Lounais-Häme

Tänään Forssassa: Jukka Poika, ilmastoasiaa ja mitalikahvit Mahdollisuuksien torilla

Plan Internationalin valokuvanäyttely Kaakkois-Aasiasta Mahdollisuuksien torilla Forssan kirjastossa.
Karoliina Paatoksen kuvista välittyy tyttöjen elämän vaativuus, mutta myös tulevaisuuden usko. Kuva: Playroom & Mildlife
Karoliina Paatoksen kuvista välittyy tyttöjen elämän vaativuus, mutta myös tulevaisuuden usko. Kuva: Playroom & Mildlife

Plan International tuo Forssan kirjastoon näyttelyn, joka kertoo miten ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt ihmisten elämään.

”Toivoa etsimässä – Siem Reapin tytöt ilmastonmuutoksen keskellä” muistuttaa, että ilmastonmuutos ei ole vain tulevaisuuden uhka. – Se vaikuttaa jo elämään kehittyvissä maissa, kuten Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Kambodžassa. Eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät heikoimmassa asemassa olevat lapset, valokuvataiteilija, kuvajournalisti Karoliina Paatos kertoo.

Näyttely on osa Mahdollisuuksien tori -tapahtumaa, jonka teemana on ilmastonmuutos.

Paatos tutustui lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin työhön Kambodžan Siem Reapissa ja kuvasi ihmisiä, erityisesti tyttöjä, joiden arjessa ilmastonmuutoksen vaikutukset jo tuntuvat.

Tyttöjen on usein kannettava vastuu vedenhausta, ruuanlaitosta ja pikkusisarusten hoitamisesta kuivuuden ja myrskyjen keskellä.

Kun viljelijäperheiden sadot heikkenevät, tytöt joutuvat monesti jäämään pois koulusta mennäkseen töihin tai avioon.

Näyttely koostuu 16 taulusta.

– Kohtaamani tytöt tekivät minuun syvän vaikutuksen. Vaikka moni heistä elää vaikeissa oloissa ilman vanhempien huolenpitoa ja joutuu sopeutumaan kuivuuteen ja tulviin, näin heissä valtavasti päättäväisyyttä ja tulevaisuuden unelmia, Karoliina Paatos kertoo.

Karoliina Paatos kuvasi tyttöjen elämää Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Kambodžassa. Kuva Karoliina Paatos.

 

Lastenoikeusjärjestö Plan International työskentelee Kambodžassa yhdessä perheiden ja yhteisöjen kanssa, jotta lapset, erityisesti tytöt, pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja jotta heidän perustarpeensa ja tulevaisuutensa voidaan turvata.

Valokuvataiteilija ja kuvajournalisti Karoliina Paatos (s. 1979) on työskennellyt useille sanoma- ja aikakauslehdille, pitänyt taidenäyttelyitä ja julkaissut valokuvateoksen American Cowboy.

Näyttelyn tekstit kirjoittanut journalisti Iida Riekko on raportoinut naisten ja tyttöjen elämästä eri puolilla maailmaa. Hän on erikoistunut ihmisoikeus- ja kehityskysymyksiin ja työskentelee Plan International Suomessa. FL

”Toivoa etsimässä – Siem Reapin tytöt ilmastonmuutoksen keskellä”. Forssan kirjaston Brander-sali. Avoinna 10. lokakuuta asti.

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic