Lounais-Häme

"Tammelassa häiriköity valtuutettuja"

Tammelan kunnan uudistetuilla nettisivuilta ei löydy kunnanvaltuutettujen puhelinnumeroita, ainoastaan tammela.fi-loppuinen sähköpostiosoite. Vielä viime valtuustokaudella tiedoista löytyi puhelinnumero ja joillekin kotiosoitekin.

Kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan aloite muutokseen lähti muutamilta valtuutetuilta. Taustalla on yhteiskuntaan pesiytynyt epäasiallinen käytös etenkin sosiaalisessa mediassa.

Larssonin mukaan valtuutettuja on häiritty epäasiallisella tavalla ja häirintä on pahimmissa tapauksissa kohdistunut valtuutettujen lähipiiriin, esimerkiksi lapsiin.

-Olen keskustellut joidenkin valtuutettujen kanssa ja saanut sen käsityksen, että pahimpia ylilyöntejä on viety poliisin selvitettäväksi, Larsson sanoo.

Larsson myöntää, ettei puhelinnumeroista luopuminen poista epäasiallista käytöstä.

Muutoksella pyritään Larssonin mukaan siihen, että ensimmäinen kynnys olisi korkeampi ylittää ja joku säästyisi palautteelta, joka ei ole rakentavaa.

Päättäjän tai viranhaltijan pitää hänen mukaansa olla silti tavoitettavissa. Tammelassa valtuutettujen yhteystiedot saa virka-aikana kysymällä kunnantalolta tai ne löytyvät maksullisista numerotiedusteluista.

-Kun yhteystietojen saamiseksi pitää nähdä pieni vaiva, sen toivotaan hillitsevän viikonloppuviestittelyä. Toki jos valtuutettu haluaa, laitamme hänen yhteystietonsa kunnan nettisivuille.

 

Kunnanjohtaja kertoo itsekin saaneensa palautetta, joka ylittää hyvän maun rajan. Larsson sanoo olevansa sellaisessa tehtävässä, jossa palautetta pitää kestää, vaikka mukavalta se ei tunnu.

Larsson huomauttaa, että kyse ei ole pelkästään Tammelan kuumasta perunasta eli kouluverkkokeskustelusta ja siihen liittyvästä häiriköinnistä. Törkyviestejä tulee myös muualta, jopa maakunnan ulkopuolelta, kun aihepiiri koskettaa.

-Olen itsekin käynyt napakoita keskusteluja joidenkin kanssa. Pahimpia ovat valetilit, joilta lähetetään viestejä. En koskaan soita viestittäjille, vaan lähetän palautetta samaa kanavaa pitkin eli lähinnä Facebookin messengerillä, koska siitä jää dokumentaatio.

Larsson myöntää, että häiriköinti on tullut jäädäkseen eikä sitä kyetä kitkemään, mutta hyväksyä sitä ei tarvitse.

 

Lain mukaan kunnanvaltuutetun ei tarvitse kertoa julkisesti, edes kunnan nettisivuilla puhelinnumeroaan saati kotiosoitettaan.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) on henkilökohtaisesti sitä mieltä, että valtuutettujen puhelinnumeroiden pitäisi olla kunnan nettisivuilla näkyvissä.

-Olemme kuntalaisten palvelijoita ja ehdolla vaaleissa, joten kyse on vastavuoroisuudesta. Kritiikki on kestettävä. Jotta olisimme avoimia emmekä menisi Pohjois-Korean systeemin, tietojen pitäisi olla näkyvillä ja valtuutettujen helposti tavoitettavissa, Ojansuu näkee.

-Joudumme jatkossa tekemään aiempaa kovempiakin päätöksiä ja niiden takana on seistävä, hän huomauttaa kunnan taloustilanteeseen viitaten.

Ojansuu sanoo toivoneensa, että hänen yhteystietonsa valtuuston puheenjohtajana löytyisivät kunnan nettisivuilta. Hän ei näe ongelmaa siinä, että joidenkin tiedot löytyvät, joidenkin eivät.

-Ainakin kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajien tiedot olisi hyvä näkyä, meihin otetaan eniten yhteyttä.

 

Ojansuu kuulee Larssonin kuvailemasta häiriköinnistä ensimmäistä kertaa toimittajalta. Esimerkiksi demariryhmässä aiheesta ei ole keskusteltu. Ojansuu ei ole sosiaalisessa mediassa, mutta kokee kuulemansa perusteella, että pahimmat ylilyönnit tapahtuvat siellä.

-Itse en ole koskaan saanut häiritsevää palautetta. On kyllä käyty keskusteluja ja oltu eri mieltä, mutta se ei ole haitannut. Lähipiiriin kohdistuva törkyviestittely on täysin tuomittavaa, mutta tällä keinolla sitä ei saada loppumaan. Itse tekisin rikosilmoituksen, jos minuun kohdistettaisiin fyysistä uhkailua. FL

 

Poliisille ei rikosilmoituksia
Rikoskomisario Tomi Repo Hämeen poliisilaitokselta kertoo, ettei poliisi ole saanut rikosilmoituksia viestintärauhan rikkomisesta Tammelan kunnanvaltuutetuilta.- Forssan poliisilaitokselle on annettu tutkittavaksi tältä vuodelta 11 viestintärauhan rikkomisen täyttävää rikosilmoitusta. Näistä yhdessäkään ei ole tammelalaista asianomistajaa. Kuulen tällaisesta ensimmäistä kertaa, Repo sanoo.- Häiriköintiä on varmaankin tapahtunut, mutta ovatko valtuutetut sitten sen verran paksunahkaisia, etteivät ole lähteneet rikosilmoitusta tekemään, hän pohtii.Viestintärauhan rikkominen käsittää häiriköintiä esimerkiksi puhelinsoitoilla, tekstiviesteillä tai sosiaalisessa mediassa. Revon mukaan siitä seuraa sakkorangaistus ja maksimissaan kuusi kuukautta vankeutta.- Häiriköinti ei ole hyväksyttävää. Valtuutetuillakin on yksityisyyden suoja, vaikkei oltaisi samaa mieltä ja tyytyväisiä heidän päätöksiinsä, Repo muistuttaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic