Lounais-Häme

Tangon lumoa suoratoisto-singlellä

Forssalaisbändi Delia St. Claire I kulkee omia polkujaan. Uusinta todistetta tuo kokoonpanon ensisingle. Nimeltään se on Myrsky ja musiikilliselta linjanvedoltaan, ei enemmän eikä vähemmän yllättävä kuin tango.

Vieläpä ihan oikea tango. Ei siis sellainen preussilaisen sotilasmarssin ja venäläisen kaihon musertavasti laahaava suomalaiskansallinen sekasikiö, vaan oikeasti elävää kuultavaa niin musiikiltaan kuin lyriikaltaankin.

Ensin tapahtui niin, että Delia St. Claire I -kolmikko Sini Eloranta, Juha Kreivi ja Anssi Pohjola sattui näkemään Aki Kaurismäen dokumenttifilmin, jossa ryhmä argentiinalaisia tangon taitajia tutustui lajin suomalaisilmiöön.

-Syntyi ajatus, että miltähän se kuulostaisi, jos tekisimme itsekin tangon, yhtyeen sanoittaja-laulaja Sini Eloranta toteaa.

Alkuhahmotelmansa kappale sai ohjelmiston omavaraisuudesta ponnistavan kokoonpanon yleislinjaa noudattaen: kitaristi Juha Kreivin sointu- ja melodiatapailuista, joihin basisti Anssi Pohjola sovitteli omaa osuuttaan.

-Sattui siihen osumaan joku tavallisimmista poikkeava kalliimmankuuloinenkin sointu innoittajaksi, Kreivi muistelee.

Eloranta sanoo tunteneensa jo pitkään, että Myrsky-nimi odotti mielessä lauluksi puhkeamiselle sopivaa vaikutinta.

-Siitä tuli jotain, jonka taustalla vaikuttaa allegoria, että ihmisestä ei näe ulkoapäin hänen sisälleen, hän raottaa.

Kappaleen äänittäminen tapahtui joulukuun kuudentena, jolloin Suomi juhli satavuotista itsenäisyyttään Forssan teatterin PikkuSpotissa Mikko Tammirannan huolehtiessa äänityksestä.

Lisäksi sessioon osallistuivat Eetu Nääjärvi ja Toni Ikäläinen, joiden kuvaamasta materiaalista single saa asiaan liittyvän videokoosteen.

Tärkeän vivahteen Myrsky-äänitteelle antaa Delia St. Claire I -peruskolmikon rinnalla Sami Kataisen puhaltama saksofonistemma sekä Keijo Kosken perkussio-osuus.

Rummut puuttuvat, mutta rytmisoittimet huolehtivat komppien ja tempojen pysymisestä bequinekäänteineen elävinä kuten argentiinalaisessa tangossa ainakin.

Lopputuloksen elävyyttä alleviivaa myös yllättävien käänteiden sopivasti maustama sointukulku.

Niin ja tietenkin ne aidot soittimet, jotka kuulostavat siltä kuin niiden tuleekin kuulostaa.

-Olemme oikea bändi, joka tekee oikeita kappaleita ja soittaa niitä oikeasti oikeilla soittimilla, Sini Eloranta ja Juha Kreivi huomauttavat.

Delia St. Claire I:n Myrsky-single on ilmestynyt juuri Spotify- ja muissa suoratoistopalveluissa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic