Lounais-Häme

Tammelan Talpianjärven rannalta oopperamaailman huipulle – Pekka Salomaan omaelämäkerrallinen teos kertoo vaiherikkaan elämäntarinan

Pekka Salomaalla riittää uuden kirjan sivuilla muisteltavaa Talpianjärven rantojen lapsuusarjesta oopperamaailman huipulle.
Forssan kirkko ympäristöineen tuli Pekka Salomaalle tutuksi, kun hän toimi nuoruudessaan vuoden päivät Forssassa kanttorin viransijaisena. Asiaan kuului poseeraaminen kirkkoon johtavalla portaikolla osana rippikouluryhmiä. Kuva: Erkki Kuronen
Forssan kirkko ympäristöineen tuli Pekka Salomaalle tutuksi, kun hän toimi nuoruudessaan vuoden päivät Forssassa kanttorin viransijaisena. Asiaan kuului poseeraaminen kirkkoon johtavalla portaikolla osana rippikouluryhmiä. Kuva: Erkki Kuronen

Toisista on elämässään moneksi. Pekka Salomaa käy asiasta hyväksi esimerkiksi. Hän on toiminut muun muassa pyöreät kaksi vuosikymmentä maamme korkeinta musiikkikoulutusta antavassa Sibelius Akatemiassa oopperakoulutuksen professorina ja kahdeksisen vuotta yksinlaulun lehtorina.

Lisäksi tammelalaisjuuret omaava Salomaa on laulanut äänialaltaan baritonina solistista uraa niin Suomen kansallisoopperassa kuin maamme rajojen ulkopuolellakin, muun muassa Saksan maineikkaissa oopperataloissa. Ilman omaa mainintaansa tässä palstatilan väkisinkin rajaamassa luettelossa ei voi sivuuttaa seitsemää kesää maailman oopperapyhäkkö Bayreuthin nuorisofestivaalin oopperakurssin johtajana.

 

Läpileikkaus vuonna 1933 syntyneen Pekka Salomaan urasta tarjoutuu luettavaksi Potkulaudalta rollaattoriin -kirjassa. Hän luo itse kirjoittamassaan omaelämänkerrallisessa teoksessa myös ammattiin kehyksiä antavan katsauksen elämänvaiheisiinsa ja tuntemuksiinsa.

Tarinankerronnallisella otteella etenevä teksti kuvaa elävästi arkea kansakoulunopettajavanhempien perheessä Sukulassa, Torrolla ja Portaassa. Lapsuuden osuminen sotavuosiin antaa sivuille poikia silloinkin kiehtoneille tussarileikeille ulottuvuutensa, josta ei vaarallisia tilanteitakaan puutu.

Elämänuralla keskeiseen asemaan noussut Sibelius Akatemia tuli Pekka Salomaalle tutuksi vaiherikkaiden oppikouluvaiheiden jälkeisinä, ja niin ikään sisältötäyteisinä opiskeluvuosina.

Potkulaudalta rollaattoriin on Pekka Salomaan kolmas kirjallinen teos. Kuva: Erkki Kuronen
Potkulaudalta rollaattoriin on Pekka Salomaan kolmas kirjallinen teos. Kuva: Erkki Kuronen

Salomaa avartaa myös omaelämänkerrallista kerrontaansa matkan varrella sekä itselleen että Tammelassa ja Lounais-Hämeessä yleisimminkin tutuiksi tulleiden henkilöiden kautta kiintoisana ja rikastuttavana välittyväksi ajankuvaksi. Paikkansa kirjassa saa muun muassa Oskari Ritamäki.

Hän oli paljon maailmaa nähnyt mies, asunut pariin otteeseen Amerikassakin. Kotimaahan palattuaan vasemmistolaiseksi leimautunut Ritamäki vältti vuonna 1918 täpärästi Väinö Linnan romaaneista tutun Halmeen kohtalon. Sittemmin hän toimi pitkään muun muassa Tammelan kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Herkullisina muistoina Pekka Salomaa kertaa kirjassaan vaikkapa nuoruutensa kesätöitä suuren metsäyhtiön sisävesihinaajalla. Vaarallisilta tilanteilta ei siinäkään hommassa välttynyt, vaikkei varsinainen työvauhti kaikilta osin päätä huimaavaksi noussutkaan.

Omaa ulottuvuuttaan nuoruusvuosiin toivat myös kokemukset niin Forssan kanttorina kuin tanssimuusikkonakin.

 

Pekka Salomaa määrittelee Potkulaudalta rollaattoriin -teoksen syntyneen kevyellä otteella.

– Se on niin ohut kirja, ettei se kovin suuri vaiva voinut olla, hän toteaa.

Vuosien varrelta poimittu kuva-aineisto tuo kovakantisen teoksen 130 sivulle arvokkaan lisänsä.

Helsingissä vakituisesti asuva Pekka Salomaa pitää edelleen vaimonsa Mirjan kanssa säännöllisesti yhteyttä Tammelaan niin, että heidän kunnan keskustassa sijaitsevalla rivitaloasunnollaan riittää käyttöä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic