Lounais-Häme

Tampereen Aluetaksille selvityspyyntö Kanta-Hämeen Kela-kyytien välittämisestä – KKV epäilee useita välityskeskuksia taksiautoilijoiden syrjimisestä

Kuvan taksi ei tiettävästi liity selvityspyyntöön. Arkistokuva. Kuvaaja: Tapio Tuomela
Kuvan taksi ei tiettävästi liity selvityspyyntöön. Arkistokuva. Kuvaaja: Tapio Tuomela

Kanta-Hämeen Kela-kyytejä välittävä Tampereen Aluetaksi Oy on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) selvityspyynnön.

Maaliskuun 1. päivänä lähetetyssä selvityspyynnössä pyydetään välityskeskukselta vastinetta epäilyihin siitä, että välityskeskus ei olisi välittänyt Kela-kyytejä syrjimättömästi kaikille taksiautoilijoille. Tällainen toiminta on kilpailulain vastaista.

Samanlainen selvityspyyntö on lähtenyt myös lähes kaikille muille Kela-kyytejä Suomessa välittäville välityskeskuksille.

 

Luitko tämän: Kanta-Hämeen sote-kyydit takkuilevat yhä – “Forssan seudulla ongelmat eivät pahimmasta päästä”

 

KKV on saanut viimeisen vuoden aikana yli 200 yhteydenottoa taksiyrittäjiltä. Suurin osa yhteydenotoista on koskenut sitä, ottavatko välityskeskukset uusia taksiautoilijoita Kela-taksien välityksen piiriin ja minkälaisilla ehdoilla tämä tapahtuu.

Yhteydenottojen myötä virasto on syksyllä 2018 selvittänyt taksimarkkinoilla esiintyviä ongelmia kyselyn avulla.

Kyselyn tulosten perusteella heräsi epäily, että useat välityskeskukset saattavat toimia kilpailulain kieltämällä tavalla. KKV:n saamien tietojen mukaan välityskeskukset ovat saattaneet esimerkiksi kieltäytyä ottamasta uusia autoilijoita välityksen piiriin tai välityskeskusten autoilijoille asettamat ehdot on koettu syrjiviksi.

Erityisesti harvaan asutuilla alueilla merkittävä osa yksittäisen taksiautoilijan tuloista tulee välityskeskusten välittämistä ja yhteiskunnan tukemista kyydeistä. Välityskeskukset puolestaan ovat alueellaan vahvoja toimijoita, minkä takia niiden toimintatapoja voidaan arvioida mahdollisen määräävän markkina-aseman väärinkäytön näkökulmasta.

Kanta-Hämeessä Kela korvasi vuonna 2017 122 344 taksimatkaa, joiden kustannukset olivat 4,9 miljoonaa euroa.

 

Tampereen Aluetaksin lisäksi selvityspyyntö on lähetetty Kainuun Taksivälitykselle, Keskustaksille, Kokkolan Taksiliikenteelle, Kuru-Taksille, Kymenlaakson Taksille, Lounais-Suomen Taxidatalle, Oulun Aluetaksille, Pohjanmaan Taksille, PRO-keskukselle, Taksi Päijänteelle, Taksi Saimaalle ja Vaasan Ulataksille.

Uudellamaalla Kela on vastikään kilpailuttanut uudelleen Kela-kyydit. Uusi välityskeskus aloittaa huhtikuun alussa. Tämän takia Uudellamaalla Kela-kyytejä välittävä välityskeskus ei ole tutkinnan kohteena.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic