Lounais-Häme

Tanssirallissa ei oiota mutkia

-Esiintymistä emme stressaa. Ohjelma on valmis ja sitä on harjoiteltu paljon, kertoo jokioislainen Marta Tapio.

Tapio ja hänen tanssiparinsa Siida Moberg muodostavat tanssiryhmä Jarmankkan, joka esiintyy huhtikuun lopulla järjestettävässä valtakunnallisessa kansantanssin katselmuksessa Tanssirallissa.

Osa esityksestä on kehitetty jo syksyllä, mutta määrätietoisemmin ohjelmaa on kehitetty ja harjoiteltu tammikuusta lähtien. Tässä vaiheessa harjoituksissa hiotaan liikeilmaisua ja viimeisiä yksityiskohtia.

-Olemme harjoitelleet läpimenoja. Kun ohjelma toistetaan tarpeeksi monta kertaa, tulee myös varmuutta esitykseen lisää, kertoo ryhmän ohjaaja Tiina Mattila Jokioisten nuorisoseura Tahdittomista.

Esityksessä näkyy tanssijoiden itsensä kädenjälki, sillä sitä on tehty joukkueena ohjaajan kanssa.

-Esitys ei ole suoraan ohjaajan kynästä, vaan sitä on mietitty ja muokattu yhdessä, Mattila huomauttaa.

 

Monella on kansantanssista vahva mielikuva, joka ei välttämättä pidä paikkaansa. Mattilan mukaan askelkuvioissa on tietyt säännöt, mutta muuten kansantanssiesitys antaa tilaa luovuudelle, kuten mikä tahansa muu tanssiesitys. Nykyisten kansanmusiikkiyhtyeiden soitinkirjo on usein perinteistä laajempi ja itse musiikki on usein elävämpää kuin asiaan perehtymätön voisi kuvitella.

Tapio kertoo löytäneensä tanssiharrastuksen kokeiltuaan useita eri harrastuksia. Tämän mahdollisti kunnan liikuntapassi.

-Tykkäsin lajista ja siitä lähtien olen sitä harrastanut, Tapio kertoo.

Parasta tulevassa tapahtumassa on tyttöjen mukaan se, että pääsee tanssimaan ja tekemään parastaan.

-Tietysti on mukavaa ja mielenkiintoista nähdä myös muiden eri puolilta maata tulevien tanssiryhmien esityksiä, Marta Tapio lisää.

 

Tanssiralli ei ole varsinaisesti kilpailu, vaikka esiintyvät ryhmät onkin jaettu eri sarjoihin. Paikalla on kuitenkin yleisöä sekä asiantunteva raati arvioimassa suorituksia.

Esitysten päätteeksi raati antaa tanssiryhmille tasoluokitukset ja palautteen. Tavoitteena on yleisarvion lisäksi antaa tanssijoille suuntamerkit siitä, miten omaa ilmaisuaan ja taitojaan kannattaa tulevaisuudessa kehittää ja mikä esityksissä onnistui.

-Jos jotain jännitämme, niin se on asiantuntijaraadin arvio, Jarmankkan tanssijat myöntävät.

 

Jarmankkan lisäksi Tahdittomat lähettää Tanssiralliin kaksi muuta ryhmää. Viima on 6–8-vuotiaista lapsitanssijoista koostuva seitsemänhenkinen ryhmä, jonka esiintymisvahvuus tapahtumassa on viisi. Jatuli-ryhmässä tanssii kahdeksan 8–12-vuotiasta tanssinharrastajaa.

Mattilan mukaan kaikki ryhmät lähtevät Lahteen samalla bussilla. Omaan esitykseen keskittymisen lisäksi ajatuksena on seurata myös muiden ryhmien esityksiä ja kannustaa seurakavereita tekemään parhaansa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti