Lounais-Häme

Tänään tapaturmapäivänä kiinnitetään huomiota miesten tapaturmiin

Miesten tapaturmakuolleisuus on suurempi kuin naisilla, vaikkakin se on vähentynyt viime vuosina. 80 prosenttia työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista sattuu miehille.

Lähes neljä viidestä vammaan johtaneesta tapaturmasta sattuu vapaa-ajalla tai kotona. 70 prosenttia miesten tapaturmista on liikunta- ja kotitapaturmia, kun taas naisilla vastaava luku on runsaat 60 prosenttia. Yleisimpiä kotitapaturmissa tulleita vammoja ovat mustelmat, ruhjeet, haavat sekä nyrjähdykset ja sijoiltaanmenot.

Suurin osa miehille sattuvista tapaturmista voitaisiin välttää omilla valinnoilla: Käyttämällä turvavälineitä, tunnistamalla vaaranpaikat, arvioimalla riskit ennalta ja kikkailun vähentäminen.

-Esimerkiksi univaje on yksi tapaturma-alttiutta nostavista riskeistä. Väsymyksen aikaansaama tarkkaavuuden herpaantuminen selittääkin monia kaatumisia, kompuroimisia ja kolhimisia ja sillä on osuutensa myös liikenneonnettomuuksissa, kertoo kansanterveyden erityisasiantuntija, dosentti Tuuli Lahti SOSTE:sta

Nyt huhtikuussa tapaturmapäivä-kampanjan keskiössä on ”perusmies”, joka osaa kaiken ja kikkailee. Kampanja kannustaa miehiä miettimään omia toimintatapojaan teemalla ”Miehille sattuu liikaa – Älä kikkaile”.

Mikä on Tapaturmapäivä?

Useat järjestöt ja viranomaiset ovat tehneet kotitapaturmien ehkäisytyötä yhteistyössä vuodesta 1993 alkaen. Yksi yhteistyön muodoista on vaikuttaa ihmisten asenteisiin kampanjoimalla tapaturmapäivänä. Ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä päivää vietetään jokaisena perjantaina 13. päivä. Vuonna 2018 päiviä on kaksi; 13. huhtikuuta ja 13. heinäkuuta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic