Lounais-Häme Tammela

Tammitarhan päiväkodin huoneet muuntuivat leikin maailmoiksi — "Ideana ympäristö, jossa tulee fiilis, että vau, tuonne minä haluan mennä leikkimään"

Uusi leikkipedagogiikka teki päiväkoti Tammitarhan huoneista leikin maailmoja. Nyt päivien kulku lähtee lapsesta ja asioita opitaan leikin kautta.
Kuva: Tapio Tuomela
Väinö Teinilä, Eetu Kurjanen ja Aino Suonpää viihtyvät metsähuoneessa leikkimässä junaradalla. Leikin kautta lapset oppivat erilaisia taitoja, ryhmässä työskentelyä ja luovuutta. Kuva: Tapio Tuomela

Yksi huone näyttää metsältä, toinen kodilta. Kolmannessa rakennetaan legoilla.

Metsältä näyttävän huoneen keskellä on junarata, vieressä solisee pieni vesiputous. Lorina, sanovat lapset.

– Yleensä me leikitään junilla, ajellaan ja rakennetaan, Väinö Teinilä, 4, sanoo ja näyttää kaarteista rataa..

Tammitarhan päiväkodissa toteutetaan uudenlaista pedagogiikkaa. Siinä päivän kulku on vapaampi ja keskiössä on leikki.

Samalla taakse jäävät aikaisemmin käytössä olleet tuokiot, joissa vaikkapa musiikkia tai taidetta on tehty rajattuna, ennalta määrättynä hetkenä. Se, mitä ennen opetettiin erikseen, opitaan nyt osana leikkiä.

– Lapsi saa päiväänsä rauhallisuutta ja kohtaamista, Tammelan varhaiskasvatuspäällikkö Paula Laakso sanoo.

Erilaiset leikkiympäristöt ovat osa tätä uudenlaista ajattelua. Tavallisista huoneista on luotu kaikkien käytössä olevia leikin tiloja, jotka houkuttavat luovuuteen. Samalla tila antaa visuaalisen muodon maailmoille, joissa lapset elävät.

– Ideana on luoda ympäristö, jossa tulee fiilis, että vau, tuonne minä haluan mennä leikkimään, Laakso sanoo.

Se, miltä huoneet näyttävät, päätettiin yhdessä lasten kanssa. Metsähuoneen seinillä on valtavia puumaalauksia, lattiassa pitkospuut ja katon rajassa vahtii pöllö.

– Meillä oli aikaisemmin dinomaailma, se ei kiinnostanut ihan kaikkia. Metsä ja luonto tuntuvat olevan sellaisia, joista kaikki löytävät jotain kiinnostavaa, lastentarhanopettaja Taina Riitto sanoo.

Vieressä on ateljee, jossa voi käydä piirtämässä ja maalaamassa.

– Ensin pistettiin koko paperi täyteen vettä, sitten väriä ja lopuksi lisättiin heinä, Eetu Kurjanen, 4, kertoo.

Ateljeen nurkassa on tutkimuskeskus. Sieltä löytyvät suurennuslasit, purkit ja pienet haavit ja sinne saa tuoda ötököitä tutkittavaksi.

– Muutaman lapsen on ollut vähän vaikea tulla hoitoon, mutta tämä muutti kaiken. Yksi lapsi löysi kotilon ja tuli aamulla sen kanssa juoksujalkaa suurennuslasin ja luupin luo, lastentarhanopettaja Jenni Hirvonen kertoo.

– Ötökät tuovat mukanaan myös tunnekäsittelyä. Yksi pelkää niitä ja toinen innostuu, usein lapset opettavat myös toinen toistaan, Riitto kertoo.

Uudenlainen pedagogiikka on tuonut muutoksia myös päiväkodin työntekijöiden arkeen. Nyt he lähtevät leikkiin mukaan ja ohjaavat tekemisiä ikään kuin leikin sisältä. Se vaatii heittäytymistä ja läsnäoloa.

– On tärkeää, että aikuinen astuu mukaan leikin maailmaan. Usein lapset pyytävät, että tule mukaan Minä olen usein kotileikkien mummo, Hirvonen nauraa.

Yksi leikkiympäristöistä on kotileikkihuone. Siellä on sohva, keittiö, kaunistautumisnurkkaus ja oma pieni lääkäriasema. Kotileikki on yksi suosituimmista.

– Leikki-imuri on ollut jo kovassa käytössä, ja lääkärinurkassa on jo kirjoitettu monet diagnoosit, Hirvonen kertoo.

Tila myös ruokkii tarinallisuutta.

– Yhtenä aamuna pöllö löytyi lattialta, se oli yön aikana pudonnut. Heti alkoi melkoinen tarina siitä, mitä sille oli tapahtunut, Riitto kertoo. FL

 

EDIT klo 17.37: Korjattu Eetu Kurjasen sukunimi oikein.

Uudenlaista päiväkotiarkea

Leikkipedagogiikassa asioita opitaan osana leikkiä.

Tätä varten päiväkotiin on luotu erilaisia leikkimään houkuttelevia tiloja.

Lapset ovat itse mukana luomassa tiloja.

Tilat ovat kaikkien päiväkodin lasten käytössä.

Lapset ovat kokonaisvaltaisessa pedagogiikassa aktiivisia toimijoita.

Puhutaan kokopäiväpedagogiikasta. Sen pohjana on ajatus siitä, että kaikki päivän tilanteet ovat merkityksellisiä, ei vain tietyt hetket.

Oppiminen osana leikkiä, erillisistä tuokioista on luovuttu.

Myös henkilökuntaa on koulutettu uudenlaiseen ajatteluun.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic