Lounais-Häme Forssa

Tänään nuoret lähtevät juhlimaan, mutta meno on rauhoittunut takavuosista – tässä seitsemän vinkkiä vanhemmille

Yhä harvempi juo itsensä yltiökänniin.
Nuorten alkoholinkäyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt kautta linjan, ja se näkyy katukuvassakin, Tiina-Liisa Vehkalahti sanoo. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni
Nuorten alkoholinkäyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt kautta linjan, ja se näkyy katukuvassakin, Tiina-Liisa Vehkalahti sanoo. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni

Tänään illalla koulun päättäjäisiään juhlivia nuoria on todennäköisesti liikkeellä runsaasti. Juhlapäivää turvaavat poliisin ja pelastuslaitoksen lisäksi erilaiset nuorten auttajaryhmät.

Nuorten auttamisoperaation johtaja Timo Kontio Helsingin nuorisopalveluista arvelee, että viikonlopusta tulee tavallista kesäviikonloppua kiireisempi. Hyvällä säällä ihmiset lähtevät liikkeelle. Nuorten rellestämisen todennäköisyyttä hän kuitenkin pitää pienenä.

– Nuorten juhliminen on rauhoittunut vuosien varrella. Holtitonta yltiökänniin juomista on vähemmän.

Kontion mukaan nuoret pitävät nykyään hyvin huolta toinen toisistaan. Tämä näkyy siinä, että poliisin antaman tuen ja avun määrä on vähentynyt.

Johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti Tampereen kaupungin nuorisopalveluista on hänkin huomannut, että sekoilu on vähentynyt.

– Nuorten alkoholinkäyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt kautta linjan, ja se näkyy katukuvassakin, Vehkalahti sanoo.

Vehkalahti myöntää, että juhlapäivinä voi näyttää siltä, että nuoret juovat paljon.

– Tämä päivä on toki monille nuorille spesiaalipäivä, jota odotetaan. Moni juo silloin, kun ollaan porukalla ja tunnelma tiivistyy.

Vehkalahti kuitenkin muistuttaa, että vain marginaalitapauksissa nuori juo itsensä niin huonoon kuntoon, että paikalle täytyy kutsua pelastuslaitos tai poliisi. Myös huumeidenkäyttö on hänen mukaansa edelleen pienen porukan juttu.

– Kannabista tietysti jonkin verran haistaa, kun tuolla ulkona liikkuu.

 

Forssassa koulujen perinteiset päättärit pidetään  lauantaina 1.6 klo 19-22 Kehräämön Piippuaukiolla. Pääesiintyjänä lavalle nousee Costee. Lisäksi esiintyvät Le Fvbelos, Skii6, Sexmane ja Shooting Stars. Päättäreihin on vapaa pääsy ja tilaisuus on päihteetön.

Tapahtuman järjestävät Forssan kaupungin nuorisotoimi ja Nuorten työpaja, Tammelan nuorisopalvelut, Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan nuorisotoimet, Tammelan seurakunta sekä muut yhteistyötahot. STT-FL

 

Lue myös: Ankkuri-tiimi jalkautuu Forssassa viikonloppuna – Poliisi toivoo, että vanhemmat vastaavat puhelimeen (30.5.2019)

 

Vinkit juhlimaan lähtevien nuorten vanhemmille

–  Tiedä, missä nuori on ja kenen kanssa.

–  Sovi kotiintuloaika.

–  Keskustele etukäteen, millä tunnelmalla nuori lähtee ulos.

–  Lapselle kannattaa sanoa, että oli tilanne mikä tahansa, aina voi tulla kotiin.

–  Älä salli alle 18-vuotiaan alkoholinkäyttöä.

–  Varmista, että nuorella on puhelin päällä ja siinä tarpeeksi virtaa.

–  Pidä oma puhelimesi päällä ja ole ajokunnossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic