Lounais-Häme

Tapuliryhmä pyrkii tuomaan näyttelyssään iloa kaamoksen keskelle

Jokioisilla vaikuttava Tapuliryhmä tuo taidettaan esille yhtä ajankohtaisella kuin tervetulleellakin ajatuksella. Joukko on nimittäin pystyttänyt Jokioisten Tietotalon Pehkoseen näyttelyn nimeltä Iloa kaamokseen.

Esillä oleva kokonaisuus julistaa sanomaansa niin erilaisin tekniikoin ja sisällöin kuin laajasti tulkiten. Näyttelyseinille ripustettujen taulujen ohella katsojalle tarjoutuu pöydiltä ja vitriineistä ilahduttavassa määrin myös kolmiulotteista nähtävää.

Pirjo Helin pitää omalta osaltaan huolta kolmiulotteisen ilmaisun voimasta. Jopa niin, että hänen mystis-maahinen Antero Vipunen -keramiikkaveistoksensa tuntuu nousevan näyttelyä hallitsevaksi maskotiksi. Tai vielä paremmin suojelijaksi, kuten muut tapuliryhmäläiset sattuvasti ehdottavat.

-Minulla on tämä sama hahmo kotona risuista tehtynä, mutta niin paljon suurempikokoisena, ettei sellaista voinut tänne tuoda, Pirjo Helin huomauttaa.

 

Omalla tavallaan hänen Antero Vipusensa kävisi näin valtiollisen itsenäisyytemme juhlavuotena myös suomalaisuuden kuvajaiseksi. Samoin myös 80 vuotta täyttävän Kalevala-korunkin juhlistajaksi.

Mukana Tapuliryhmän Iloa kaamokseen -näyttelyssä on yhteensä 11 taiteilijaa. Seinille he ovat ripustaneet kaksikymmentä teosta öljyväri- ja akryylimaalauksista akvarellien kautta sekatekniikkatöihin. Lukumääräisesti vastaavaan luokkaan seinille ripustettujen teosten kanssa yltää vitriineistä ja pöydiltä löytyviä tarjonta.

Syysvuodenaika esiintyy hallitsevana esille ripustetussa kokonaisuudessa. Todistetuksi tulee, että syksyisen aiheen ei tarvitse ole yhtä kuin alakuloinen aihe, synkistelystä puhumattakaan. Samalla tulevat tavoitetuksi niin syksyn omalla herkkyydellään ja hauraudellaan kuin myös tummenevilla sävyillään vetoavat tunnelmansa.

 

Silja Mattsson osoittaa kaksiosaisella Lakkamustikat akryyliteoksellaan, että syksyn tunnelmakirjon saa puhuttelemaan abstraktimmallakin lähestymistavalla. Lakkamustikoiden ruskan kypsyyttä hehkuvat sävyt saavat astetta syvemmän ja kontrastisemman vivahteen Pirkko Hirsikankaan pesutekniikkatöistä.

Pirjo Tienhaaran maalaukset vahvistavat, että sävyjen syvenemisen ja tummenemisen ei tarvitse tarkoittaa sanoman synkkenemistä. Hänen Valot ja varjot -teoksensa päivän sarastus symbolisoi lämmintunteisesti näyttelyn Iloa kaamokseen -otsikkoa.

Unto Grönberg osoittaa puolestaan, että valon täyttämä talvinen maalaismaisema soveltuu kaikessa klassisuudessaan toimivaksi vaihtoehdoksi ilon kaamokseen ammentamisessa.

Mielenkiintoisen vaihtoehtonsa näyttelyyn tuo Katri Saijonkari-Pahkala pergamentille tussilla piirtämillään Albert Einsteinin kasvoilla teoksessaan Vanhuus ja viisaus/vihreys. FL

Tapuliryhmän Iloa kaamokseen -näyttely on esillä Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 8. joulukuuta asti. Taiteilijoita on paikalla myös Kartanoalueen Joulumarkkinoiden aikana 25.–26. marraskuuta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti