Lounais-Häme

Tänään vietetään auton päivää – Autoliiton toimitusjohtaja: "Monesti henkilöauto on ainoa realistinen vaihtoehto liikkumiseen Suomessa"

auton vuokraus, yhteisautot ja muut uudet palvelut tarjoavat myös yhä useammalle satunnaiskäyttäjälle mahdollisuuden autoilla. Kuva: Riku Hasari
auton vuokraus, yhteisautot ja muut uudet palvelut tarjoavat myös yhä useammalle satunnaiskäyttäjälle mahdollisuuden autoilla. Kuva: Riku Hasari

Auton päivää vietetään lauantaina 7. syyskuusta jo 23. kerran. Autoliiton kehittämän tapahtuman tavoitteena on herättää keskustelua henkilöauton merkityksestä Suomessa.

Suomi on EU:n harvimmin asuttu maa, ja siksi auto on monelle välttämätön kulkuneuvo. Auto on arjen mahdollistaja, jolla hoidetaan työmatkat ja kaupassakäynti, lasten haku päiväkodista ja siirtymiset harrastuksiin. Kotimaan matkailu on riippuvainen henkilöautoista, ja monet mökkikunnat tarvitsevat elinvoimansa säilyttääkseen autoilla saapuvia kesäasukkaita.

– Henkilöauton palvelutaso on useimmiten ylivoimainen mihinkään muuhun kulkumuotoon verrattuna. Monesti henkilöauto on myös ainoa realistinen vaihtoehto liikkumiseen Suomessa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Henkilöauton käyttöön ja omistamiseen tulee koko ajan uusia vaihtoehtoja, mutta oma aina välittömästi lähtövalmiudessa oleva auto on jatkossakin useimmille toimivin vaihtoehto.

Auton vuokraus, yhteiskäyttöautot ja muut kehittyvät palvelut tarjoavat satunnaiskäyttäjälle uusia mahdollisuuksia hyötyä henkilöautosta, vaikka aiemmin ei olisi käyttänyt autoa lainkaan. Tällaisten käyttäjien määrä kasvaa varsinkin kaupungeissa.

– Henkilöauto on tänä päivänä useampien ihmisten saavutettavissa kuin koskaan, ja yhä useampi turvautuu henkilöautoon vähintäänkin satunnaisesti. Ihmiset valitsevat aina itselleen parhaiten sopivan kulkumuodon, ja usein se on henkilöauto. Henkilöautoilua ei pidä keinotekoisesti hankaloittaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään itselleen huonommin soveltuvaa kulkumuotoa. Meidän ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä, Nieminen painottaa.

Marraskuussa sata vuotta täyttävä Autoliitto kerää verkkosivuillaan nimiä vetoomukseen liikkumisen vapauden puolesta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.1.2020

Uusimmat