Lounais-Häme

Tänään vietetään Roosa nauha -päivää

Oli vuosi 2015, kun Sari Suominen sai rintasyöpädiagnoosin. Lääkäri ei aluksi meinannut päästää Suomista tutkimuksiin, koska hänellä ei ollut kyhmyä rinnassa.

-Olin huolestunut, koska rintaan pisti aina kun makasin mahallani, Suominen muistelee.

Oma tuntemus oli oikeassa. Syöpä oli aggressiivinen eikä se kukistunut vasta kun leikkauksen, sytostaattihoidon ja sädehoidon jälkeen. Kun hoidot olivat ohi, alkoi hormonilääkitys. Se jatkuu kaikkiaan viisi vuotta.

-Lääke aiheuttaa unettomuutta ja kuumia aaltoja. Ihan kuin olisi vaihdevuodet, vaikkei olekaan, Suominen kertoo.

 

Rintasyöpä on yllättävän yleinen sairaus. Siihen sairastuu elämänsä aikana lähes joka kahdeksas suomalainen nainen. Yleisyydestä huolimatta rintasyöpädiagnoosi on aina sairastuneelle sokki.

-Ensimmäinen reaktio on se, että tässäkö tämä elämä nyt oli. Tulee kuolemanpelkoa ja epätietoisuutta, Suominen kuvaa.

Hän tietää omasta kokemuksestaan, miten tärkeää on saada puhua sellaisen henkilön kanssa, joka on kokenut rintasyövän. Vain toinen hoidot läpikäynyt ymmärtää, mitä tarkoittaa uuvuttava päivä.

Hän tietää, miltä tuntuu, kun hiukset lähtevät päästä tai miten rintaleikkaus voi vaikuttaa naiseuteen. Toinen syöpädiagnoosin saanut voi todella tietää, miten piinaavalta tuntuu odottaminen.

Juuri siksi Suominen päätti kouluttautua vertaistukihenkilöksi rintasyöpää sairastaville naisille.

 

Nyt Forssan seudulla toimii kaksi vertaistukihenkilöä.

Pirkko Halme sairasti rintasyövän 11 vuotta sitten ja on ehtinyt toimia vertaistukena paikallisille jo joitakin vuosia.

Hän on käynyt rintasyöpää sairastavien kanssa kahvilla, kävelyllä ja lääkärin vastaanotolla. Hän on kuunnellut ja toiminut elävänä esimerkkinä rintasyövän voittaneesta naisesta.

Halmeen mukaan rintasyöpää sairastavien murheet ovat hyvin erilaisia riippuen siitä, missä kohtaa hoitopolkua he kulloinkin ovat. Halme kuitenkin painottaa, että vertaistuki tulee tarpeeseen jo heti alkusokin aikana.

Mitä Halme sitten haluaisi sanoa naiselle, joka on juuri kuullut sairastavansa rintasyöpää?

-Rintasyövän ennuste on hyvä. Suomessa saa laadukasta hoitoa, eikä se jää rahasta kiinni. Lääkäreihin kannattaa luottaa. He tietävät, mitä tekevät.

 

Vertaistukihenkilön tapaamiset ovat sairastuneelle ilmaisia ja tukihenkilöille vapaaehtoistyötä.

-Meille voi rohkeasti soittaa, jos kaipaa kuulijaa. Omat läheiset eivät aina jaksa kuunnella tai pysty auttamaan. He saattavat olla syöpädiagnoosista jopa järkyttyneempiä kuin sairastava itse, Halme sanoo.

Vertaistukea saa Forssan seudulla myös osallistumalla Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Forssan seudun paikallisosaston rintasyöpää sairastavien ryhmään. Ryhmä kokoontuu kuukausittain. FL

 

Roosa nauha
Tänään perjantaina vietetään virallista Roosa nauha -päivää.Roosa nauha on syöpäsäätiön kampanja, jolla kerätään varoja rintasyövän tutkimukseen ja rintasyöpäpotilaille.Yksi roosanauha maksaa kolme eroa.Kampanjan tavoitteena on kerätä 1,8 miljoonaa euroa.Jos nauhan ostaa paikalliselta yhdistykseltä, siitä saadut varat menevät lyhentämättöminä paikallisen toiminnan tukemiseen. Jos nauhan ostaa kaupasta, siitä saadut varat ohjataan Syöpäsäätiölle.Säätiön varoilla tuetaan esimerkiksi syöpäjärjestöjen maksutonta neuvontapalvelua ja tutkimusta.Tänään järjestetään eri puolilla Suomea Roosa nauha -tapahtumia ja syöpäyhdistykset näkyvät tapahtumissa.Tänä vuonna Roosa nauha -päivän teemana on rohkeus.

Uusimmat

Fingerpori

comic