Lounais-Häme

Tänä vappuna kajahtaa pätkätyöläisten laulu – "Ei löysässä hirressä kravattia tarvi"

Jukka Takalo kyllästyi ammattiyhdistysliikkeen jatkuvaan soimaamiseen netissä. Hän teki vapuksi uuden sukupolven työväenlaulun.
Jukka Takalo on nykyajan protestilaulaja, joka jatkaa suomalaista kuplettiperinnettä Junnu Vainion, Veikko Lavin ja Repe Helismaan hengessä. Takalon vapun alla ilmestynyt uusi työväenlaulu "Tää menee tunteisiin"

”Mä olen ihan teininä aloittanut soittamisen Martinniemen työväentalon kitarakerhossa. Vaikka soitimme enimmäkseen Hurriganesia, säestimme myös työväenkuoron ja Nuorten Kotkien lauluja kuten Vapauden
kaihoa. Ympyrä on sulkeutunut tässä uudessa vappubiisissä. Olen tehnyt tietoisesti uuden työväenlaulun.”

Jukka Takalo antoi Lännen Medialle kunnian julkaista uuden pätkätyölaulunsa Tää menee tunteisiin sanat. Kappaleen tahdissa voi ottaa vapun vastaan.

Idea uudesta työväenlaulusta syntyi viime vuonna, kun puolituttu pääluottamusmies otti Takaloon yhteyttä. Pääluottamusmiehen oli tarkoitus puhua oululaisen osuuskauppaliikkeen satavuotisjuhlassa. Hän pyysi, että Takalo pitäisi juhlapuheen laulamalla.

– Mietin, että pystynkö tekemään kappaletta, joka ei mene yhden asian lauluksi. Kävin jututtamassa pääluottamusmiestä, koska en ole ikinä ollut oikeissa töissä nuoruusaikoja lukuun ottamatta.

Pätkätyöläisten nollatuntisopimukset eivät olleet Takalolle tuttuja aikaisemmin. Työntekijälle saatetaan soittaa muuttaman tunnin varoitusajalla, että tule tänään töihin.

Takalon isäkin toimi pääluottamusmiehenä metallialalla. Isä kertoi, että neuvotteluissa tehtaan pomon kanssa ei ikinä tapeltu.

– Isä sanoi pomolle, että yritys tuottaa tämän verran voittoa. Se voitto pitää jakaa sopivasti, että työläisetkin hyötyvät siitä.

Lauluntekijää ärsyttää jatkuva ammattiyhdistysliikkeelle irvailu nettikeskusteluissa.

– Minua risoo se perusasenne, että työväki ei saisi toimia yhteisvoimin. Työntekijää voidaan yksitellen pompotella, jos toisten palkkaa ei tiedetä. Halusin tehdä laulun nuorisolle, että liittoon kannattaa kuulua.

Takalo lauloi pätkätyökappaleen ensimmäisen kerran Antti Tuiskun lämppärinä 1 500 kiljuvalle osuuskaupan tytölle.

– Lauluntekijänä olen oppinut, että kukaan ei halua kuunnella nyrkit pystyssä julistamista. Siksi kaivoin lauluun yleishumaania tasoa, ihmisyyden ylistystä ja kupletin ironiaa.

Takalon soolouran tunnetuin kappale on Jokainen on vähän homo. Moderni protestilaulu saa uutta yleisöä erityisesti yläkouluikäisistä, joilla identiteettikysymykset ovat pinnalla.

Hän on tyytyväinen, että ilmapiiri sukupuolivähemmistöjä kohtaan on Suomessa vapautunut.

– Salatuissa elämissäkin on homoja. Maaseudun pikkubaarien keikoilla samat tyypit, jotka eivät voisi äänestää Pekka Haavistoa presidentiksi, karjuvat Jokainen on vähän homo -biisiä. Tosielämä ei ole niin mustavalkoista kuin nettikommenteissa.

Takalo muistetaan pop-yhtye Aknestikin laulusolistina. Bändin isoin hitti oli vuonna 1998 julkaistu Suomirokkia.

– Aknestik oli vastareaktio sille, että olin teininä soitellut Vapauden kaihoa ja ollut rauhanmarssilla. Aknestikissa laulettiin tietoisesti kaloista, tytöistä ja jäätelöstä.

Takalo kuului Haukiputaalla Martinniemessä Nuoriin kotkiin, joka on demareiden nuorisojärjestö.

– Me oltiin patamustaa oikeistoa Martinniemessä, koska skdl oli demareita isompi puolue. Teininä olin 1980-luvulla rauhanmarssilla, mutta marssiminen tuntui turhan tosikkomaiselta.

Kymmenen vuotta sitten Takalo palasi Helsingistä kotiseudulleen Haukiputaalle Pohjois-Pohjanmaalle. Samalla yhteiskunnalliset asiat rupesivat taas kiinnostamaan.

Yhteiseen rantametsään puuhattiin rakennettavaksi Martinniemessä ökytaloja, ja Takalo teki aiheesta laulun. Haukiputaan kunnanvaltuusto päätti kahden vuoden prosessin jälkeen, että rantaan ei kaavoiteta taloja.

– Minulle tuli tunne, että täällä en voi vaan fiilistellä, vaan pitää ruveta kirjoittamaan lauluja oikeista asioista.

Tää menee tunteisiin -pätkätyölaulu on maistiainen elokuussa julkaistavalta Vaarojen laulut –levyltä. Uusi albumi on tyylilajiltaan kansallisromanttista kuplettia, jossa kohtaavat Sibelius ja Helismaa.

– Suomalaisuus löytyy vanhoista metsistä ja jokien rannoilta. Olen melonut ja hiihtänyt paljon erämaissa viime vuosina. Hoksasin, että joet olivat suomalaiset moottoritiet ennen autojen tuloa. Niitä pitkin liikuttiin kesät talvet.

Juttu on hyvä päättää nykyajan protestilaulajan Jukka Takalon vapputervehdykseen: Kaiken maailman pätkätyöläiset, yhtykää!

Esikoiskirjailija ja ilmakitaristi

Vuonna 1967 syntynyt Jukka Takalo on suomalainen laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan parhaiten vuosina 1984–2002 toimineen suomirockyhtye Aknestikin laulajana.

Aknestikin isoin hitti oli vuonna 1998 julkaistu ”Suomirokkia”. Muita yhtyeen tunnettuja lauluja olivat muun muassa ”Maailma on naisia puolillaan”, ”Jokapäivä” ja ”Miljoona tähteä”.

Aknestikin lopetettua Jukka Takalo siirtyi soolouralle. Takalon vuonna 2011 julkaistua ”Jokainen on vähän homo” -kappaletta on kuunneltu YouTubessa yli 1,4 miljoonaa kertaa.

Muita Takalon soolouran tunnettuja kappaleita ovat ”Martinniemi”, ”Ei ikinä naimisiin” ja ”Paras lahja koskaan”.

Haukiputaalainen Takalo on perustanut Oulussa vuosittain järjestettävät ilmakitaransoiton MM-kisat. Takalon esikoisromaani ”Kuoleman nimi on Saab 96” julkaistiin huhtikuussa.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti