Lounais-Häme

Tammitarhassa lapset pulikoivat – helle on hupia, kun välillä saa pulahtaa päiväkodissakin

Tammitarhan päiväkodin pihalle paistaa aurinko esteettä aamusta iltaan. Hiekka- ja asvalttipihalla on ennätyshelteillä kuuma, mutta lasten tekee aina mieli ulos.

-Perustimme oman päiväkoti-span eli kylpylän, jossa kaikki halukkaat lapset saavat pulikoida päivän mittaan, kertoo lastentarhanopettaja Sari Lintula.

Osa lapsista polskiii täysin rinnoin ja osa kerää rohkeutta kastamalla vain varpaat.

-Tämä on kivaa, ei tule kuuma, vahvistavat Santtu Kantonen ja Enni Toivonen.

-Minä tykkään uida kotonakin ja uittaa sellaista lemmikkikäärmettä, jota ohjataan pattereilla, Santtu lisää.

-Minäkin uin kotona. Sellaisessa altaassa, jossa on kalojen kuvia, Enni kertoo.

 

Tammitarhan päiväkodin pihalle, isojen aurinkovarjojen alle on täytetty kolme uima-allasta, joihin mahtuu kerralla hyvin yli 10 lasta. Kaksi altaista on syvempiä ja yksi aivan matala.

-Muinakin kesinä olemme ottaneet altaat esiin, mutta tänä kesänä niille on todella käyttöä.

Altaissa on vesileluja ja myös vesipyssyjä. Pienet viikarit järjestävät niillä ja roiskimalla viilennystä päiväkodin henkilökunnallekin.

-Kesä kuivaa, he nauravat.

Uimisesta pidetään välillä taukoja ja vaihdellaan kavereiden kanssa vuoroja. Lapset käyvät myös säännöllisesti hörppäisemässä juotavaa, jota on tuotu lähelle pihapöydälle isolla hanallisella säiliöllä.

Sari Lintula kertoo, että joskus Tammitarhassa pulahdetaan iltapäivälläkin.

-Iltapäivällä tosin aiheuttaa ongelmaa kotiinlähtö, koska altaasta ei maltettaisi nousta pois, Lintula naurahtaa.

Kuumimman porotuksen ajan tammitarhalaiset ovat sisällä ja päiväkodin ilmastointi viilentää tilat mukavasti.

-Nyt on parina iltapäivänä ollut niin kuuma, että ulkona ei ole ollut kivaa vesileikeistä huolimatta. Silloin puuhaamme sisällä,Lintula kertoo. FL

 

Turvallisesti helteessä

Hattu päähän auringossa. Erityisesti pienet lapset ovat herkkiä auringonpistokselle. Se johtuu päähän kohdistuvasta suorasta lämpösäteilystä ja keskushermoston ärsytyksestä. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.

Suojaa iho. Lapsen iho on suojattava auringolta ilmavilla vaatteilla ja lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla. Ihon palaminen lapsuudessa altistaa ihosyövälle.

Lapsi ei muista juoda. Huolehdi juomisesta niin, että lapsi juo tasaisesti pitkin päivää. Juoda pitää jo ennen janontunnetta.

Tuuletin kuivattaa. Jos viilennät huonetta tuulettimella, muista torjua nestehukkaa juomalla.

Varo autoja. Lasta ei saa kesällä jättää yksin autoon, koska se kuumenee nopeasti. Takapenkin ikkunat on hyvä varustaa aurinkosuojilla.

THL, Duodecim

Uusimmat

Fingerpori

comic