Lounais-Häme

Tammelassa kehitettiin uudenlainen jäteastiamekanismi – "Jätteiden kierrätys on viety nyt uudelle tasolle"

Toni Kuusi kehitteli mekanismin, joka nostaa jäteastian normaalia selvästi korkeammalle kaapin ovea avattaessa. Sinällään yksinkertaisessa tuotteessa on hittiainesta.
Toni Kuusen kahden vuoden kehitystyö on nyt poikinut hedelmiä, kun Puustelli otti SmartLift-mekanismin valikoimiinsa.

Pari vuotta sitten tammelalaisen Toni Kuusen tuttavapariskunta alkoi keittiöremonttinsa jälkeen tuskailla keittiön uuden jäteastiajärjestelmän kanssa. Pariskunta pyysi Kuuselta apua siihen, kuinka tiskialtaan alla olleen jätevaunun saisi toimimaan paremmin.

Tilanne kehittyi jopa niin pitkälle, että perheen äiti piti roskapussia tiskipöydällä ja vei sen kerran päivässä ulos.

Kuusella oli tuohon aikaan jo kymmenkunta keksintöä ely-keskuksen tutkittavana. Jätevaunuongelmaankin Kuusi löysi ratkaisun – jopa enemmän: Hän keksi täysin uuden tuotteen.

Kuusen kehittämässä jätevaunumekanismissa kaapin veto-ovea avattaessa jäteastiat nousevat ylös, keittiötason korkeudelle. Kun oven sulkee, astiat laskeutuvat sulavasti tiskialtaan alapuolelle.

SmartLift-nimisen tuotteen salaisuus on kaasujousi, jonka kulma kasvaa kaappia avatessa ja joka samalla nostaa astioita ylös.

– Kotitalousjätteiden kierrätys on viety nyt uudelle tasolle, Kuusen mentoriapuna toiminut Matti Ryyppö nauraa.

Usein yksinkertainen on kaunista, ja SmartLiftin tapauksessa se on myös käytännöllistä.

– Jäteastiakaapin ovi on keittiön käytetyin ovi. Laskimme kotona, kuinka paljon kaappia oikein käytetään, ja parhaimmillaan avasimme kaapin oven 50 kertaa päivässä kolmella hengellä, Kuusi kertoo.

Kuusi toteaa, että nousevan roska-astian myötä käyttömukavuus on noussut jo pelkästään ergonomian vuoksi, kun roskikselle ei tarvitse kyykistyä.

– Jos esimerkiksi täyden kahvinsuodatinpussin tiputtaa matalalla olevaan roskikseen ja se osuukin reunaan, ei ole kiva keräillä pitkin poikin levinneitä kahvinporoja, Kuusi kertoo.

– Invalideille ja liikuntarajoitteisille tiskikaapin alla matalalla oleva jäteastia voi olla melko hankala, Ryyppö jatkaa.

Kuusi kertoo, että työtä SmartLiftin eteen on tehty nyt kaksi vuotta. Tuotetta varten perustettiin myös Kuusi Design -niminen yritys.

Forssan Levyllä työskentelevä Kuusi on saanut mentoreidensa avulla mekanismille hyödyllisyysmallisuojauksen Suomessa ja Saksassa. Eurooppapatentin hakemisen käsittelyprosessi on vielä kesken, mutta ensimmäisestä vaiheesta tuli jo positiivinen viesti: Täysin samanlaista tuotetta ei ole kukaan patentoinut aiemmin.

– Kun Toni kertoi keksinnöstään ensimmäisen kerran, minäkin ajattelin, että eikö tosiaan kukaan ole keksinyt tätä aiemmin. Kävi ilmi että ei aivan samanlaista. Toni on esimerkillinen, sillä hän on tajunnut tuotteen suojauksen päälle heti alussa, Kuusen mentorina Ryypön tapaan toiminut Juhani Kuusisto sanoo.

Mentoreista on ollut Kuuselle apua patenttien hakemisen lisäksi myös tuotteen saamisessa myyntiin.

Puustelli-keittiö on ottanut tuotteen valikoimiinsa, ja SmartLift-mekanismeja on jo esillä suurimmassa osassa Puustellin myymälöistä. Tilaamalla niitä saa kaikkiin myymälöihin.

– Ensin keksittiin, sitten kehitettiin, sitten kehitettiin lisää ja alettiin myydä. Nyt tämän kanssa vasta oikeasti lähdetään liikkeelle, Kuusi naurahtaa.

SmartLift-mekanismi on täysin paikallinen tuote, sillä niitä valmistaa Forssan LVI-valmiste.

– Tuotteella on myös mahdollisuus vientiin, kun Saksassa mallisuojaus on jo, Kuusi sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic