Lounais-Häme

Tampereen Tesoman neljän vuoden takaisesta taposta syytetty oli syyntakeeton

Tampere
08.11.2018, 11:40

Kotimaa

Tampereen Tesoman lähes neljän vuoden takaisesta taposta syytetty tamperelaismies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton eli hän ei ymmärtänyt tekonsa merkitystä. Mielentilatutkimuksen tulos julkistettiin oikeudenkäynnissä. Mielentilatutkimus tehtiin jo esitutkinnan aikana.
Veriteko tapahtui Tampereen Tesomalla joulukuussa 2014. Rikos oli pitkään selvittämättä, kunnes epäilty ilmoittautui itse poliisille tämän vuoden maaliskuun lopulla. Hän myönsi myös oikeudessa syyllistyneensä tappoon.
Syytettyä kuultiin oikeudessa suljettujen ovien takana. Näin siksi, että hänen lausuntoonsa sisältyi arkaluontoisia terveystietoja.
Julkisina kuultujen loppulausuntojen päätteeksi tuomari kysyi syytetyltä, onko hänellä jotain lisättävää.
– Ei ole mitään enempää sanomista. Kiitos, että sain puhua ja että kuuntelitte, syytetty vastasi.
Syyttäjä katsoo, että veriteko sinänsä vaatisi 12 vuoden vankeustuomion. Näin siksi, että kyseessä oli raaka tappo ja se kohdistui täysin tuntemattomaan ihmiseen.
Jos oikeus hyväksyy mielentilatutkimuksen tuloksen ja katsoo miehen syyntakeettomaksi, hänet jätetään tuomitsematta rangaistukseen. Hän saattaa silti joutua maksamaan omaisille korvauksia.
Korvauksia syytetyltä vaativat vainajan poika ja tytär sekä vainajan sisar. Vaadittujen korvausten yhteissumma on yli 50 000 euroa.
Tuomio on määrä antaa kahden viikon kuluttua.

Ei selkeää motiivia

Tapolle ei syyttäjän mukaan ole löytynyt selkeää motiivia. Syytetty ja veriteon uhriksi joutunut mies kohtasivat ulkona myöhään illalla joulukuun lopulla 2014. He eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.
Syyttäjän mukaan syytetty pyysi noin 40-vuotiaalta mieheltä tupakanjämiä. Tupakan saatuaan hän kulki jonkin matkaa toisen miehen rinnalla, ja kävi sitten yhtäkkiä tämän kimppuun puukolla. Useista puukoniskuista yksi osui sydämeen.
Syytetty on syntynyt vuonna 1994. Hän asui henkirikoksen aikoihin Tesomalla, mutta muutti myöhemmin Tampereen keskustaan.
Poliisi löysi noin viikko rikoksen jälkeen metsästä puukon ja sen tupen, jossa oli surmaajan dna:ta. Rikostutkinnan aikana poliisi keräsi lähes tuhat dna-näytettä Tesomalla asuneilta miehiltä.
Yksi tutkintalinjoista oli etsiä henkilöitä, jotka olivat veriteon jälkeen muuttaneet pois Tesomalta. Poliisi on aiemmin arvioinut, että epäilty olisi jäänyt kiinni ennemmin tai myöhemmin. Syytetyn dna-näyte sopi yhteen puukon tupesta otetun näytteen kanssa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti