Lounais-Häme

Tammelassa uutta silmään ja katse tulevaan

Keskusta tavoittelee Tammelassa mahdollisimman isoa ja kattavaa ehdokaslistaa.

– Tietysti realisti pitää olla. Tavoitteena on sellainen 25 nimen lista, kun viimeksi meillä taisi olla 19 ehdokasta. Pienempään emme oikein tyytyisi, vaikka aina omat haasteethan siinä on löytää niitä ehdokkaita, sanoo vaalipäällikkö, kunnanvaltuutettu Simo Pärssinen.

Keskustalla on koossa vasta muutama allekirjoitettu suostumuslomake, joten työ on vasta alkuvaiheessa. Puolue sai Tammelan viime kuntavaaleissa läpi 10 valtuutettua. Kaikki eivät ole sanoneet lopullista kantaansa uudesta ehdokkuudesta, mutta luopujiakin löytyy. Kokeneen kaartin nimekkäin luopuja on pitkäaikeinen kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kaunisto.

Keskustan tavoitteena on ainakin pitää nykyiset asetelmat ja mieluusti vahvistaakin niitä.

Tammelan kokoomuksen puheenjohtaja, valtuutettu Kirsi Siikonen toteaa, että ehdokaslistoilla on vielä runsaasti tyhjää.

– Työ on käynnissä koko ajan.

Kokoomus pyrkii saamaan kokoon 25 ehdokkaan listan, joista koossa on 10. Kuudesta nykyvaltuutetuista kaikki eivät jatka. Siikonen arvelee heidän haluavan panostaa jo muuhunkin elämänalueeseen luottamusuran jälkeen.

– Tavoite on pitää kuusi valtuustopaikkaa ja seitsemäs olisi hieno homma.

SDP:n tavoitteena on vähintään 15 tammelalaisehdokkaan lista viime kuntavaalien tapaan ja mieluusti paljon isompikin.

– Siitä määrästä on koossa vähän toistakymmentä ehdokasta… Uusiakin on muutama, toteaa Tammelan sosialidemokraattisen yhdistyksen puheenjohtaja, valtuutettu Ismo Ojansuu.

Kuudesta SDP:n nykyvaltuutetusta neljä on varmasti lähdössä mukaan, kun kaksi vielä hiukan empii. Ojansuu toivoo ja uskoo koko ryhmän asettuvan ehdolle.

– Viimeksi voitimme yhden paikan ja nyt tavoittelemme taas lisäpaikkaa.

Tammelan vasemmistoliiton puheenjohtaja Auli Rantanen lupaa vauhtia ehdokasasetteluun parin viikon sisällä. Nyt on koossa pari nimeä.

Puolue tavoittelee viime kuntavaalien tapaan kuuden ehdokkaan listaa ja lisäpaikkaa nykyisen kahden valtuutetun lisäksi.

– Jokainen ihminen on tervetullut ja arkensa asiantuntija. Ei tarvitse olla kunnallisneuvos lähteäkseen mukaan, Rantanen muistuttaa.

Tammelan perussuomalaisten puheenjohtaja, valtuutettu Matti Lintukorpi lupaa varmasti paremman lista kuin neljä vuotta sitten, jolloin hän oli ainoana mutta menestyksekkäästi ehdolla.

– Laatu ja määrä paranee! hän naurahtaa ja kertoo asettuvansa ehdolle.

Tavoite on lisätä perussuomalaisten edustusta valtuustossa.

Kristillisdemokraatit pyrkii saamaan Tammelassa useamman ehdokkaan listan kuntavaaleihin ollakseen jälleen varteenotettava puolue. Ainoa valtuutettu Susanna Peltonen (kd.) pitää realistisena tähtäimenä alle 10 nimeä, mutta toivoo uutta innostusta.

Ehdokastunnustelu on vasta käynnissä. Peltonen on taipumassa asettumaan jälleen ehdolle, vaikka hän on pettynyt, kuinka kuluvalla kaudella valtuuston päätöksiä on jälkikäteen kovin kyseenalaistettu.

– Olen tottunut siihen, että jos jostain asiasta äänestetään ja päätetään, sen mukaan tehdään.

Hän pitää toiminnan kannalta tärkeänä kahden ehdokkaan läpimenoa, vaikka onkin iloinen rakentavasta yhteistyöstä yli puoluerajojen paikkakunnan parhaaksi.

Vihreät tavoittelee Tammelaan viimekertaista neljää nimeä laajempaa listaa. Vihreiden toiveissa on saada läpi kaksikin valtuutettua. Vihreiden ainoa valtuutettu Kristiina Liinaharja kannustaa asettumaan ehdolle, jos haluaa mukaan päätöksentekoon esimerkiksi tekemään Tammelasta parasta kuntaa tai muuttamaan vääräksi kokemaansa linjaa.

– Nyt on se paikka, kun kannattaa tarttua asioihin.

Liinaharja on puntaroinnin jälkeen asettumassa taas ehdokkaaksi, vaikka luvassa on niukkuuden jakoa, sote-myllytystä ja ikäviä päätöksiä sekä vastakkainasettelun sietämistä.

Pienpuolueiden tekninen vaaliliitto on Liinaharjan mukaan toiminut todella hyvin, muuten vaalikaudella olisi hänestä ollut hyvin yksinäistä. Pienpuolueessa vaikuttaminen vaatii hänestä kompromissintekoa.

Pienpuolueiden välinen tekninen vaaliliitto pääsi yllättämään Tammelan isommat puolueet viime kunnallisvaalien jälkeen. Yhteistyöllä vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, perussuomalaiset ja vihreät saattoivat varmistaa pienpuolueille ohittamattoman aseman luottamuspaikkajaossa. Vaaliliitosta ei ole ensi kuntavaalien osalta ainakaan vielä keskusteltu.

– Jos tällaisia vaaliliittoja tulevissa vaaleissa on, olisi se mielekästä olla tiedossa kaikilla etukäteen eikä vasta sitten, kun äänet on laskettu, toteaa isoimman ryhmän, keskustan, edustaja Simo Pärssinen.

– Mutta ei siinä mitään. Tuloksen kanssa on eletty ja mielestäni Tammelan asioita on viety parhaalla tavalla eteenpäin. Onhan se tietysti demokratiaa, että mahdollisimman laajalla pohjalla on eri lautakunnat ja hallitus edustettuina, hän myöntää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti