Lounais-Häme

"Tammelassa näkyy eteenpäin menemisen meininki"

Anitta Hietaniemen tie on tuonut hänet jo toista kertaa Tammelaan.

Ensimmäisellä kerralla Tammelaan tulon syy löytyi opinnoista. Hietaniemi opiskeli Mustialan maineikkaassa maaseutualan koulutuksessa 80-luvulla agrologiksi.

Nyt Hietaniemi on aloittanut Tammelan kunnan hallintojohtajana.

-Hämäläinenhän minä olen perustuksiltanikin, sillä olen kotoisin alun perin Hauhon kantapitäjästä, Hietaniemi kertoo.

Välillä tie vei Hietaniemen pois Hämeestä Satakuntaan ja Pirkanmaalle, Punkalaitumelle ja Raumalle.

-Olin 20 vuotta maaseutusihteerinä Punkalaitumella, ja tänä aikana lähdin kouluttautumaan agrologiopintojeni päälle vielä hallintotieteiden maisteriksi. Raumalla toimin seurakunnan hallintojohtajana. Halusin hakeutua takaisin Hämeen suuntaan, ja viimeksi työskentelin vajaan vuoden Hausjärvellä hallinto- ja talousjohtajan sijaisena, Hietaniemi kertoo.

Sitten Tammelaan tuli avoimeksi hallintojohtajan virka.

-Tietysti minua kiinnosti hallinnon työpaikka kunnassa, joka oli entuudestaan reunasta tuttu ja josta tiesin, että kuntaa johtaa uusi, dynaaminen kunnanjohtaja, Hietaniemi sanoo.

-Tammelassa näkyy eteenpäin menemisen meininki. Uskon, että täällä luodaan uusia uria ja toimintatapoja. Se on positiivista ja mukavaa.

Hallintojohtajana Hietaniemen perustehtävä on demokratian turvaaminen paikallishallinnossa.

-Hallintojohtajan tehtävä on varmistaa, että asiat menevät oikein, Hietaniemi summaa.

Samoin hallintojohtajan tehtäviin kuuluu esimiestehtävät, joiden kautta hallintojohtaja pystyy vaikuttamaan siihen, miten erilaiset palvelut kuntalaisten suuntaan näkyvät, sekä talouden tehtäväalue.

Kuntatalous onkin samalla yksi haastavimmista hallintojohtajan alueista. Talouden näkökantilta esimerkiksi väestömenetykset ovat ikäviä uutisia kuntien elinvoiman kannalta. Tilanteen korjaamiseksi on tehtävä työtä.

-Väestövuoto on koko Forssan seutukunnankin ongelma, johon pitäisi pystyä vaikuttamaan seudullisesti. Asiaa ei voi ratkaista yksi kunta tai kaupunki, vaan meidän pitää etsiä entistä enemmän kaikkia hyödyttävää yhteistyötä.

-Se, että naapurikunnalla menee hyvin, ei ole meiltä pois. Päinvastoin, hyvin pärjäävä naapurikunta antaa meillekin uusia mahdollisuuksia.

Kuntakentän haasteista huolimatta Hietaniemi katsoo optimistisesti tulevaan.

Muutoksia on kunnallishallintoon tulossa, mutta toisaalta muutos on aina ollut pysyvää – vain tahti on ollut aiemmin kenties hitaampi.

-Tammelassa on paljon vireillä ja uskon, että täällä pystytään näkemään ja tekemään asioita toisin. Mielestäni Tammelassa on selvästi suunta siihen, että kuntalainen nousee keskiöön. Kunnalla ei itsessään ole mitään itseisarvoa: arvo tulee sitä, että hoitamalla kuntana yhteisiä asioita se voidaan tehdä tehokkaammin, taloudellisemmin ja laadukkaammin, Hietaniemi pohtii.

Kaksi päivää uudessa virassaan ollut Hietaniemi käy parhaillaan omien työtehtäviensä hoitamisen ohella läpi Tammelan kunnan perehdytysohjelmaa.

-Perehdytysohjelma varmasti nopeuttaa kunnan asioihin sisään pääsyä ja sitouttaa tehtävään, Hietaniemi sanoo.

Siviilissäkin on menossa yksi tärkeä projekti: etsinnässä on uusi koti.

-Etsin asuntoa seudulta, vaikka mieluiten muuttaisin tietysti Tammelaan. Olen sydämeltäni maalainen. Nuorin, mopoiässä oleva lapseni on muuttamassa mukanani, ja hänkin haluaa ehdottomasti muuttaa maalle! FL

Uusimmat

Fingerpori

comic