Lounais-Häme Somero

Tango soi, soi ja soi... säveltäjä Monosen muistojen tahtiin – Somerolla tanssittiin kilpaa kuudessa sarjassa

Unto Monosen Muistokilpailu Somerolla päätti kilpatangoajien vuoden.
Armi Tanskanen ja Matti Tuominen pitävät yhtä tangoparina – ja muutenkin. Kyllähän me tansseissa tapasimme, siitä se lähti. Käytännössä aloimme heti tanssia yhdessä.

Sininen kaiho soi Someron Monitoimihallissa: ”Jos lähdet pois sinä rakkaani kerran, silloin tähdetkin himmenee, päivä jää jo pilven taa…”

Tänäkin vuonna tangoajia saapui Unto Monosen Muistokilpailuun ympäri Suomen. Tapahtuman joka toinen kilpailukappale on Monosen säveltämä.

– Nuorimmat tanssijoista ovat noin 25 vuoden tietämillä, vanhimmat 70–80-vuotiaita, kertoo kilpailun toimihenkilö Mia Virta.

– Kauimpaa tulijat ovat Oulun läheltä ja Itä-Suomesta. Muina vuosina on tullut pareja myös Ruotsista.

Aikoinaan muutaman vuoden kisannut Virta kuvailee itseään ”tanssiin hurahtaneeksi”.

– Kun oma kisaelämä loppui, oli luonnollinen tapa siirtyä tänne. Täällä on paljon entisiä kisakavereita, jotka kilpailevat edelleen. Tämä on sosiaalinen tapahtuma ja tango on minulle itselleni, kuten monelle muullekin täällä lähellä sydäntä.

Suomalaisen tangon avoimessa sarjassa käytiin läpi karsinta, välierä ja finaali.

Muistokilpailu järjestettiin lauantaina Somerolla jo 24. kerran. Kilpailulajina on suomalainen tango, jossa kilpaillaan viidessä eri sarjassa.

– Ensimmäiseen, avoimeen sarjaan saavat kaikki osallistua. Uusien kisaajien sarja on tarkoitettu aloitteleville pareille, Virta selventää.

100 sarjassa parin yhteisikä täytyy olla vähintään 100 vuotta ja miehen ikä vähintään 50. Myös senioreiden ja nuorikkojen sarjoissa on omat ikärajoituksensa. Maallikon korville tällaiset säännöt saattavat kuulostaa oudoilta.

– Näin on joskus alkujaan päätetty. Monesti mies voi tanssipareista olla varttuneempi ja nainen nuorempi tai toisinpäin.

Mies ja mies- tai nainen ja nainen -pareja kilpailussa ei ole vielä nähty.

– Tämä on sen verran perinteinen laji. Joskus meillä oli lisälajina ryhmä, jossa sai tanssia yksin tai vaikka naisryhmässä. Se oli nimeltään kai teknotango.

Tänä vuonna soi myös kaikille avoin lisälaji Tango tango. Siinä yksi kappale on vaativaa kilpatangoa, toinen vanhaa perinteistä tangoa ja kolmas intohimoista argentiinalaista. Koko kilpailu on myös koko vuoden kestäneen, monta eri kisaa käsittäneen Suomen Lavatanssi Cupin viimeinen.

– Sen vuoksi kaikki ovat täällä aina hyvin tunteellisella tuulella. Samalla jaetaan Cupin palkinnot.

Tampereelta ja Ylöjärveltä tulevat Armi Tanskanen ja Matti Tuominen ovat tanssineet yhdessä vuodesta 2002. Unto Monosen kilpailu on heille jokavuotinen elämys.

– Yksi kerta jäi väliin, kun minulle laitettiin sydämentahdistin. Sydän löi humpan tahdissa, niin sitä yritettiin korjata, Tuominen vitsailee.

Kiinnostus tangoon ja tanssiin vetivät parin muussakin elämässä yhteen. Pari kilpailee suomalaisen tangon 100 sarjassa ja osallistuu myös Tango tango -sarjaan,

– Kannatuksen vuoksi, että yleisöllä on hauskaa, selventää Tuominen.

Mikä Somerolle vetää kilpailuihin?

– Todella hieno musiikki, suomalainen tango. FL

Pari numero 113 eli Timo Keski-Levijoki ja Virva Saksa osuivat kuvaajan kamerasilmään pyörähdyksillään.

Ja voittajat ovat…

Avoin sarja: Simonen Teemu–Simonen Riikka

Uudet Kisaajat: Jokinen Juha–Taponen Sari.

Nuorikot: Mäntyniemi Marko–Matikka Mari.

Seniorit: Lyytikkä Antti–Rautakoski Anneli.

100 sarja: Kirmanen Olli-Pekka–Kirmanen Maarit.

Tango tango: Suomalainen Seppo–Oskari (Oskari on taiteilijanimi).

Suomen Lavatanssi Cup: Sorva Aaro–Virtanen Mia. Pari voitti niin avoimen kuin nuorikoiden sarjan.

Tuomareina toimivat Kimari Merja (päätuomari), Tahvanainen Juhani, Mylly Tiina, Toikka Juha, Mäenpää Leila, Kähkönen Juha, Puranen Eija.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic