilöstössä on muutenkin aika vähän vaihtuvuutta. Jostain sekin kertoo, Marjamäki näkee.

Stera Technologies syntyi vuonna 2007 useamman yhtiön fuusioiduttua. Yksi niistä oli Levyosa oy, joka perustettiin vuonna 1977. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic