Lounais-Häme

Tammelasta latu Kiinaan

 

Ryskeen hiihtokasvatin Hannu Hovilan latu on kulkenut Tammelasta Kiinaan – noin kuvaannollisesti.

Suomen maajoukkueen suksihuoltajana neljä vuotta toiminut Hovila vaihtoi tänä vuonna leiriä ja ryhtyi hieman eksoottisemman hiihtomaan Kiinan maajoukkueen suksihuoltajaksi.

Hovilan pesti juontui hänelle aiemmin tutun Mikko Virtasen ryhdyttyä Kiinan hiihtomaajoukkueen valmentajaksi.

– Mikko houkutteli minua huoltajaksi loppukesästä. Ensin meinasin etten lähde mukaan, mutta sitten ajattelin, että katsotaan nyt tämäkin, Hovila kertoo.

Hovilan lähdön ratkaisi aika erikoinen seikka: Suomen maajoukkueen mukana hän reissasi koko talven pitkin maailmaa, mutta Kiinan keikka toteutuu pääasiassa Suomessa.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan ei ole tulossa sellaista reissurumbaa kuin Suomen maajoukkueen kanssa eli pystyn olemaan kotona paljon enemmän.

 

Kiinalaisten yhteisleiritys käynnistyi viime viikon alussa Vuokatissa, jossa joukkue leireilee jouluun asti. Myös tammikuussa alkavan leirin on määrä olla Suomessa.

– Olen jo huomannut, että Kiinan hiihtopomojen suunnitelmat elävät aika lailla ja moni asia voi muuttua, mutta tällä hetkellä mennään näillä tiedoilla.

Kiinalaiset eivät kierrä maailmancupia.

– Ohjelmassa on vain Rukan maailmancup muutaman viikon kuluttua. Saatamme käydä myös Ruotsin maailmancupissa tammikuussa, mutta muuten kilpailut keskittyvät Suomen FIS-kisoihin, Hovila kertoo.

Hovila ei ole käynyt uuden työnsä vuoksi Kiinassa eikä näillä näkymin tulekaan käymään.

– Kiinan joukkueen päätapahtuma on helmikuussa Japanin Sapporossa järjestettävä Aasian Winter Games. Nykytiedon mukaan lennämme Suomesta suoraan Japaniin.

Kiinan hiihtomaajoukkueen panostus tähtää vuoden 2022 kotiolympialaisiin Pekingiin. Tuolloin Pekingistä tulee ensimmäinen kaupunki, joka on järjestänyt sekä kesä- että talviolympialaiset.

 

Hovila kilpaili kasvattiseuransa Tammelan Ryskeen nimissä SM-tasollakin kauteen 2009-10 asti. Viimeiseksi SM-kisaksi jäi Kontiolahden viisikymppinen maaliskuussa 2010.

– En ole tuon jälkeen juuri kilpaa hiihtänyt, muistelee 35-vuotias Hovila, jonka ura hiihdon parissa jatkui aktiiviuran jälkeen samantien hiihtomaajoukkueen suksihuollossa.

Viime talven Hovila toimi Suomessa Salomonin suksitehtaan huoltohommissa.

Nykyään Lempäälässä asuva Hovila on viihtynyt uudessa työpaikassaan.

– Kiinalaishiihtäjät ovat mukavaa porukkaa. Kielimuuri on tosin korkea, kun englannin kielen taitoa löytyy ainoastaan kolmehenkisen taustatiimin fysiikkavalmentajalta.

Kielimuurin vuoksi Hovila ei ole päässyt hiihtäjien kanssa suksen virityksessä samanlaiseen kanssakäymiseen, johon hän on tottunut suomalaishiihtäjien kanssa.

– Emme ole tässä vaiheessa lähelläkään hienosäätöä.

 

Vuokatissa leireilevään Kiinan maajoukkueeseen kuuluu viisi mies- ja viisi naishiihtäjää. Hovila ei osaa vasta lyhyen leireilyn perusteella kuvailla kiinalaisten hiihtokuntoa, mutta vanhoja meriittejä löytyy.

– Yksi sprinttimiehistä pääsi viime kaudella maailmancupin pisteille ja nuorin naisista ylsi hopealle nuorten olympialaisissa. Kiinalaiset osaavat siis kyllä hiihtää.

Kiinalaisten kyvyistä saadaan parempi käsitys tämän kuun lopulla Rukalla hiihdettävissä maailmancupin starteissa.

– Toivottavasti Kiinan hiihtopomot hoitavat ilmoittautumiset maailmancupiin, Hovila aprikoi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti