Lounais-Häme Tammela

Tammelassa opetellaan englannin alkeita jo päiväkodissa

Tammela aloitti elokuussa varhaiskasvatuksessaan kielisuihkutuksen, joka tutustuttaa englannin kieleen jo 4–6-vuotiaana. Lounea lähti projektin yhteistyökumppaniksi.
Englantia tuodaan Tammelassa esille esimerkiksi leikin ja laulun kautta. Päiväkoti Haituloissa esikouluikäisten nimileikissä olivat mukana myös lastentarhanopettaja Katja Jylhänkangas (vas.) ja päiväkodin johtaja Emmi Sundqvist.

– Hello, what’s your name?

– Hello, my name is Rasmus, kuuluu nopea vastaus päiväkoti Haituloissa Tammelassa, kun esikoululaisryhmässä leikitään nimileikkiä englanniksi.

Samanlaisia fraaseja ja keskusteluja on viime viikot kuultu eri varhaiskasvatusryhmissä eri puolilla Tammelaa.

Kielisuihkutukseen osallistuu tällä hetkellä Tammelassa yli 50 lasta viidessä eri ryhmässä ikähaitarilla 4–6. Kaikki kielisuihkutukseen hakeneet ovat päässeet mukaan. Mukana on useampi kuin joka viides varhaiskasvatuksen piirissä oleva lapsi.

Tällä hetkellä kielisuihkutuksessa kielenä on englanti, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa mukaan tuodaan myös muita kieliä.

Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso kertoo Tammelan olevan koko Suomen mittakaavassa ensimmäisiä kuntia, jotka tarjoavat varhaiskasvatuksessa kielten varhentamista tässä laajuudessa.

– Tammela on mukana valtakunnallisessa kärkihankkeessa, jossa kehitetään ja varhennetaan lasten kielten oppimista, Laakso kertoo.

– Myös ajankohta on hyvä, kun englannin kieli tulee jo ensimmäiselle luokalle 2020, Haituloiden päiväkodinjohtaja Emmi Sundqvist sanoo.

 

Lounea toimii Tammelan yhteistyökumppanina projektissa ja tarjoaa kielisuihkuun tarvittavan tietotekniikan. Perjantaina Laakso ja Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen allekirjoittivat yhteistyösopimuksen.

– Yhteistyö merkitsee paljon. Kun lähdimme hankkeeseen mukaan, ensimmäinen havaintomme oli, että meillä ei riitä välineet, kuten tabletit, Laakso sanoo.

– Tabletilta lapsi näkee kuvan ja tekstin sekä kuulee. Sillä on todella suuri merkitys lapsen oppimiselle.

Viitanen kehuu kielten tuomista tutuksi jo varhaiskasvatuksessa loistavaksi ideaksi.

– Tammelan kielisuihkutus on juuri sellaista toimintaa, jossa haluamme olla mukana. Panostaminen lapsiin ja nuoriin on aina kannattavaa, ja tämä hanke lisää myös omalta osaltaan alueemme kilpailukykyä ja houkuttelevuutta, Viitanen sanoo.

 

Kielisuihkutus ei ole erillinen kerho, vaan siinä tuodaan vieraat kielet tutuiksi päiväkotien arjessa. Pelkkää vierasta kieltä ei päiväkotiryhmissä puhuta, vaan se on vain yksi osa varhaiskasvatusta.

Liikkeelle on lähdetty lapsille tutuista asioista ja sanoista, kuten ruoista ja vaatteista.

– Kielisuihkutuksella haluamme tutustuttaa lapset eri kieliin ja kulttuureihin. Samalla lapset oppivat kieltä heille omimmalla tavalla, Laakso sanoo.

Lisäksi kielisuihkussa mukana olevissa ryhmissä vierailee joka toinen viikko kielitutor Suvi Jussila, joka työskentelee Tammelassa kielenopettajana.

– Me emme todellakaan pänttää sanastoa tai kielioppia, vaan opetellaan kieltä käyttämällä, Laakso kertoo.

– Emme lähde korjaamaan virheitä, mutta saatamme toistaa esimerkiksi jotain sanaa, jotta se jää mieleen. Lapsi saa vain tuottaa kieltä, se on tärkeintä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic