Lounais-Häme Tammela

Tammelan vanhukset saavat ystävyyttä joka päivä – Testamenttivaroin käynnistetty hanke porskuttaa vahvasti

Tilaston perusteella ystävätoimintaa riittää vuoden jokaiselle päivälle.
Eila Harjula (oik.) oli ensimmäisiä ystävätoimintaan mukaan päässeitä. Vierellä ystävätoimintaa koordinoiva Tiina Toivola. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eila Harjula (oik.) oli ensimmäisiä ystävätoimintaan mukaan päässeitä. Vierellä ystävätoimintaa koordinoiva Tiina Toivola. Kuva: Lassi Puhtimäki

Timo ja Kaino Lämsän testamentti tuo päivittäin iloa Tammelan ikäihmisille. Testamenttivaroin käynnistetyn hankkeen ansiosta Tammelan yksinäisillä vanhuksilla on 15 aktiivista vapaaehtoista.

Tilasto antaa hyvän kuvan joukkion aktiivisuudesta. Projektityöntekijä Tiina Toivola tilastoi aikavälillä 8.10.2018–25.4.2019 noin 300 käyntikertaa.

– Kuukaudessa käyntejä on ollut keskimäärin 34, viikossa yhdeksän kertaa, Toivola luettelee.

Laskennallisesti yksinäisyyttä on lievitetty siis joka päivä. Vanhusten tapaaminen on varsin monimuotoista.

– On tehty yhdessä lihapullia, jumpattu, käyty yhdessä ystävän luona, kaupassa tai konsertissa, lauleskeltu, kuunneltu musiikkia, ulkoiltu. Ihan kaikkea mahdollista.

– Vapaaehtoisten panos on todella merkityksellinen yksinäisyyden vähentämisessä. Ilman heitä vain murto-osa Tammelan vanhuksista olisi saanut osakseen toimintaa ja huomiota, Toivola jatkaa.

Haluatko vapaaehtoiseksi?

Toiminta alkoi vuonna 2018 ja hanke kantaa nimeä Toimintaa Tammelan yksinäisille vanhuksille. Timo ja Kaino Lämsä eivät määritelleet, miten varat käytetään, tärkeintä oli, että varat menevät kohderyhmän eli yksinäisten vanhusten hyväksi.

Ystäviä on koulutettu erillisillä kursseilla, mutta Toivola lupaa mukaanpääsyä ilman virallista kurssiakin.

– Vapaaehtoiseksi pääsee koska vain. Perehdytän mielellään uusia tulijoita. FL

Lue lisää: Näin toiminta Tammelassa käynnistyi.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic