Lounais-Häme

Tänään kävellään synkkyyttä pois: Valoa Portaan kylänraitille

Portaassa ei perjantaina synkistellä, vaan astutaan rohkeasti pimeään. Tarkoituksena on vastustaa sohvan, somen ja suklaan vetovoimaa ja lähteä porukalla ulos kävelemään, liikkumaan ja viihtymään yhdessä.

Portaan mökkiläisiin lukeutuva Hannele Kankuri ideoi Astu pimeään -kävelyretken, jossa liikutaan Portaan kulttuurimaisemassa. Ainoa pääsyvaatimus retkelle on riittävä näkyvyys pimeässä eli heijastimet ja sopiva valaistus pitää olla kunnossa.

Kankurin mukaan ajatus kävelyretkestä syntyi hänen lenkkeillessään Portaan kylänraitilla koiran kanssa.

-Ajatus lähti tästä, että saisiko lisää valoa ja porukan liikkumaan yhdessä. Pimeydessäkin on oma viehätyksensä.

 

Kävelytempaus on saanut Kankurin mukaan hyvän vastaanoton ja kyselyitä tapahtumasta on tullut paljon.

-Yksi mökkiläinen on luvannut tarjota kuumaa juotavaa eli meillä on yksi juomapistekin reitin varrella. Samoin yksi paikallinen on luvannut laittaa jätkänkynttilän ilahduttamaan kulkijoita. Sain myös paikalliselta kauppaliikkeeltä ilmaisia heijastimia kävelijöitä varten, Kankuri kertoo.

Mukaan on ennakkotietojen mukaan lähdössä monen ikäistä väkeä. Tervetulleita ovat koiranulkoiluttajat kuin kaikki muutkin.

-Reitti on helppokulkuista, lähinnä maantietä. Osa reitistä on valaistu katuvaloin mutta välissä on myös pimeämpiä jaksoja.

Reitti kulkee reittiä Portaanraitti–Huuvantie–Härkätie–Hernehuhdantie–Rekolantie–Portaanraitti–Härkäposti-baari.

 

Kankuri on ehdoton kuntoliikunnan kannattaja. Hänen mukaansa ulkoilu ja liikunta on tehokas tapa välttää kaamosmasennusta, josta moni pitkän pimeän kauden aikana saattaa kärsiä.

-On niin helppo käpertyä sohvan nurkkaan ja viltin alle tuijottamaan tv:tä. Moni terveysongelma kuitenkin liittyy siihen, että nykyään istutaan ja ollaan paikallaan paljon enemmän kuin aiemmin.

Kankurin mukaan pimeyden voittamisessa auttaa tietysti valo. Hän on itse valaissut kaupunkiasuntonsa parvekkeen ja suosii valonlähteitä myös mökillään.

-Meillä on tässä maassa myös loistava kirjastolaitos ja Tammelan kunnankirjasto on aivan huippu. Lukeminen on hyvä harrastus pimeänä aikana, hän vihjaa.

Forssassa syntynyt Kankuri asuu nykyään vakituisesti Helsingissä. Hän on ollut Portaan mökkiasukas kymmenen vuoden ajan.

Kankuri on työskennellyt Suomen punaisen ristin vapaaehtoistyöntekijänä ympäri maailmaa ja ollut välillä pitkiäkin aikoja pois Suomesta.

-Olen vuosien varrella alkanut entistä enemmän arvostaa Suomen neljää vuodenaikaa. Niissä on kaikissa oma viehätyksensä. FL

Astu pimeään kävelyretki käynnistyy perjantaina 10.11. klo 18 Härkäposti-baarin luota. Reitin pituus 4 km. Mukaan voi tulla myös reitin varrelta.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti