Lounais-Häme

Tapahtumakirjo juhlii Miina Sillanpäätä

Suomi ja erityisesti Jokioinen juhlii ”koko kansan Miinan” juhlavuotta 2016, koska Miina Sillanpään syntymästä Jokioisilla tulee 4. kesäkuuta kuluneeksi 150 vuotta. Haasteena on järjestää vuoden ajan joka kuukausi jokin Miinaan tai hänen ajatusmaailmaansa liittyvä tapahtuma tai toiminta.

Pää juhlavuodelle on jo avattu, sillä Miina Sillanpää juhla pidetään 12.6. Miinan koululla. Kulttuuriyhdistys Kuvio järjestää lastenkulttuuriseminaarin Miinan hengessä 14.4. Kesällä tapahtuu myös Jokioisten Pappilamuseolla, jossa on tallessa alkuperäistä Miina Sillanpään esineistöä. Tulossa on myös lausuntaesitystä, kilpailuja ja Pikku Miinan perhepäivä.

Miina Sillanpää, alkuaan Riktig, syntyi torppaan, joka sijaitsi nykyisen Pappilamuseon mäen länsireunalla Vaulammintien sivussa. Paikalla on muistokivi. Jokioisten keskustan koulu on nimetty Miinan kouluksi.

Miina Sillanpää (1866–1952) oli yhteiskunnallinen naisvaikuttaja vertaansa vailla. Hänet valittiin kansanedustajaksi Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907. Hän osallistui kaikkiaan 39 valtiopäiville ollen näihin päiviin Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja. Hänestä tuli Suomen ensimmäinen naisministeri, kun hän toimi Väinö Tannerin hallituksessa 1926–1927 II sosiaaliministerinä.

Uusimmat

Fingerpori

comic