Lounais-Häme Tammela

Tammelan Tanilanlammin kemialliselle käsittelylle mutkia matkaan – Yhdistys perui lupahakemuksensa

Kemiallista käsittelyä ajanut Tanilanlammin Suojelu ry perui hakemuksensa Aluehallintovirastolta, muttei luovuta projektin suhteen.
Tanilanlammin kemiallinen käsittely saattaa siirtyä ensi vuodesta eteenpäin lupaprosessin mutkien vuoksi. Kuva: Tapio Tuomela
Tanilanlammin kemiallinen käsittely saattaa siirtyä ensi vuodesta eteenpäin lupaprosessin mutkien vuoksi. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelassa Kuivajärven vieressä sijaitsevan Tanilanlammin kemikaalikäsittely ainakin lykkääntyy.

Kemikaalikunnostus oli Etelä-Suomen Aluehallintoviraston käsiteltävänä, mutta projektia vetävä Tanilanlammin Suojelu ry veti hakemuksensa pois.

– Aluehallintovirastosta kerrottiin meille, että he hylkäisivät päätöksen, koska vesistö sijaitsee pohjavesialueella, yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Turkki kertoo.

Turkki kertoo, että kielteisestä päätöksestä olisi koitunut yhdistykselle 5000 euron käsittelykulut. Nyt avi perii hakemuksen käsittelystä ainoastaan 300 euroa.

Turkki kertoo, ettei yhdistyksessä ole vieläkään heitetty kirvestä kaivoon hankkeen suhteen.

– Toinenkin reitti hankkeen toteuttamiseen on mahdollinen. Pyydämme seuraavaksi ely-keskukselta lausuntoa, ja jos saamme myönteisen lausunnon, asia voi edetä jälleen, Turkki sanoo.

Aiemmin asian käsittely siirtyi aville, kun Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus totesi lausunnossaan, että Tanilanlammin kemikaalikäsittelylle tulee hakea vesilain mukaista lupaa avilta järven sijaitessa Kuivajärvenharjun pohjavesialueella.

Lupaprosessin pitkittyessä myös kustannukset kasvavat. Ely-keskus lupasi keväällä 2018, että se voi kustantaa kolmasosan Tanilanlammin puhdistuksesta syntyvistä kuluista. Lisäksi Tammelan kunta myönsi 2000 euron avustuksen kemikaalikäsittelyyn varautumiseen.

Tanilanlammin Suojelu on perustettu pienen vesistön kesäasukkaista koostuneen epämuodollisen toimikunnan ympärille. Vaikka rahoitusta on luvattu, silti lähes kaksi kolmasosaa syntyvistä kuluista lankeaa omistajille. Puhdistustyöt lupineen voivat maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja.

Suunnitelmien mukaan kemiallisen käsittelyn olisi tarkoitus tapahtua ensi kesänä, mutta avin hakemuksen töksähtäminen voi venyttää prosessia.

– Aikataulua on vielä vaikea tietää, käsittelyn toteutuminen voisi olla mahdollista vielä ensi kesänäkin, jos kaikki menee hyvin.

Kemiallisen kunnostuksen avulla on tarkoitus vähentää Tanilanlammin rehevyyshaittoja ja samalla parantaa lammin virkistyskäyttöä.

Käsittelyllä saostetaan vedessä oleva fosfori pohjaan alumiinikloridilla. Samalla vähentyy järven runsas leväkasvusto.

Tanilanlammi puhdistettiin jo kerran alumiinikloridilla vuonna 2000. Kemikaalikäsittelyllä ei havaittu olleen haitallisia vaikutuksia. Käsittely tehosi ja kirkasti vettä, mutta toimenpiteen vaikutukset ovat sittemmin hiipuneet. FL

Aiemmin aiheesta: Tammelan ympäristölautakunta: Tanilanlammen saa käsitellä kemiallisesti

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic