Lounais-Häme

Tammelassa bongaillaan kattohaikaroita

 

Forssan Lehti julkaisi keskiviikkona kuvan viiden kattohaikaran parvesta, jotka etsiskelivät syötävää Tammelan Miekon kylän peltomailta.

Haikarapongailu jatkuu Tammelassa. Lauantaiaamuna Seppo Kujala ikuisti kattohaikaran Portaassa – Portaan kyläkoulu on saanut olla sulkemispuheilta rauhassa ja kenties haikara tuo verevälle kyläkulmalle lisää lapsionnea.

Lintutietäjä Jouko Alhainen kertoo, että kattohaikaroita on juuri nyt Suomessa poikkeuksellisen paljon.

-Somea kun seurailee, niin veikkaus sadasta kattohaikarasta voi olla aika lähellä, Kangasalta tavoitettu Alhainen kertoo.

Haikarabuumin syynä on syvältä kaakosta puhaltaneet tuulet, jotka liidättivät muuttomatkalla olleita kattohaikaroita tavallista pohjoisemmaksi.

Suomessa tavataan joka kevät kattohaikaroita, mutta varsinkin pesivät parit ovat jatkaneet matkaa takaisin Suomenlahden eteläpuolelle.

Viime vuonna Suomessa todistettiin ensimmäisen kerran kattohaikaran pesintää Koskella.

Jouko Alhaisen mukaan on liian aikaista ennustaa, toistuuko pesimäonni. Yritys on ainakin kova.

-Näin Kangasalla eilen kaksi haikaraa ja ne ovat enää puolen kilometrin päässä tekopesästäni.

Alhainen on rakentanut tekopesiä myös mm. Jokioisille ja Ypäjälle.

Jos Portaan kulmilla innostutaan avittamaan haikaroiden perheonnea, Alhainen tarjoilee muutaman vinkin.

-Kannattaa katsoa paikka, jossa on riittävästi kosteutta. Maahan voi laittaa pystyyn esimerkiksi sähkötolpan pätkän ja sen päälle voi asentaa vaikkapa kärrynpyörän pesän pohjaksi.

-Pesän pohjalla ei ole niin väliä, tärkeintä on, että se on turvallinen ja pitävä. Haikarat rakentavat sen päälle mieleisensä pesän.

Vaikka tänä kesänä ei uusia pesintöjä saataisi, Alhainen on vakuuttunut, että haikarat levittäytyvät pohjoisemmaksi. Syynä on ilmastonmuutos.

-Samalla kun olosuhteet Suomenlahden pohjoispuolella muuttuvat otollisemmiksi haikaroille, pesimäalueen eteläreunat muuttuvat epäedullisiksi kuivuuden vuoksi. Haikaroiden on laajennettava elintilaansa ja uutta elintilaa löytyy pohjoisesta.

Ruoan puutetta kattohaikarat eivät miljardien ötököiden maassa kärsisi. Myös Suomen kosteusolosuhteet ovat kattohaikaroiden mieleen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic