Lounais-Häme

Tammelan valtuusto pureskeli säästöohjelmaa: "Mitä konsultilta tilasimme, sitä me myös saimme"

Tammelassa on luvassa kuuma kaksiviikkoinen, kun päättäjät taivuttelevat toisiaan joko hyväksymään talouden tasapainotuspaketin tai tyrmäämään sen. Valtuusto pureskeli säästöpaketin kulmia maanantaina, ja yhteinen näkemys on edelleen kaukana.

Osa valtuutetuista on sen toteuttamisen kannalla, ja osa pitää sitä liian rivakkana ja ylimitoitettuna. Paketin idea on, että se hyväksyttäisiin toteutettavaksi sellaisenaan, jotta kunnan alijäämä pysyisi siedettävällä tasolla. Päättäjät ratkaisevat kuinka uskollisesti sitä noudatetaan.

Paketin valmistelutyötä kaitsi ohjausryhmä, jossa oli edustaja kustakin poliittisesta ryhmästä. Sen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.) muistutti paketin lähtökodista.

-Haluan todeta, että mitä me tilasimme, sitä me myös saimme. Haimme keinoja palvelurakenteen muutokseen ja sieltä eurosäästöjä. Tehtävän kuvana ei ollut hakea kasvun eväitä, mutta säästyviä euroja voimme ohjata kasvutekijöiden ylläpitämiseen, Pärssinen totesi.

Kunnanhallitus tilasi viime syksynä Perlacon oy.ltä Tammelan talouden analyysin ja talouden tasapainottamissuunnitelman. Kunta halusi nimenomaan yksityiskohtaisen, hallintokunnittain eurotasolle menevän suunnitelman, jonka avulla kunnan talous saadaan oikaistua.

Tavoitteena oli, että kunta ei joudu kohtuuttomasti nostamaan veroprosenttiaan ja velkaantumaan. Pelkällä säästöohjelmalla ei kuitenkaan päästä täysin alijäämästä.

 

Ohjausryhmä on konsultti Eero Laesterän mukaan saanut arvostelua niskaansa.

-Ohjausryhmä oli kovan tehtävän edessä, siksi haukkuminen ei ole oikein. Ryhmään valitut käyttivät poliittista valtaa, ja heidän työtään tulee kunnioittaa, Laesterä totesi

Minna Nissilä (kesk.) kyseenalaisti ohjausryhmän poliittisen painoarvon.

-Siellä oli yksittäiset ihmiset, jotka eivät keskustelleet ryhmiensä kanssa. Ryhmien mielipidettä ei kysytty. Arvostelu taas kuuluu luottamushenkilön työn luonteeseen. Tylyä on, että meidän oletetaan hyväksyvän paketti tuollaisena.

Ohjausryhmän jäsen Jan Löfstedt (vihr.) muistutti, että ohjausryhmän jäsenet eivät ole voineet keskustella oman ryhmän kanssa. Työrauhaa on ylläpidetty.

-Salaisuutta on varjeltu, hän lisäsi.

 

Päättäjien painetta nostavat myös lobbaavat kuntalaiset, sillä säästökeinot tuntuvat tammelalaisten arjessa. Talouden korjausliikkeeksi on ehdolla kouluverkon karsimisen lisäksi esimerkiksi päiväkodin lakkauttaminen Portaasta, vapaa-aikatoimen tarjonnan vähentäminen ja yksityistie- ja vesihuoltoavustuksista luopuminen. Kadutkin pimenisivät talviöiksi.

-Miksi tämän kanssa pidetään tämmöistä kiirettä? Eikö sote- ja maakuntauudistuksen yksityiskohtia voisi odottaa kesään? Talouskin kun on elpymässä, totesi keskustan Eero Pura.

Meidän Tammela -ryhmän Ilkka Tuovinen ei niellyt paketin talouspohjaa.

-Taloudelliset laskelmat tehdään jollakin ajan hetkellä. Ne pitäisi olla reaaliaikaiset ja tarkat. Tammelan kunnalla menee hyvin: viime vuoden tilinpäätös on 400 000 euroa ylijäämäinen, työllisyys on kohentunut ja alkuvuoden verotuotossa on viimevuotiseen verrattuna yli 240 000 euron kasvu, Tuovinen perusteli.

Paketin kannattajat olivat valtuustossa hiljaisempia. Puhujapönttöön nousi Susanna Vähä-Herttua (vas.), joka vertasi palveluverkon sopeuttamista perheen elinkaareen. Hän huomautti, että palveluverkko on Tammelan tarpeisiin liian suuri.

-Kun perheeseen syntyy lapsia, tarvitaan tilaa ja samalla kustannukset nousevat. Kun lapset lähtevät maailmalle, iso omakotitalo on viisasta vaihtaa vaikkapa pienempään kerrostaloasuntoon. Toivon päättäjiltä rohkeita tekoja ja rohkeutta seistä jo tehtyjen päätösten takana, hän lausui. FL

 

EDIT: Korjattu Ilkka Tuovisen nimi oikein klo 22.16. 

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/48038-paatoksenteko-siirtyi-ankarat-saastot-arveluttivat-tammelan-kunnanhallitusta

 

"Tammela lähti tähän prosessiin hyvässä taloudellisessa tilanteessa."Eero LaesteräPerlacon oy"Mitkä talousennusteet olivat konsultilla käytössä? Ne olivat alimitoitettuja."Ilkka Tuovinen, meta"Kirurgit sanovat, että leikkaus onnistui. Potilas tosin kuoli. Tämä on neliraaja-amputaatio. Pysyykö potilas (Tammela) hengissä ja kuntoutuuko se?"Jan Löfstedt, vihr."Miksi paniikki? Nopea ja ennakoitu reaktio voi pahentaa väestön vähenemistä."Tuomo Tuovinen, kesk/sit"Synkät näkemykset eivät pidä paikkansa. Opetusalan ammattilaiset suunnittelevat uutta innoissaan."Olli-Pekka Jasu, kok."Letkulta, Liesjärveltä ja Teurolta käydään muuallakin töissä kuin Forssan suunnassa. Aika lenkki ajaa Tammelaan päivähoitoon. Voiko lapset viedä hoitoon Karkkilaan?Taito Syrjälä, sd."Haluaisin yksityiskohtaisempaa tietoa vaikutuksista. Mihin päätyvät esimerkiksi lähiliikuntapaikkojen välineet?Anne Ylitalo, kesk.

Uusimmat

Fingerpori

comic